Utgivare: Treecer
Designer: Marc Dür, Samuel Luterbacher, Elio Reinschmidt
Speltid: 90-120 min
Antal spelare: 2-6
Rekommenderad ålder: 10

Kickstarterkampanjen avslutas den 6:e juni2018Skapa flygande dromedarer och rävhajar i Darwin’s Choice 1

Ska jag sätta ett krokodilhuvud på räven eller kanske ge den vingar? I “Darwin’s Choice” är det upp till spelarna att bestämma hur djuren ska se ut och få dem att överleva så länge som möjligt och på det viset få vinstpoäng. Mest vinstpoäng efter fyra omgångar (kallas ”eror”) vinner.

Skapa flygande dromedarer och rävhajar i Darwin’s Choice 2
Den här elefantpirayan kan både simma och trivs bra i djungeln. Hen är köttätare såklart. Källa

Varje spelare börjar med tio kort på handen med olika kroppsdelar. För att kunna spela ner kort på bordet så måste ett djur ha åtminstone en kropp och ett huvud. Sen går det att bygga på med med, svans, vingar, stjärtfena m.m. En kan bara bygga på sitt eget djur. När du spelar ner ett djur så måste det även passa in i en av de fyra växtzonerna på bordet. I öknen kan du till exempel bara spela ner djur som kan motstå hetta. En passande zon för ett djur med pytonkropp, men inte så lyckat för en isbjörn. Det går att flytta ett djur från en zon till en annan och även att byta kroppsdelskort med andra spelare.

Skapa flygande dromedarer och rävhajar i Darwin’s Choice 3
Källa

En går i tur och ordning runt bordet och när alla spelare har passat så kollar en vilka djur som överlever. Om flera spelare skapat djur i samma växtzon så är det de djuret som uppfyller flest av växtzonskriterierna som hamnar överst i matkedjan. Och det spelar roll, för varje zon har bara en viss mängd mat och finns det till exempel inget mat kvar till ett köttätande djur så äter den upp ett ett växtätande djur om det finns i samma zon. En del kroppsdelskort har symboler som gör att de är giftiga eller kan gräva ner sig och därmed inte bli uppätna. Det finns köttätare, växtätare och allätare.

När en har kollat vilka djur som överlever så kollar en vilka tre som har flest pokalsymboler. Den med mest pokaler får mest poäng, tvåan lite mindre osv. Dog ditt djur ut så får du bara en poäng för det djuret. Djuren som överlevde stannar kvar på bordet till nästa era.

Skapa flygande dromedarer och rävhajar i Darwin’s Choice 4
Tundran, en av de fyra växtzonerna som finns i spelet. Här finns gott om matt både till köttätare och växtätare. Men djuren måste tåla kyla för att överleva här. Källa

När jag först såg det här spelet på Kickstarter så misstog jag det för ett lättsamt kortspel. Men speltiden är angiven till 90-120 min och när jag kollade på tutorialvideon så förstod jag att det är ett spel som kräver en del strategiskt tänkande. Det gäller att tänka till när en placerar (kallas ”muterar”) kroppsdelar och även om du byggt det perfekta djuret i första omgången så kan det lätt dö ut i den andra. För innan varje omgång börjar så dras ett händelsekort. Det kan till exempel vara att alla djur som inte har simförmåga dör eller att alla köttätare drabbas av en epidemi och dör. Dessutom flyttas växtzonerna runt slumpvis, så din isbjörnshaj kan plötsligt befinna sig i regnskogsmiljö.

Skapa flygande dromedarer och rävhajar i Darwin’s Choice 5
Åh nej, en istid är på gång. Denna omgång är två av fyra växtzoner polarzoner. Källa

Den största behållningen med Darwin’s Choice måste vara att en skapar hysteriskt roliga djur. Vem blir inte full-i-skratt av ett föreställa sig en dromedar-sköldpadda med vingar och ekorrsvans? Möjligheterna känns oändliga och de har löst det smidigt med prickar på korten som visar hur en får lägga korten och inte (du får inte till exempel inte använda en svans som ben). Att det sen faktiskt döljer sig ett djupare strategisk tänk under ytan gör det bara ännu bättre. Det enda som gör mig tveksam till att backa det är att jag tror det spelas bäst på tre eller fyra spelare (går att spela upp till sex spelare). Hemma hos oss är vi ofta bara två och jag undrar om det blir tillräckligt med konkurrens. Men jag tror jag backar det för jag vill verkligen skapa min flygande dromedar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here