Det sveper en mordvåg över London. Du och dina medspelare är kriminalpoliser och er uppgift är att lösa olika fall. Vem är mördaren, hur har morden gått till och vilka var motiven? Det finns sex fall att lösa, och dessa löses ett i taget.

Låter det bekant? Vid första anblick verkar Chronicles of Crime ha mycket gemensamt med Cluedo. Men så fort en börjar skrapa på ytan så märker en att jämförelsen stannar där. I Chronicles of Crime samarbetar ni som grupp tillsammans för att lösa morden och en ganska stor del av spelet utspelar sig i en app (som är gratis). Det finns även ett par virtual reality-glasögon en kan använda.

 

I grundspelet ingår sex stycken mordfall och i appen väljer en vilket en vill börja med. Polismästaren informerar kort om fallet och efter det är det upp till spelarna att bestämma vad de vill göra. En kan till exempel besöka mordplatsen och leta efter ledtrådar, fråga ut vittnen eller ringa och ta hjälp av specialister på polisstationen. Detta gör en genom att scanna qr-koden på respektive kort som ligger på bordet. Spelet består av spelplan, kort och appen (kan användas med eller utan virtual reality-glasögon).

Men det blir mer interaktivt än att bara scanna qr-koder. När en letar efter bevis på brottsplatsen så visas den i en 360-graders bild i mobilen. En spelare har 45 sekunder på sig att kolla runt på brottsplatsen och beskriva vad hen ser. Det gäller för de andra spelarna att välja matchande ledtrådar bland korten på bordet. Om den som håller mobilen till exempel ser en spruta på mordplatsen så kanske de andra spelarna väljer ledtråden ”drug dealer” bland ledtrådskorten på bordet.

Det finns ingen bestämd ordningen att göra handlingarna i eller ett bestämt antal handlingar en får göra. Men varje gång en ny handling görs så går det åt tid i spelet. Att åka till brottsplatsen kan till exempel ta tjugo minuter medan ringa en kollega på stationen bara tar fem minuter. När ni tror att ni har löst fallet så klickar ni bara på knapp i appen (går att göra när som helst) och svarar på ett antal frågor. Ju fler rätt ni har och ju mindre tid ni spenderat desto högre poäng får ni.

Detta är inte det första spelet som försöker inkorporera en app, men det kan vara det första som lyckas väldigt bra med det. Appen är inte bara en kul grej utan fyller en vettig funktion, den låter en fokusera mindre på spelmekanik och mer på själva spelandet. Visst skulle Chronicles of Crime fungera även utan app men det skulle bli väldigt många kort att hålla reda på.

Omspelningsvärdet lär bli ganska stort med i och med att utvecklarna kan släppa fler fall till appen. De har inte nämnt några mer detaljerade planer för det ännu men jag skulle gissa på att det kommer att släppas som expansioner till appen. Appen finns förresten både till iOS och Android.

Det här kan vara den längsta texten jag skrivit för ett spel som inte släppts ännu och om du inte märkt det än så är jag rejält sugen på att backa det på Kickstarter. Jag tycker om samarbetsspel och det verkar vara ett perfekt spel både för de som spelat mycket brädspel och de som spelat mindre. Det enda jag inte är såld på är virtual reality-glasögonen. De känns som en onödig gimmick i ett spel som redan verkar bjuda på hel en del innovationer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here