• Finns till plattform: PS4, XboX One, Microsoft Windows
   • Utvecklare: Avalanche Studios
   • Utgivare: Square Enix
   • Genre: Open World Action
   • Antal spelare: En spelare
   • Släpps: 4e December 2018
   • Testat på: Xbox One S
Det här är en spelserie jag har varit lite halvt nyfiken på men aldrig provat så jag kommer till 4:an som en novis. Jag har gissat vad jag skulle möta; en stor vacker öppen värld, levande befolkning, korkad action-story och adrenalinpumpande action. Jag hade hälften rätt.


Jag drar av plåstret direkt. Det här är inte vackert. Jag är väldigt förlåtande vad det gäller grafiken, visst är det en speciell känsla när du ser en vacker värld på skärmen men om annat drar in mig är det skönhet inte nödvändigt – det är bara så konstigt att se en stor tropisk värld som borde vara vacker med så suddiga och platta texturer, träd som ploppar in och ut ur existens på korta avstånd och hiskeligt fult vatten. Jösses! På avstånd ser det okej ut men kom lite närmre och allt ser ut som en oslipad röra.

På avstånd ser det okej ut

Vi har civila NPC:er som kör runt i sina bilar, vandrar runt på gatorna och verkar inte ett dugg medvetna om vad som händer runt omkring sig. De kör glatt in sina bilar i stora explosioner, ingen stannar för dig om du står mitt i vägen och ja, alla känns som automatiserade robotar.

Storyn är tunn och korkad, men här vänder faktiskt mitt omdöme något. Storyn behöver faktiskt inte vara mer djup eller avancerad än så här. Jag gillar vanligtvis djup i mina karaktärer men det här spelet försöker fånga den där hög-oktan-känslan i dumma actionfilmer från 80-talet och det lyckas det faktiskt med. En fånigt gruffig macho-hjälte, några ytliga sidekicks, töntiga one-liners och en liten krydda av näst intill meningslöst vendetta, detta låter kanske som kritik men storyn är faktiskt rolig på ett löjligt Schwarzenegger-sätt.

När spelstilen följer samma exempel, släpper dig i en stridszon mitt i en stad där du får svinga dig fram och tillbaka, spränga bilar, plocka upp ett raketgevär och skjuta en helikopter så den störtar in i en annan helikopter; ful grafik och korkade NPC:er kan inte sudda ut det faktum att det här är faktiskt riktigt roligt. Synd bara att spelet försöker göra så mycket mer än så. Det lyckas nämligen inte så bra med resten. Visst, ibland är det kul att flyga med helikopter och köra motorcykel men så fort jag försöker några avancerade manövrar känns det som om jag kör bilen i första Mass Effect och trots att jag älskar Mass Effect är detta absolut ingen komplimang. Ibland när jag kör över ett gupp i vägen börjar min bil snurra som en propeller, fysikmotorn som egentligen ska tillåta idiotisk action-fysik är ibland otroligt oförlåtande och det gör bara spelet irriterande.

Jag tror min GPS är trasig…

NPC:erna irriterar inte bara när de är i bakgrunden, en gång skulle jag eskortera två andra i min bil mellan olika platser tills en av dem helt plötsligt bestämde sig för att vägra sätta sig i bilen. Spelet envisas med att inte låta mig gå vidare förrän hon satt sig men hon springer bara runt och gör annat. Det här känns faktiskt ganska trasigt. Såna här saker skulle jag förlåta i ett indie-spel men Avalanche borde kunna bättre, jag har sett dem göra bättre. Ibland fick jag dock ut ett gott skratt ur glitcharna och den konstiga AI:n, se videon nedan.

Du låser upp nya områden med milis-poäng mellan uppdrag i något som ska se ut som ett strategiskt element men det är bara en “klicka på nästa”-knapp i förklädnad. Jag hade inte haft så mycket emot det om det inte var för att jag flera gånger tvingades att gå ut och samla dessa poäng för att få fortsätta i handlingen, något som bara blev en syssla snarare än kul underhållning. Det enda du egentligen väljer när du väl har poängen är i vilken ordning du gör saker och får tillgång till att beställa olika vapen och fordon – det var överraskande att de gjort det så lätt att få tag i tunga saker men när jag tänker efter var det ett smart val, eftersom det spelar mot de få styrkor spelet har att ge dig enkel tillgång till saker du kan ha roligt med.

På natten kan det se lite mysigt ut

Det här var inte ett spel för mig. Det saknar inte helt hjärta, när det skiner är det jättekul men varför sänder det iväg mig från spelets styrkor så ofta? Visst är det kul att svinga iväg med sin vajer och fallskärm men när jag blir fastlåst för att vakta en liten punkt jag inte får lämna tappar jag helt tempot, något som absolut aldrig fick hända i en actionfilm från 80-talet. Om ni inte stör er på det jag klagat på kan det nog vara värt ett köp när det är extrapris men jag kan inte rekommendera ett sånt oslipat och halvtrasigt spel till fullpris. Kort och gott, skitkul de stunder det inte är skittråkigt. Känns synd att säga det, men Avalanche: Review this! (kaboom)

Review tis!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here