Varje år den andra tisdagen i oktober firas Ada Lovelace Day, en högtid som skapades för att hylla världens första programmerare.
Ada föddes den 10 december 1815 i London, och var det enda barnet till poeten Lord Byron och hans fru Anne Isabella Byron. Paret separerade kort efter dottern föddes och Lord Byron lämnade Storbritannien ett par månader senare, och dog till slut på grund av sjukdom när Ada var åtta år gammal.
Adas mamma stöttade dotterns intresse för matematik och logik under hennes uppväxt, i hopp om att förhindra att Ada också skulle utveckla den galenskap som Anne Isabella såg hos Lord Byron.
Ada själv beskrev sitt arbetssätt som ”poetiskt vetenskap” och sig själv som en ”analytiker och metafysiker”.
Som 18-åring år 1833 mötte Ada matematikern Charles Babbage för första gången. Ada hälpte honom i hans arbete med den analytiska maskinen, som var en tidig föregångare till våra moderna datorer.
Adas anteckningar och algoritmen hon skrev för den analytiska maskinen publicerades 1843, och dessa anteckningar inspirerade matematikern Alan Turing att fortsätta arbetet med den moderna datorn nästa 100 år senare, under 1940-talet.
Här nedan ser ni en bild på en del av den analytiska maskinen, som finns att beskåda på Science Museum i London.
Tyvärr dog Ada Lovelace endast 36 år gammal i livmodercancer. Men hennes arbete och intresse för teknik har gjort henne till en stor inspirationskälla och symbol för kvinnor inom IT-branschen världen över.