You Got Crabs! - Nostalgi och asgarv med krabbor 1
Spelboxen ”Emergency Crabbing Kit”. Privat bild

Jag och mina spelkompisar har speltestat You Got Crabs! – ett nytt spel från skaparna av Exploding Kittens och Bears and Babies.  Det är ett kortspel med mycket humor och söta krabbor. För dig som är uppvuxen på 80- och 90-talet så är det en rejäl nostalgitripp till kortspelet “tecknet” som man spelade på rasterna i skolan. Precis som i tecknet så går You Got Crabs! ut på att samla fyra kort av samma valör, ge ett hemligt tecken till din partner så att hen sen ska vara först med att ropa “You Got Crabs!”. Det är alltså ett spel man spelar i lag om två. Det är inte många bräd- och kortspel just nu där man spelar i par och det har jag saknat lite, för det är riktigt, riktigt roligt.

 

You Got Crabs! - Nostalgi och asgarv med krabbor 2
Bildkälla
  • Titel: You got crabs!
  • Designer: Matthew Inman och Elan Lee
  • Speltid: 20 minuter eller längre
  • Antal spelare: 4 – 10
  • Rekommenderad ålder: 7 +

 

Första gången spelade vi i två par, och vi spelade först med våra kärlekspartners och sen gjorde vi en “partner-swop” för att få lite variation. Vi började med att läsa reglerna tillsammans (jag hade faktiskt hållt mig och inte läst på innan, jag lovar!). De var lätta att förstå ganska direkt och vi behövde inte köra någon testomgång. Ni som spelat ex. Exploding Kittens vet att när dessa spelskapare är igång så är det humor humor humor rakt igenom och även så i regelboken. Men det är också fokus på fair play. Bästa citatet från regelboken: “Don’t cheat! If it feels like cheating, it’s cheating”. Så enkelt är det.

You Got Crabs! - Nostalgi och asgarv med krabbor 3
“Don’t cheat! If it feels like cheating, it’s cheating”. Privat bild

Man börjar med att bestämma tecken tillsammans med sin partner. Jag och min man gick ut i hallen och där bestämde vi oss för att vårat tecken skulle vara att vi petade oss i näsan på något vis (Detta ska dock visa sig vara ett ganska dåligt tecken. Jag återkommer till det.). När vi kom tillbaka så var vi redo att köra. Man ska placera sig så att en från varje lag sitter på varsin sida om bordet: alltså man ska inte sitta bredvid sin lagkamrat. Varje spelare får fyra kort på hand och sedan lägger man upp fyra kort som spelarna sedan fritt väljer och byter ifrån, men bara en sida i taget. Så när det är din sidas tur så är det alltså fritt fram för alla på din sida att byta hej vilt. När man bara spelar i två par så är det ganska lätt att hålla koll på ens motspelare och vilka kort de tar upp och samlar på, men när det är flera par så är det betydligt svårare. För att hålla koll på vilkens sidas tur det är så har man fått med ett väldigt snyggt fiskekort som pekar på den spelandes sida.

You Got Crabs! - Nostalgi och asgarv med krabbor 4
”I’m one in a melon” Privat bild

När vi spelade så fick jag ganska snabbt ihop mina fyra likadana kort. Jag satt och försökte få ögonkontakt med min man samtidigt som jag petade mig väldigt diskret i näsan. Han såg ingenting. Jag fortsatte att peta lite mer intensivt utan att titta för att inte vara för övertydlig, men han verkade inte se någonting, så jag lugnade mig lite och spelade en omgång till utan att byta något. Jag fick några glimtar och jag var snabb som attan upp med fingret i näsan och petade och petade, men han tittade på allt annat än på min nästa. Det tog fyra rundor innan han såg mitt tecken och ropade högt “You got crabs!” Äntligen!! 1 poäng, alltså en krabba, till oss. Jag spände ögonen i min man och sa att han får vara mer uppmärksam nästa gång. Men så blev det inte. Hela omgången hade han fullt upp med att försöka lista ut vad våra motspelare hade för tecken. Han gissade tre gånger och gissade fel alla gånger vilket resulterade i att vi förlorade tre krabbor… Ni kanske redan kan gissa att vi inte vann första omgången.

You Got Crabs! - Nostalgi och asgarv med krabbor 5
Snygga boxen. Privat bild

För att vinna ska man helt enkelt ha flest krabbor, och spelet är slut när krabborna är slut. Man vinner krabbor genom att samla fyrtal och få ens partner att ropa “You got crabs!”, eller genom att se när motspelarna har fyrtal och då också ropa “You got crabs!” och peka på den spelaren. Men man kan också förlora sina krabbor om man ropar och har fel, exempelvis att ens lagkamrat inte hade fyrtal eller att man gissade fel på motspelarnas tecken. Då går krabborna över till motståndarlaget.

You Got Crabs! - Nostalgi och asgarv med krabbor 6
De gulliga krabborna. Privat bild

Det var ett väldigt roligt spel som gick väldigt snabbt att lära sig. Vi garvade högt många gånger och inte minst åt de vansinnigt roliga korten. Skaparna av dessa kortspel är the masters of puns och det förhöjer spelupplevelsen otroligt mycket. Jag tyckte det ibland kändes lite väl likt kortspelet tecknet, men samtidigt så är ju det ett av mina absoluta favoritkortspel från förr så det gjorde ingenting.

Vi bytte sedan partner och då vann mitt lag, så helt klart var det min mans fel att vi förlorade första omgången. Valet av tecken kan också haft en viss inverkan… 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here