Så börjar legenden om Lara Croft 1

 TOMB RAIDER (2018)

  • Regissör: Roar Uthaug
  • Huvudroll: Alicia Vikander
  • Genre: Action, Äventyr
  • Längd: 1 tim, 58 min
  • Premiär: 16 Mars


I den nya “Tomb Raider” filmen möts vi av den svenska skådespelaren Alicia Vikander i huvudrollen som Lara Croft. Den kvinnliga äventyraren som ohämmat slänger sig ut i diverse faror.

l den här filmen börjar Laras historia precis i början, innan alla tidigare filmer och spel. Lara jobbar som cykelbud i London och lever ett liv som är långt ifrån glamoröst. Filmen baseras på reboot-spelet som släpptes 2013, men inte fullt ut.  Det här är Lara’s allra första äventyr, sökandet efter fadern som försvann för sju år sedan. Storyn tar oss till en ö utanför Japan som är allt annat än ett paradis. Enligt legenden fängslades en ung kvinna på ön mot sin vilja. Kvinnan sas vara shaman och besitta kraften att döda med sin blotta beröring. Det hit alla spåren efter Lara’s pappa leder.

Om vi tittar på filmen i relation till spelet finns det lika många likheter som olikheter. De ändringar som gjorts  i handlingen är rejäla och betydande för hela filmens helhet och jag skulle nog vilja säga att det är till det sämre. Handlingen ska berätta hur Lara Croft blev legenden “Tomb Raider”. I spelet var en stor del av det att Lara kastades in i djungeln utan några som helst överlevnadskunskaper och konstant åkte på stryk. I filmen är hon redan en rätt skillad fighter och erfaren bågskytt vilket gör att hela konceptet med hennes “Origin Story” faller ganska platt.
Miljöerna i filmen är väldigt lika spelet, dock kanske lite väl få sekvenser där man faktiskt kunde ta in omgivningen.
Att Alicia Vikander är den som tagit över äran att förkroppsliga Lara Croft är en välsignelse. Här har vi bra skådespeleri. Trots ett ganska dassigt manus så levererar hon.

Filmen “Tomb Raider” är over all väldigt bra. Dock kan jag väl tycka att manuset kunde varit bättre, känner att ett samarbete med de som skrev manuset till spelet hade varit en fantastisk idé. Men som tur är gör skådespelarna ett fantastiskt jobb och förmedlar “Tomb Raider”-känslan ändå. Vi får även lite härliga pussel och en hel del härliga easter eggs för de som älskar spelet. En ishacka där, ett rostigt plan där.
Men det allra bästa är den nya Lara Croft. Så härligt att slippa Storbröstade Lara i orimligt små och opraktiska kläder för yrket hon är i. Nu har vi en ung, stark och intelligent kvinna med stort driv och höga ambitioner. En hjältinna som aldrig behöver räddas av en man.

Jag kan inte säga att filmen var lika bra som spelet, inte på långa vägar. Det fanns mycket potential som bara försvann och dog. Det tog tid innan filmen verkligen kom igång och ibland rullande filmsekvenserna bara på i någon slags checklisteform. Men det var härligt att blåsa liv i den nya Lara Croft. Av mig får filmen betyget 7 av 10 med motiveringen att ambitionen var rätt men utförandet räckte inte hela vägen fram.

Betyg: 7 av 10

Bild Källa

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here