The Walking Dead Universe - Zombieapokalypsen är här 1

Information

 • Typ: Rollspel
 • System: År Noll
 • Utgivare: Fria Ligan
 • Författare: Nils Hintze
 • Genre: Zombieapokalyps
 • Antal spelare: 2-7
 • Antal sidor: 336 sidor
 • Utgivningsdatum: 2023-11-28

Äntligen, äntligen, ÄNTLIGEN är den här! Nu kan jag äntligen använda mina välförvärvade kunskaper att försöka överleva en zombieapokalyps!

Jag blev otroligt glad över att höra att The Walking Dead TV-serien ska bli till rollspel! Och ännu gladare att det är just Fria Ligan som publicerar det! Huvuddesignern Nils Hintze (Ur Varselklotet, Väsen) har verkligen fått till den där kusliga och hopplösa känsla man får när man ser på serien.

Under mitt skrivande av denna recension funderade jag ett tag på hur man ska översätta The Walking Dead och walkers till svenska. Zombie skulle väl fungera, men ändå känns det inte riktigt passande. Och inget annat jag kommer på blir snyggt. De Gående Döda, De Promenerandes Döda, gångare, vandrare, gående, promenerande… Ja ni ser, inget blir riktigt bra. Så jag håller nog mig till originalet.

The Walking Dead Universe - Zombieapokalypsen är här 2
Källa: Fria Ligan

De dödas värld

Rollspelet utspelas i The Walking Dead Universumet, samma miljö som utforskades i TV-serien från AMC Networks. Men, lite tid har passerats sedan de som dött kommit tillbaka som köttätande walkers. Spelarkaraktärerna ska ha levt helt vanliga liv innan zombiepandemin. Karaktärerna har klarat sig genom samhällets kollaps, död och förstörelse. Nu är spelarkaraktärerna en sammansvetsad grupp. Spelarna utgår från sin fristad, där de är relativt säkra, men de behöver alltid vara ute och spana efter mat, medicin och andra resurser för att överleva. Och det är inte bara walkers spelarna behöver oroa sig för, det finns även andra överlevare som vill stjäla eller till och med döda andra överlevare.

Grundregelboken

The Walking Dead Universe - Zombieapokalypsen är här 3
Källa: Fria Ligan

I början av regelboken sätter Fria Ligan stämningen med dessa sex principer. Principerna fungerar både som instruktioner och som inspirationskällor.

 1. Gör vad som krävs för att överleva.
 2. Döden är ofrånkomlig.
 3. Du är aldrig säker.
 4. Du är aldrig ensam.
 5. Du berättar en historia.
 6. Fiktion kommer först.

 

Spelet använder Fria Ligans prisbelönade År Noll-motor, med några få förändringar. Systemet använder sig av sexsidiga tärningar och man vill slå så högt som möjligt för att lyckas med det karaktären försöker åta sig.

I detta spel finns det tre sätt att spela på, kampanjläge, överlevnadsläge och sololäget.

Överlevnadsläget är scenarion, dessa fungerar som one-shots. Överlevnadsscenarion är färdigskrivna, korta berättelser som sätter dig in i en dramatisk och farlig situation som behöver lösas NU. Det äventyr som finns med i starter setet är ett överlevnadsläge. Dessa spel spelas, och är oftast klara, på en eller två sittningar.

Kampanjläget är flera scenarion som formar en längre berättelse. Den är oftast inte färdigskriven utan där är det spelledaren och spelarnas beslut som skapar berättelsen. Regelboken har allt som behövs för spelledaren och spelarna att börja skapa en berättelse. Det finns väldigt fiffiga blad längst bak i boken, där man kan fylla i vilka koordinater spelarna har besökt på kartan.

I sololäget möter du den farliga världen på egen hand, med endast ett par NPCer till hjälp.

