Det känns som att var och varannan dag dyker diskussionen om aggressiva tonåringar och våldsamma spel upp. ”Det hör ihop! Det är tv-spelens fel! Spelen gör tonåringarna våldsamma!” ropar media till massorna. Men gör de verkligen det då? 

Oxford Internet Institute släppte nyligen en ny studie inom ämnet, och detta kan vara uppstickaren som behövs. Enligt studien finns det ingen relation mellan våldsamma tonåringar och våldsamma tv-spel.
Oxfords studie använde en annan metod än tidigare studier i ämnet, nämligen att samla information från föräldrarna till aggressiva tonåringar, istället för bara tonåringarna själva. Informationen kom från föräldrar till 2,008 tonåringar, för att bedöma nivån av aggressivt beteende som varje tonåring visar efter att ha spelat våldsamma spel.
Både föräldrar och tonåringar behövde fylla i regelbundna frågeformulär som analyserade potentiellt våldsamt beteende.

Källa: DICE, Electronic Arts

Något som denna studie också har gjort annorlunda är att bedöma spelens nivå av våld genom deras officiella gradering som står på alla spelomslag. Pan European Game Information (Europa) och Entertainment Software Rating Board (USA) är två olika system som tittar på innehåll i spel och graderar dem, så konsumenter vet vad man kan förvänta sig från ett spel.
Många tidigare studier har bedömt våldet genom spelarens uppfattning av hur våldsamt de tycker att ett spel är. En av författarna till studien, Dr. Netta Weinstein, utvecklar på detta;

“Our findings suggest that researcher biases might have influenced previous studies on this topic, and have distorted our understanding of the effects of video games.”

Även om studien tydligt klarlägger att tonårsaggression och våldsamma spel inte är associerade med varandra, så betonas det ändå att vissa situationer och innehåll i spel kan provocera fram en aggressiv reaktion eller känsla. Till exempel skitsnack, trollande och konkurrens inom gamingkretsar.
Många studier har gjorts inom detta ämne och det finns studier som dömer till fördel för båda sidor av debatten, men en del nya studier på senare tid har alla hamnat vid slutsatsen att våldsamma spel och tonårsaggression inte är länkade.

I en studie från 2015 av Nature, hävdas det att tv-spel till och med kan vara extremt välgörande för en persons kognitiva förmågor. Vilket är ett begrepp för funktioner i hjärnan som hjälper oss att förstå, lagra och använda information, till exempel inlärning, problemlösning och koncentration.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here