Microsoft har lite press på sig i år, de har satsat lite på fel hästar, haft det glest med exklusiva titlar och deras E3-presentationer har inte varit de bästa. Men hej och hopp, de satte faktiskt igång en rätt stark show här med både brister och styrkor i ett underhållande paket. De skryter med att ha presenterat 50 spel, 18 exklusiva titlar och 15 världspremiärer. De visade upp ganska många eftertraktade titlar med hur mycket kredd får de egentligen för titlar som kan spelas på PS4 också? Många av de exklusiva titlarna var dessutom bara tillfälligt exklusiva. De går åt rätt håll men de kommer inte i närheten av att komma ikapp Sony på den här fronten.

Jag går igenom några smakprover jag reagerade på.

Halo Infinite

Det är inte konstigt att de inleder med sitt allra första flaggskepp. Vi får se en snygg men ganska intetsägande teaser som visar upp gamle gode Master Chief. Det enda jag kunde få ut ur den var att det känns som om de försöker gå tillbaka till seriens rötter vilket jag tror är en bra idé. Det finns inte mycket mer att säga vilket är synd. Personligen bryr jag mig inte jättemycket om Halo men hade jag varit anhängare hade jag velat veta mer.

Ori & the will of the wisps

Denna uppföljare är, som originalet, extremt vacker och mysig, inget nytt här egentligen, såna här små men fina spel har Microsoft satsat en del på förut, det uppskattas men det behövs nog lite mer. Du kommer inte hela vägen enbart med många bäckar små.

Fallout 76

Todd Howard kom ut och gav oss en förhandstitt på Fallout 76 som han kommer presentera på Bethesdas presentation lite senare. Det var kul att se att spelet verkar vara precis vad jag misstänkte och hoppades på. Ett Fallout i ny miljö men som äger rum tidigare än de andra så, återigen, tillbaka till rötterna. Jag var lite orolig att de skulle börja joxa i genre och stil men det här verkar bli ett rollspel precis som jag vill ha det.

The Awesome Adventures of Captain Spirit

OMG! Det här hade jag helt missat! Här trodde jag att Dotnod gått vidare till mörka blodiga goth-spel men här kommer ett nytt äventyrsspel som äger rum i samma universum som Life is Strange. Jag älskade Life is Strange för hur starkt jag kände för huvudkaraktärerna och det här spelet verkar bli likadant med en yngre huvudkaraktär den här gången. Vi kommer att få uppleva den unge pojkens vardagsliv och problem genom ett filter av ett barns fantasi och en gnutta övernaturliga element. Jag är SÅÅÅÅ där. Spelet kommer tydligen vara gratis? Jag antar att det bara gäller första episoden men jag tar det!

Crackdown 3

Tydligen också en eftertraktad titel men jag ser ärligt talat inte vad som finns att gilla. Det är väl helt enkelt inte i min smak att bara satsa på action och ingenting annat men jag fick känslan att allt var väldigt halvhjärtat. Det här var inte snyggt, varken tekniskt eller designmässigt, jag hoppas att seriens fans är förlåtande för jag hittade ingenting tilltalande i den här trailern, förutom att spelet kommer att finnas tillgängligt på Game Pass så det går att prova utan att slänga pengar på det.

Kingdom Hearts 3

Här hördes nästan droppandet av glädjetårar. När en så älskad spelserie kommer tillbaka kommer den bli eftertraktad vare sig den blir bra eller inte men i det här fallet finns det goda anledningar att vara positiv. De gamla karaktärerna känns igen och det känns som om vi har en del drama att se fram emot. Det känns dock konstigt att se den just här eftersom de flesta fans av de tidigare spelen förmodligen är i Team Playstation så KH3 kändes felplacerat här.

Forza Horizon 4

En eloge till Playground games här, jag har aldrig gillat bilspel, de har aldrig tilltalat mig men så en dag fick jag tag på Forza Horizon 3 och innan jag insåg vad jag höll på med hade jag spelat flera timmar. Inte som racer eller nåt, jag var bara hänförd av grafiken. Att köra genom den vackra Australiensiska naturen var helt otroligt och Forza Horizon 4 har tagit det ännu längre. Fortfarande stort, fritt och vackert. Nu har vi även årstider vilket tillför ännu mer atmosfär.

