Stardew Valley är ett simulator rollspel där vi har fått ärva vår morfars/farfars förfallna gård. Spelet saknar guider och det finns ingen som säger åt dig vad du ska göra utan det är helt upp till dig som spelar att utforska världen i Stardew Valley. I början kan det kännas överväldigande för det finns så mycket att göra och utforska.

Därför har jag skrivit ihop en lista på tio saker som är bra att tänka på inför ditt nya liv som farmare!
10 tips till dig som vill börja spela Stardew Valley 11. I början har vi inte tillgång till mycket pengar så nu kan det vara bra att börja odla och successivt bygga upp en trädgård så vi har någon inkomstkälla. Det är också bra att tänka på att vissa grönsaker och frukter har ett högre värde än andra.

2. Årstider kommer och går i Stardew Valley. Ha ett vakande öga på årstiderna och när de skiftar, för en del grönsaker och frukter går endast att odla under en viss årstid. Har man inte planerat sin skörd ordentligt kan det leda till tråkiga resultat.

10 tips till dig som vill börja spela Stardew Valley 2

3. Under vintern finns det inte mycket att odla. Då kan det vara en bra idé att bege sig till gruvorna och utföra lite gruvarbete. Man vet aldrig vad man kan hitta därnere. Glöm bara inte att ta med mat som fyller på din energi- och livsmätare!

4. När man har samlat på sig en massa föremål i sin ryggsäck är det en bra idé att lägga allt i olika kistor. Allt kan komma till användning! Jag sorterade mina föremål i kategorierna: frukter, grönsaker, stenar/mineraler, fiskar och diverse material. Genom att placera allt i olika kategorier blir det lättare att hitta det man behöver.

10 tips till dig som vill börja spela Stardew Valley 35. Ett snabbt sätt att skaffa pengar är att utföra små uppdrag som man får från stadens invånare. Det är också ett bra sätt att lära känna andra karaktärer och öka ens vänskap. Ett annat sätt är att utforska skogen och stranden och samla på sig det man hittar och sedan sälja det.

6. Stardew Valley följer ingen huvudberättelse och har egentligen inget slut. Det är ett spel som blir vad man gör det till, men det finns ett djup i spelet och det finns många hemligheter att upptäcka. När man har fått sig en stadig inkomstkälla kan man ägna sig åt att lära känna stadens invånare om man vill. Små berättelser och scenarier ”låses upp” när man ökar i vänskapshjärtan.

10 tips till dig som vill börja spela Stardew Valley 47. Alla karaktärer har tio stycken vänskapshjärtan och ett hjärta motsvarar 250 poäng. Man ökar ens vänskapspoäng genom att prata med karaktären dagligen, utföra specifika uppdrag samt ge presenter. Alla karaktärer gillar olika saker, så ett snabbt sätt att öka i hjärtan är att ta reda på karaktärens absoluta favoritsak då det är värt 80 poäng och hela 640 poäng om man ger det på dennes födelsedag. När man har nått åtta hjärtan kan man inleda ett kärleksförhållande och vid tio hjärtan kan man även gifta sig.

8. Stora delar av Stardew Valley går ut på att odla och skörda saker. Att vattna alla grödor är tidskrävande och det är faktiskt inte särskilt roligt. Det finns ju andra saker man hellre ägnar sig åt! Efter ett tag förstod jag att vattensprinklers är min bästa vän. Det finns tre olika typer: vanlig sprinkler, kvalitetssprinkler samt iridium-sprinkler och alla tre täcker ett visst område. Att investera i dessa små genialiska uppfinningar kommer att underlätta arbetet på gården avsevärt.

10 tips till dig som vill börja spela Stardew Valley 59. Växthuset är en väsentlig byggnad om man vill kunna odla året runt. Tyvärr är växthuset trasigt och går endast att fixa om man har återställt skafferiet i stadens stora aktivitetshus (vilket leder oss till den allra sista punkten).
10 tips till dig som vill börja spela Stardew Valley 610. Aktivitetshuset eller ”The Community Center”, som det heter i spelet, är också förfallet och där hittar man alla ”bundles”, uppdrag som går ut på att samla ihop specifika föremål. När man väl har utfört alla bundles återställs aktivitetshuset till sin forna glans. En liten förvarning dock, att återställa aktivitetshuset är inget litet projekt och kommer ta sin lilla tid innan det blir helt färdigt. Det tog mig ungefär tre spelår innan jag var helt klar, men det går såklart fortare om man är mer dedikerad.

Lycka till på gården!10 tips till dig som vill börja spela Stardew Valley 7

 

4 KOMMENTARER

  1. Ett annat tips är att inte försöka göra allt under en dag. Det finns mycket att göra, men det finns som sagt ingen tidsgräns i spelet (som det var i Harvest Moon).
    När jag spelade det första gången hade jag problem att komma någon vart då jag ville göra allt! fiska, odla, utforska världen, prata med folket, utforska grottan, få ordning på huset/trädgården mm.

    • Bra tips! Ta en sak i taget liksom 🙂 minns när jag började spela så ägnade jag mig bara åt det som jag tyckte var roligast.

  2. Åh, så bra med lite nybörjartips, jag har länge tänkt skaffa det här, jag inväntar bara en pangfin rea på det. Bokmärker detta inför den dagen, tack!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here