Just Dance 2022 - This Ain't Pay-Me B*** 1

Spelinformation

 • Finns till plattform: Nintendo Switch, PS4, Xbox One, PS5, Xbox Series X/S, Google Stadia
 • Utvecklare: Ubisoft
 • Utgivare: Ubisoft
 • Genre: Dansspel
 • Antal spelare: 1-6
 • Släpps: 4:e November 2021
 • Testat på: Xbox Series X

Nu är det dags att skaka rumpan framför TVn igen! Denna gång med nya låtar och nya funktioner som online tävlingsläge och ett hälsoläge. Eller vänta, hälsoläget fanns med förra året också. Jaja, nya låtar och tävlingsäget i alla fall! Eller fanns det förra året också? Jämrans jag kommer inte ihåg. Nåja, låtar! Dansa!

Det var helt väntat att den populära och överlevande dansserien Just Dance skulle släppa en ny årlig utgåva och jag ska inte tjata om hur mycket jag har saknar att dansa framför en kinectsensor (hoppsan nu gjorde jag det i alla fall).

För att inte ge er läxa i att läsa mina tidigare recensioner kommer här en sammanfattning. Med Just Dance 2022 ska du samla poäng genom att dansa och följa rörelserna dansaren på skärmen gör. Dina rörelser spåras genom rörelsesensorn i din mobil som kopplas till din spelkonsoll via en app. Ju bättre du härmar spelkaraktären ju fler poäng och stjärnor får du, vilket kan ge dig status mot dina motspelare om du tävlar, antingen bland dina vänner eller utmanare online. Du kan även vinna stickers och avatarer genom att spender poäng. Du kan även komma i form med hjälp av träningsläget (Sweat) som räknar brända kalorier.

Just Dance 2022 - This Ain't Pay-Me B*** 2

Appen förbättrades inför förra årets utgåva och den är fortfarande bra. Det går snabbt att installera spelet och börja dansa, vilket är en viktig del i ett partyspel som detta. Presentationen är enkel och bekant, du kan välja mellan olika lägen och svårighetsgrader. Rent tekniskt funkar spelet bra men det förväntar jag mig när de i princip släpper samma spel om och om igen, det skulle vara näst intill oförlåtligt att fortfarande ha buggar. Om din filosofi är att inte laga det som inte är trasigt så borde du inte ha något emot den här utgåvan. Jag skulle dock önskat mig lite mer.

Okej, jag får väl acceptera att kinecten är död men det börjar bli läge att hitta nya sätt att spåra mina rörelser även om än bara för att få känna lite nyhetens behag i ett nyinköpt spel (Okej, jag betalar inte för recensionskoder men jag måste ju ha kundens perspektiv i åtanke).

Visst är det låtarna som ska vara i fokus och visst finns det en hel del nya låtar som är roliga att dansa till. Jag hoppade rakt in i Build a Bitch (som heter Build a B*** i spelet) och älskade den förutom att det bara blir tyst istället för ordet bitch. Då var censuren i Boss Bitch roligare, då den heter Boss Witch och har ett halloweentema.

Just Dance 2022 - This Ain't Pay-Me B*** 3

Så, det här blir en kort recension: Just Dance 22 funkar för vad det är, inget nytt utom låtarna men det är väl nya låtar du vill ha. Jag har dock lite bekymmer att rapportera innan jag avslutar.

Visst finns det många nya låtar men de flesta behöver du prenumerera på en betaltjänst för att få tillgång till. Du får en månad fritt när du köpt spelet men vill du ha fler än bara en handfull låtar får du fortsätta pröjsa. Det är inte helt oresonabelt i sig, musiklicenser är inte det enklaste  att jobba med men kruxet är att om du förnyar Just Dance varje år betalar du för ett fullprisspel samt en prenumeration på låtarna. Detta trots att de nya uppföljarna har betydligt mindre nyheter än de flesta andra spel får iu en vanlig patch. World of Warcraft släpper expansioner till fullpris trots att de har en månadsavgift, men där får du i alla fall massa nyheter till spelet och inte bara fler quests. Ubisoft pushar verkligen på betaltjänsten också och gör ständigt reklam för den mellan låtar om du inte har den och den här modellen känns faktiskt väldigt girig. Om du frågar mig borde den nya versionen ingå för folk som har betaltjänsten. Tänk om vi fick Spotify 2022 för 300 kr och ändå var tvungna att betala varje månad för att lyssna på musik och sedan pröjsa för spotify 2023 för att kunna lyssna på alla låtar som släpps det året. Det är fult helt enkelt.

Just Dance 2022 - This Ain't Pay-Me B*** 4

Så för att sammanfatta, Just Dance 2022 är lika kul som alltid och funkar för barn och på fester och är ett kul sätt att röra på sig. Trots att inget egentligen blivit sämre blir jag ändå mer och mer missnöjd med upplägget. Ubisoft, lyssna: Det är dags att slopa den här modellen. Antingen får ni engagera er och hitta nya kreativa sätt att förnya er produkt eller så får ni sluta ta betalt för samma spel en gång om året och istället nöja er med månadskostnaden på låtarna. Skärp er!

Bra

 • Kul att dansa
 • Lättillgängligt för alla åldrar

Dåligt

 • Ful betalningsmodell
 • Det är dags att hitta bättre sätt att spåra rörelser nu.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here