Spelarkaraktärer

The Walking Dead Universe - Zombieapokalypsen är här 4
Källa: Fria Ligan

Som spelare har man några val att göra när man skapar sin karaktär. Först väljer man arketyp, problematik och driv. Sedan fördelar man poäng i attribut (13 poäng) och färdigheter (12 poäng). Till sist väljer man en talang, lite redskap och bestämmer hur man känner de andra karaktärerna.

Arketyperna ska spegla det man gjorde innan zombiepandemin, det finns rätt många att välja mellan. Bland annat som kriminell, läkare, bonde, barn, brottsbekämpare, politiker, predikant, forskare och soldat.

Attributen man kan fördela poäng mellan är: styrka, rörlighet, kvickhet (wits) och empati. Färdigheterna handlar om ens förvärvade kunskap, träning och erfarenhet. Man kan även rulla för olika ärr, hur karaktären fick ärren samt hur dessa påverkar karaktären nu.

En stor del av detta spel går ut på att spelarna ska överleva, det kommer at bli spänt och jobbigt för dem. Karaktärena kommer känna av denna stress, och den kan påverka allt. Under läskiga och oroande situationer tar karaktärerna stress. Att pressa slag kan också ge stress (att man försöker rulla om ett misslyckat slag för att lyckas). När man får stress kan man lägga till en stress-tärning till färdighetsslag. Detta ger en extra tärning att lyckas med, men risken är att man kan attrahera walkers om man misslyckas med just en stresstärning.

Spelet har även en mekanik för att kunna få ner stressen, detta kallas ankare. Karaktärerna har två personer i gruppen som är viktiga för dem, interagerar man med dessa två personer kan man hantera sin stress och rädsla. Men man kan även förlora sitt ankare, personen kan dö, bli kidnappad eller hamna på en annan sida av en konflikt i fristaden. Då kan ens karaktär må väldigt dåligt och detta ger tuffa påföljder.

 

The Walking Dead Universe - Zombieapokalypsen är här 5
Källa: Fria Ligan

En av mina favoritdelar i regelboken är de så kallade Dearly Departed Monologues. Dessa är monologer till en kärt bortgången person. De är riktade till tidigare överlevande, eller personer som dog före utbrottet.

I regelboken står det att i början av varje sittning kan en spelare hålla en monolog, detta kan användas som ett sätt att berätta vad som hände senast gruppen spelade. Det blir ett väldigt fint tillägg när rollpersonen beskriver det hur den själv uppfattade saker och ting.

 

 

Startboxen

The Walking Dead Universe - Zombieapokalypsen är här 6
Källa: Fria Ligan

I startboxen får du allt du behöver för att börja spela. Du får ett urval av de viktigaste reglerna, ett överlevnads scenario, två set med snygga tärningar och hela TRE kartor. Samt en ENORM tvåsidig karta av norra Atlanta, Georgia och en del av Virginia.

Äventyret som följer med startboxen heter The Wolves Den. Överlevnadsläget är löst baserat på ett gäng karaktärerna stöter på i säsong 5 av The Walking dead. Till äventyret går det att välja mellan både karaktärer från TV-serien, andra färdigskapade karaktärer eller så kan man skapa sina helt egna apokalypsöverlevare.

+

Jag tycker verkligen om detta spel, och jag skulle nog säga att det är ett av de bäst skrivna zombieapokalypsrollspel någonsin. Detta spel skulle kunna köras utan kopplingen till TV-serien och fortfarande fungera utmärkt. Det är ett så välutvecklat rollspel!

Jag bara älskar idén med Dearly Departed Monologues

Skaffa både startboxen och grundregelboken för bästa möjliga spelupplevelse!

All vacker konst!

Personligen hade jag lite svårt att förstå stridsreglerna gällandes walkers, men det är nog mer för att jag inte är van med denna variant av År Noll system.

 

Till sist vill jag säga att nu är tiden inne kära vänner, nu är det dags för oss som satt som förslavade framför serien att visa upp våra kunskaper om hur man överlever walkers! Håll ögonen öppna och var på din vakt där ute, lycka till!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here