Into the Odd Remastered - Välkommen uppdatering till kärt rollspel! 1

Information

  • Typ: Rollspel
  • System: Rules lite
  • Utgivare: Fria Ligans sub-label Free League Workshop
  • Författare: Chris McDowall (text), Johan Nohr (grafisk design)
  • Genre: Skräck
  • Antal spelare: 3-6 inklusive spelledare
  • Format: Inbunden
  • Antal sidor: 144
  • Utgivningsdatum: 2022

[powerpress]
Letar du efter något kusligt att spela i höstmörkret? Tycker du om rollspel där du inte behöver ett Excelblad för att kalkylera din rollpersons attribut och som inte kräver att du pluggar förmågor så som om du hade en tenta runt hörnet? Då kan jag med glädje meddela att Into the Odd är tillbaka i uppdaterad version.

Into the Odd släpptes för första gången 2014 – en evighet och en pandemi sedan – och är nu tillbaka med utökat innehåll men med samma minimalistiska system. Vi återvänder som utforskare till industriella Bastionland och vårt uppdrag är att möta det bisarra och skräckfyllda i jakten på rikedom och kunskap. Bakom kulisserna gömmer sig något som inte står helt rätt till med världen, för hur våra uppdrag än går så kommer vi ha nöjet att besöka staden Bastion under en himmel täckt av svart rök. Här producerar fabrikerna allt man kan tänka sig och lite till. Under staden sträcker sig oändliga tunnlar långt ned i djupet där både folk och monstrositeter har sin tillflykt.

Förutom den industriella dystopin uppenbarar sig även något annat när vi läser mellan raderna. På våra resor kan vi finna magiska föremål som driver våra fiender till vansinne och som åkallar tentakler att förgöra dem. Våra rollpersoner kan, om de lever tillräckligt länge, få ambitioner om att nå odödlighet. Det här är inget grundboken grottar ned sig i utan det nämns mest i förbifarten utan någon som helst förklaring vilket gör det ännu kusligare. Vi får finna oss i att spelvärlden ser ut på det viset och att vi kanske aldrig får eller ska ha svar – något som är familjärt för oss bevandrade i Lovecrafts mytos.

Into the Odd Remastered - Välkommen uppdatering till kärt rollspel! 2
Källa: Fria Ligan

Första intrycket av grundboken är hur den utan några förbehåll lever upp till sitt namn – otaliga grundböcker till rollspel har vackra illustrationer och smart typografi men sällan har jag sett en grundbok som är ett konstverk i sig. Den är en fröjd att bläddra i och de evokativa illustrationerna är behagliga för ögat och sinnet samtidigt som föremålen, spelledarpersonerna och annat är udda benämnda på ett charmigt vis. Exempelvis kan vi under våra äventyr fäktas mot Thing of Glowing Smoke. Vad är det för något och hur besegras det? Ska vi ens ge oss in i striden eller är det bättra att smyga runt?

Karaktärsskapandet går i hiskelig fart och vi har våra rollpersoner på bara någon minut. Vi rullar 3T6 och lägger ut poängen under tre attribut – styrka, smidighet och viljekraft. En tabell på nästkommande sida ger oss vår utrustning och om vi har lyckan att få med oss ett paket med Arcanum (magiska föremål) får vi även rulla på tabell för det. Min rollperson fick dessvärre inte med sig några magiska föremål men däremot kunde jag stolt visa upp min pistol, handborr och trumma – väsentliga förnödenheter som väl kom till hands.

För oss som vill ha ett djupare skapande av rollperson där vissa val påverkar hur delar av spelsystemet yttrar sig, som Flodskörden med dess funktioner för problem och skam, känns det här dessvärre något tomt. Att skapa ett djup i rollpersonen ligger helt i spelarens händer men med det sagt så betyder inte det att processen i sig är tråkig. Hade jag självmant valt att ta med mig en handborr? Nej, det hade jag nog inte. Är det en rolig sak att ha med sig såhär i efterhand? Utan tvekan.

Nåväl, tillbaka till den spännande utrustningen. När jag läste rubriksättningen för kapitlet om Arcana kunde jag inte låta bli att skratta – underrubrikerna är uppdelade inom tre kategorier: Powers You Cannot Understand, Powers You Can Barely Control och sist men på inget sätt minst Powers You Shouldn’t Control. Med lite tur kan vi ta med oss Arcana vid namn som Flesh-Time of Babble, Howling Lantern, Grief Cup med mera när vi ger oss ut.

Into the Odd Remastered - Välkommen uppdatering till kärt rollspel! 3
Källa: Fria Ligan

Grundboken har inte bara tabeller för spelaren utan spelledaren får även sin beskärda del. Spelledare kan göra mycket roligt med The Expanded Oddpendium – ett avsnitt med slumpmässiga tabeller som fördjupar spelvärlden och dess faror. Den roligaste tabellen i mina ögon är helt klart den som kort och gott heter I Eat the Stuff. Vad för suspekta substanser kan man hitta där ute och vad händer när man stoppar i sig det? Rulla en T100 och så får slumpen visa oss. Medföljande är även äventyrslandskapet The Iron Coral, en dödlig och kuslig plats, som sträcker sig genom tre nivåer. Platsen omringas av sumpmark som förändrar allt levande till att bli… ja, udda.

Den uppdaterade grundboken hittar du via webbshoppen för Fria Ligan eller på andra platser där rollspel säljs. Letar du efter ett spel där spelaren under loppet av någon minut har en färdigskapad karaktär och där reglerna är lätta att sätta sig in så är detta den perfekta grundboken för dig. Mycket nöje där ute när du besöker platser få vågar eller kan ta sig till!

 

+

Du kan rulla fram en rollperson på under en minut
Systemet är simpelt att sätta sig in i för spelare och lätt att leda för spelledare
Slumpmässiga tabeller som fördjupar spelvärlden

Du kan rulla fram en rollperson på under en minut

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here