Spelinformation

  • Plattform: PC(testat)/Mobil
  • Utvecklare: Curtel Games
  • Utgivare: Curtel Games
  • Genre: Äventyr / RPG
  • Antal spelare: 1
  • Släpps: 2018-09-27

Datorspelet The Ballad Singer är ett stämningsfullt spel i långsamt tempo. En slags version av Ensamma Vargen i ljudboksversion ackompanjerad av fantastisk konst som illustrerar sagan. För de som inte var med när Ensamma Vargen var en grej så var det en serie böcker där du läste en snutt text och sedan fick göra ett val. Baserat på vad du valde fick du hoppa till en annan sida i boken för att fortsätta läsa där. Läsningen blev ett spel där det gällde att komma i mål, att komma till slutet av storyn, men vägen dit blev såklart lite olika baserat på vilka val du gjorde. Det här spelet är lite den grejen, men i en större skala.

Det är svårt att förklara riktigt hur komplext spelet faktiskt är, så jag langar lite fakta som säger en del om hur stort spelet är:

  • 1700 sidor med story
  • 40 olika möjliga slut
  • 600 val som direkt påverkar historien
  • Över 10 timmar speltid per läsning

Det finns egentligen bara en svårighetsgrad på spelet. Du får ledtrådar i texten som hjälper dig lista ut vilka konsekvenser olika val kan ha. Du får använda logiskt tänkande och kunskapen om karaktärerna och världen du får i berättelsen. Samtidigt finns det svårighetsgrader du kan välja, men de ger bara olika mängd manuella saves och så kallade ”fate points”. De här poängen ger dig möjligheten att göra om ett val som lett till att karaktären du spelar dör. Men att en äventyrare dör betyder inte att du förlorat spelet.

Karaktärens död är inte slutet på berättelsen. Med en karaktärs död öppnas nya vägar och nya möjligheter för andra karaktärer att kliva in i storyn. Vilka karaktärer du kan välja att spela genom olika kapitel beror på vilka val du tidigare gjort. Spelet är förvånansvärt komplext uppbyggd, men samtidigt väldigt enkelt att spela så det är lätt att bara förlora sig i berättelsen och strunta i alla speltekniska krumelutter som pågår i bakgrunden. Spelet är väldigt engagerande tack vare den välskrivna storyn och jag fokuserar bara på det enda val jag står inför i stunden.

Ljudboksdelen i The Ballad Singer är otroligt välgjord. Jättebra berättarröster som är behagliga att lyssna på och olika röster för olika karaktärer, vilket gör det hela lite mindre monotont. Hade det bara varit att läsa text själv hade jag nog tröttnat kvickt. Precis som i en ljudbok kan du välja att spela upp en text igen eller öka hastigheten på uppläsningen för att komma framåt snabbare. Du kan såklart också läsa texten på skärmen, vilket är det absolut snabbaste sättet. Jag gillar däremot spelets lite långsamma lunk och det är en avkopplande upplevelse med en interaktiv ljudbok.

Konsten i spelet är klassiskt fantasyinspirerad och lyfts ännu mer av den lika klassiska smäktande och episka bakgrundsmusiken. Du kan klicka bort texten från skärmen för att studera konsten som annars delvis döljs utav boksidorna. En speciellt bra funktion om du spelar detta på en mobil enhet då de av naturen har en mindre skärm. Njut av bilderna medan du lyssnar på berättelsen!

The Ballad Singer är just nu i early access och ungefär 70% av alla val och möjligheter finns med i spelet, men jag upplever inte att det påverkat min egen spelupplevelse negativt. Jag ser snarare fram emot att spela spelet igen vid full release i början på 2019 för att kanske kunna hitta nya vägar och få chansen att göra om några val som jag lite i efterhand ångrar. Det är ett avslappnande spel i långsamt tempo och bör avnjutas som sådant. Det är inte ett spel där du bör hetsa mot slutmålet. Ta dig tid, lyssna på ljudboken, beundra konsten och låt dig förloras i sagan du skapar genom konsekvenserna av dina val.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here