Det var en jobbig dag på Twitter igår för E3s officiella konto, som fick en hel del kritik efter att ha delat en artikel med en lista över ’spel för kvinnor’. En lista som spelar på och upprätthåller en väldigt tröttsam stereotyp om kvinnor som spelar. Suck. 

På tisdagen tweetade E3s officiella Twitter-konto ut en länk till en artikel från tidningen Parades hemsida, med titeln ’The Games We Play! 25 Online Games Women Enjoy’. Att kategorisera spel efter vilket kön som de passar bättre till är extremt utdaterat och onödigt men visst, i sig ligger det väl inte någon större fara i att sätta ihop en sådan här lista.
Både E3s tweet och Parades artikel försvann från sina kanaler illa kvickt när folk fick nys om det och kritiserade dels artikeln och E3 för att ha delat den.
Som sagt, både tweeten och artikeln är nu borttagna men som många av er säkert redan vet, ingenting försvinner egentligen från internet. Tweeten hann printas och artikeln går att läsa via Wayback Machine.

E3 ber om ursäkt för delandet av artikel med 'spel för kvinnor' 1

Vad är det som är klandervärt här då? Till att börja med är språket i artikeln ganska förminskande emellanåt, trots att artikeln är skriven av en kvinna. Till exempel när spelet Bejeweled listas med motiveringen ’Diamonds are a girl’s best friend. Am I right, ladies?’ eller att i Overwatch finns det många kvinnliga karaktärer att spela som vilket är toppen för tjejer så att de kan ’hold their own amidst the boys’.

Tondövt och tröttsamt.

Hela listan var dock inte skräp, spel såsom Animal Crossing: New Horizons, Stardew Valley och Sayonara Wild Hearts kom med. Men mottagandet av listan hade nog inte varit lika aggressivt om en stor del av den inte lutade sig mot att upprätthålla stereotypen om att kvinnor bara spelar Candy Crush och andra mobilspel, kanske The Sims på sin höjd. Jag menar, Solitaire? Och Kim Kardashian: Hollywood Adventure? Som för övrigt du nog inte kom ihåg ens existerade förrän jag nu nämnde det.

Allt det här betyder såklart inte att kvinnor inte kan gilla mobilspel eller spel som många nedsättande skulle beskriva som ’casual’. Gamers, oavsett könsidentitet, kan spela och tycka om precis vilka spel de vill. Allt från Wordfeud till Call of Duty till Harvest Moon.

E3 tog som sagt bort tweeten och bad om ursäkt, men nog trodde man att dem skulle vara lite mer noggranna med vad de delar? Läste de inte igenom artikeln innan de postade? Eftersom artikeln kom från en utomstående källa, som dessutom inte är speciellt inriktad på spel, kanske det kan vara en idé att granska saker lite mer noggrant innan man slänger upp det inför sina miljontals följare.

Värre saker har hänt och världen går inte under för detta, men ordentligt trött blir man på sådana här dumheter.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here