Spelinformation

  • Plattform: PC(testat)
  • Utvecklare: Acke Hallgren
  • Utgivare: Acke Hallgren
  • Genre: Pussel / Indie
  • Antal spelare: 1
  • Släpps: 2019-01-11

What Never Was är ett kort pusselspel av svenska Acke Hallgren. Fint i sin korthet och helt gratis att spela. Det är ett spel av berättande karaktär där du får pussla ihop storyn bit för bit och nysta i några av släktens hemligheter tillsammans med huvudkaraktären Sarah. Resterna av ett liv ska städas ut ur ett hus och Sarah ska egentligen bara hämta sina saker, men har svårt att låta bli en sista resa genom minnena av äventyraren och morfadern Howard James Wright.

Hela spelet utspelar sig på en vind. Smart val av plats. Det ligger någon slags mystik över vindar; de är platser där vi förväntar oss att hitta spännande saker, bortglömda historier och nostalgiska prylar. Här pusslar du dig runt och plockar bit för bit ihop morfars dagbok som gömmer fantastiska berättelser. De framstod nog som sagor när Sarah var liten, men i pusslandet blir de påtagligt verkliga. Visst finns det alltid något lockande i hoppet om att sagor faktiskt är på riktigt?

Grafiken är fint gjord, speciellt för att vara ett så pass litet projekt som dessutom gjorts tillgängligt helt gratis. Det är en fin visuell upplevelse och det finns i rummets ganska lilla utrymme rätt mycket att titta på. Du kan klicka flera gånger på samma saker och få ny information, allting finns där som en del i historieberättandet och ger en allt djupare bild av personer och omständigheter desto mer du klickar runt.

En stor del i berättandet ligger i röstskådespeleriet. Vi ser egentligen inte så mycket av några karaktärer, utan de lever istället som röster i spelet. Jag gillar den stilen på berättande, det blir lite som när man läser en bok och ens egen fantasi fyller i hur allt ser ut. Röstskådespeleriet är fint gjort och tillsammans med resten av ljudbilden bidrar det till en engagerande upplevelse. Det är lätt att lära känna karaktärerna och lätt att vilja veta mer om dem.

Det vilar en melankoli över spelet. Älskade minnen undanstoppade på en vind tillsammans med resterna av ett liv. What Never Was bjuder på en nostalgifylld resa där det är värt att ta sig tid att läsa, lyssna och titta på saker. Lite beroende på hur van du är vid pusselspel så kommer det ta 30 – 60 minuter att ta sig igenom spelet. Jag tyckte det påminde mig en del om spelen från The Room serien, vilka går i lite liknande långsamma lunk, med liknande pusselstil, men What Never Was är såklart mycket kortare. Däremot slutar spelet i en tydlig cliffhanger. Acke Hallgren gläntar på dörren för en eventuell fortsättning och jag hoppas vi får se en sådan snart. What Never Was ger mersmak och det känns som spelet är över alldeles för snabbt. Jag vill veta mer, få reda på mer av vad som står i dagboken, veta vem den hemlige brevskrivaren är och få veta vad det egentligen är som pågår med den där farfarsklockan! Jag lämnas med en nästan omedelbar känsla av saknad när spelet tar slut. På mindre än en timme har spelet levererat en berättelse som jag redan hunnit fastna för. Nu väntar jag spänt på nyheter om när nästa installation i den här serien kan tänkas komma!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here