Spökhuset i Färentuna, Ur Varselklotet 1
  • Typ: Äventyr till Rollspel
  • Genre: Skräck
  • Utvecklare: Gabrielle De Bourg
  • Utgivare: Free League Workshop
  • Modul  till: Ur Varselklotet
  • Släpptes: 6 Februari 2020

Allhelgonaafton står runt hörnet och vare sig du har möjlighet att säkert träffa dina rollspelsvänner eller om ni spelar över nätet börjar det bli dags för ett skräckäventyr eller hur? Halloween är ju en mysigt barnslig högtid med makabert tema så jag kommer hjälpa er till rätt upplevelse genom att recensera ett Halloween-avsnitt till ett av mina absoluta favoritrollspel, Ur Varselklotet.

Ur Varselklotet är ett svenskt rollspel från Fria Ligan som äger rum under en science fiction-version av vårt eget 80-tal, jag recenserade startboxen här och tv-serien här, ta gärna en titt där om ni behöver fördjupning. För att kunna spela detta äventyr behöver ni dock antingen grundboken eller startboxen, har ni inget av dem är det kanske dags att skaffa dem nu.

Hela grejen med Ur Varselklotet är barn som löser mysterium. Alla spelare kommer att gestalta karaktärer mellan 10 och 15 år gamla. Sådär, nu ska jag inte prata om grundspelet mer, läs min recension av startboxen om du vill ha mer kött på benen.

Spökhuset i Färentuna ska kunna spelas på ett enda spelmöte och beroende på hur djupt din grupp gillar att spela så hamnar speltiden förmodligen mellan fyra och sex timmar. Det går att skapa helt nya karaktärer, fortsätta med karaktärer i er egen pågående kampanj eller helt enkelt fortsätta med de ni spelade i startboxen, om det var så er resa började.

“Alla har vi hört berättelser om gamla ruckel där det spökar. Där barn tävlar om vem som vågar gå närmast dörren utan att bli vettskrämd och äldre ungdomar håller tävlingar om att spendera en natt i. Alltid är de tomma och det är inget värre än vi själva som skrämmer upp varandra. Oftast. För här spökade det på riktigt.” -Gabrielle De Bourg

Äventyret tar sin början strax innan Allhelgonaafton, och i stort sett alla barn i skolan hoppas bli utvalda för att få följa med de populära kidsen och spendera natten i det hemsökta rucklet i Färentuna. Det har blivit tradition att pröva sitt mod med lite oskyldigt spökbus och om du är en av de utvalda betyder det att du har status på skolan.

Morgonen innan det är dags verkar dock något inte stå rätt till. Kidsen som skulle anordna skräcknatten kom inte hem natten innan och flygblad sätts upp angående deras saknad. De vuxna misstänker säkert att de rymt hemifrån, eller att de kidnappats. Det är bara barnen som är öppensinniga nog att undersöka om det inte kan ha något att göra med det där hemsökta huset. Ni bor ju trots allt nära Slingan, där mystiska saker händer hela tiden. Eftersom de vuxna aldrig lyssnar på er barn är det som vanligt upp till er att gå till botten med det här mysteriet, om ni vågar.

Jag ska naturligtvis inte avslöja mer än såhär, det är ett välskrivet äventyr av Gabrielle De Bourg, som skrivit äventyr till Ur Varselklotet förut och det är väldigt kul med ett Halloweentema. Precis som de officiella äventyren har Spökhuset i Färentuna kartor, illustrationer av spelledarpersoner och anpassning för att lägga äventyret antingen i Sverige eller USA. Gabrielle har smugit in en väldigt intressant husregel till spelmekaniken genom att introducera en vardagsscen som ska äga rum i början, där alla barn på skolan fått i uppgift att skriva ner sin största rädsla. Även om detta inte är något som dyker upp på rollformuläret är det ett fantastiskt sätt att få spelarna att gå och tänka på saker som skrämmer dem och de blir förberedda på att öppna upp sig för kusligheter när de sedan kommer. Vad de skrivit ner blir också ett bra hjälpmedel för spelledaren att veta hur hen ska kunna anpassa skräcken för att så effektivt som möjligt snärja sina spelare och ge dem kalla kårar. Jag har faktiskt börjat fråga alla mina spelare detta när de skapar karaktärer i spel jag ska leda, och lagt till det på mina moddade rollformulär, det är en husregel av rent guld.

Jag spelade detta äventyr på Gothcon 2019 och det hade stor effekt på mig, jag och två i min grupp sprang direkt till Artist Corner och fick våra karaktärer tecknade av en konstnär där. Det har egentligen inget med recensionen att göra, jag vill egentligen bara visa bilden.

Spökhuset i Färentuna, Ur Varselklotet 2
Bild av: Fredrik Andersson på Skissmedjan

Spökhuset i Färentuna publiceras av Free League Workshop, vilket är ett samarbete mellan Fria Ligan och Drivethrough RPG, där de låter spelarna själva skriva och ge ut äventyr för sina favoritspel. Det går att plocka upp det här äventyret på www.drivethrurpg.com, med halloweenrabatten i oktober får du det för under 40kr och det går att få både på svenska och engelska under namnet The Haunted House. Har du inte spelat Ur Varselklotet förut är detta ett bra sätt (och en bra månad) att börja!

Happy Halloween, all you nerdy 80’s kids!

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here