Tomb Raider

Det här ser jag fram emot. Jag älskar Rhianna Pratchetts version av Lara croft och storyn ser ut att bli riktigt intensiv här och bygger på upptrappningen från de två tidigare spelen. Vi har nya miljöer, nya konflikter och mer än någonsin står på spel. Lara växte sig stark i första spelet, fann sin plats som legend i andra, nu verkar det som om hon gått för långt och måste ta hand om konsekvenserna. Det luktar del tre i en trilogi. Jag känner hajpen.

Session

Det verkar som om de flesta av Microsoft ordentligt exklusiva titlar är nischade. Här kommer ett skateboardspel som jag tyvärr inte ser mycket potential i. Det kanske inte är min genre men det material vi såg var långsamt och segt och inte alls snabbt och spännande som jag trodde var poängen med extremsporter. Miljöerna kanske var tekniskt imponerande men allt var tomt och kalt. Nej, det här såg trist ut.

Gears of War 5

Vad har hänt här? Gears har jag aldrig brytt mig särskilt mycket om, det har varit för mycket fokus på ball action och för lite på faktisk historia men här får vi se en trailer som fokuserar nästan bara på story. Helt plötsligt vill jag prova denna monsterpangare nu när jag känner att jag kan uppleva lite karaktär! Vi kommer får spela som Kate som efter en tragedi måste följa upp mystiska ledtrådar från sina egna drömmar, samtidigt som hon inte vet om hon kan lita på sina vänner. Nu blir jag sen till partyt men ja, mitt intresse är tillräckligt väckt för att ge Gears en ny chans.

Cyberpunk 2077

Nu fick vi se lite mer av världen än vi fått se förut och kanske glimtar av gameplay men det var så snabbt och rörigt att det var svårt att vara säker. Det finns höga förhoppningar på det här spelet och det är riktigt synd att Microsoft inte kunde få exklusivitet, det är just en sån här sorts titel som kunde bli Xboxens Last of Us, särskilt eftersom Microsoft har haft så bra förhållande med CD Project från Witcher-spelen. Jag hade personligen hoppats på att få se mer ordentligt gameplay och kanske lite karaktärsskapande. Nu fick vi nöja oss med spridde klipp på en dystopisk framtid, snygg, men rörig. Jag blev lite orolig över huvudrollens monolog, han verkade vara en sån där kaxig, självsäker och egocentrisk hjältekille, jag hoppas verkligen på att det finns fler vägar att gå och att jag kommer kunna skapa en kvinnlig huvudkaraktär. Jag vill inte vänta såhär länge på att spela en cyber-Geralt som bara vill springa runt och förföra robot-tjejer. Jag får vänta på mer info innan jag kan göra ett utlåtande.

 

Microsoft skröt med att ha köpt in fyra nya studior vara två arbetar på nya hemliga projekt. Vi vet bara att ett av dessa nya projekt är open-world eftersom det är Playground Games som ligger bakom och jag vet ju redan att de är fenomenala på att skapa vackra öppna världar.

Vi fick inte veta något om ett nytt Fable och guuud vad besviken jag blev att vi inte fick veta mer om de nya varumärken Microsoft jobbar på i hemlighet. Dock satte de upp en bra show och jag tyckte det mesta var relativt bra nyheter. De ligger fortfarande efter Sony vad det gäller exklusiva jättetitlar men det hade ärligt talat varit svårt att komma ikapp så här fort. De har istället satsat lite mer på Xbox Game Pass vilket jag tycker var smart gjort, många spel kommer att bli tillgängliga att spela på tjänsten redan från lansering, bland andra Forza Horizons 4, Gears of War 5 och Crackdown 3. Fallout 4 blev dessutom precis tillgängligt. Det går nu att få ut väldigt mycket ur det ändå rätt så billiga Game Pass. De har även börjat jobba på vad de kallar Fast Start, vilket innebär att spelet kommer vara spelbart innan det laddats hem och jag hade nästan glömt att loading screens i början bara var en dator-grej. En konsoll skulle kunna börja spela direkt. Vi får väl se hur bra de lyckas med det men går det bra är det välkommet.

Och de vore ju inte Microsoft om de inte skröt om något som förmodligen inte kommer att funka i slutändan. De är inte först med det här men de kommer att på allvar försöka få igång en streamingtjänst för konsolspel där din enhet inte behöver jobba på mer än att ta emot video och skicka kontrollens signaler. Detta är en kul idé och hade varit jättebra i en värld utan minsta tidsfördröjning, det vill säga, inte denna världen. Men nåväl, kul att de försöker.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here