Det ser ut som muttrar, det kanske kan kopplas till rörmokaren, eller snickaren? Nej titta noga, ser ni inte garnrullen i bakgrunden? Förmodar att det är sömmerskan. Eller kolla här, det är en staty av en uggla… det kanske hänger ihop med att mordvapnet är änglastatyn. Hmm, kanske hammaren… Glasflaskan? Jag vet inte! Vad tror ni?

Mysterium 1

Antal spelare: 2 – 7, bäst 4-6
Speltid: 45 min
Utgivningsår: 2015
Designer: Oleksandr Nevskiy, Oleg Sidorenko
Svårighetsgrad: Lättspelat men dålig manual
Pris: 350 – 400 kr

Det har flyttat in en ny ägare i ett hus i Skottland där ägaren bjuder in ett professionellt medium för att försöka få kontakt med en ande eller något annat spöklikt. De lyckas få kontakt med ett spöke och det enda sättet att befria anden från dess eviga vandrande är att tyda dess visioner av hur anden mördades och lyckas koppla ledtrådarna till vem mördaren är. Först då får spöket sin efterlängtade vila.

Mysterium 2

I Mysterium intar en spelare rollen av ett spöke, lite som en spelledare. Spöket vet allt, vem mördaren är, vart mordet skett och hur, dvs med vilket mordvapen. Resten av spelarna är medium som, efter spökets visioner, fått varsin teori. Spökets visioner kan endast beskrivas med svårtolkade och kryptiska bilder, så det är en utmaning för både spöke och medium att tyda ledtrådarna och se mönster kopplade till mordet. I slutet hjälps alla åt att välja ut den teori som verkar bäst. Spöket sitter med svaret och är det rätt har man vunnit mot spelet och har man fel har man förlorat.

Mysterium 3

Korten är tvetydiga, alla bilder har olika detaljer i sig som kan stämma in på flera olika mordteorier. Kortet med Eiffeltornet kan till exempel koppla till mer än en sak. Flaggstången kan vara en trollstav, Eiffeltornet kan kopplas till en fotograf och bina kan förknippas med en florist. Varje spelare har sin egen bild av vad korten betyder vilket gör spelet intressant.

Mysterium 4

Trots att det är ett lättlärt spel är reglerna en aning svåra att förstå, mest på grund av att regelboken är otydligt skriven,  men när man väl fattat är det enkelt. Spelet tål att spelas om och om igen då varje spelomgång är olik de andra. Jag måste även påpeka hur otroligt snyggt spelet är. Spelets visuella stil passar perfekt till spelets tema; mörk, mystisk och lite läskig.

3 KOMMENTARER

  1. Jag blir extremt sugen på att prova detta, men samtidigt blir jag lite orolig över upplägget att spelarna sinsemellan ska komma överens om den bästa teorin! Jag har en lillebror som kan sitta i timmeslånga diskussioner över hur bristfälliga reglerna i Fia med knuff är – till den grad att alla andra kring bordet bara ger upp på livet och bestämmer att aldrig mer spela spel. 😀 Iofs finns ju ett avgörande riktigt svar i slutändan, men dit lär vi aldrig nå… Vad är väl en bal på slottet?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here