Nu var det dags igen. Den årliga föräldrapaniken. Varje år så börjar föräldrarna panikartat prata om tv-spel, spel de själva inte spelar eller engagerar sig i om de inte ser något som upprör dem. Jag trodde det här året skulle vara fritt, har inte hört tjafs varken om Battlefield eller Call Of Duty, trodde genuint att jag skulle kunna lägga allt mitt fokus på att dricka mitt te, kolla på löv och invänta Halloween. Men nej. #FuckFortnite händer. Och mitt te får vänta.
Bloggerskan Katrin Zytomierska lägger upp ett inlägg på sin Instagram, en bild där hon bär en tröja med texten ”Fuck Fortnite”. Vad som följer är ett inlägg där hon berättar hur hon stolt startat ett drev. Eller snarare, hon frågade om hennes väninna var dum i huvudet som lät hennes barn spela Fortnite och hennes vän blev så glad och tog bort spelet och sedan gjorde hennes väninna samma sak mot sin väninna och så vidare och så vidare. Jag försökte i det här sammanhanget förstå varför Fortnite var dåligt, för Zytomierska går sedan in på hur pappor ska vara med och aktivera sina barn och att de ska gå på promenader, spela fotboll och läsa böcker. Det är i kommentarsfältet som det framkommer att det är våldet i spelet som är problemet, de skjuter ihjäl varandra.
Nu har jag aldrig spelat Fortnite, men har sett andra spela och aldrig upplevt att det skulle vara ett våldsamt spel. Det är ljusa färger, de bygger, varje karaktär har en egen dans (som jag sett varenda dag på jobbet och online) och de har skins (kostymer) från olika filmer och serier som spelarna kan använda. Det verkar harmlöst. Skjuter man på varandra? Ja. Kommer det blod? Nej, inte från det jag kunnat se i alla fall.
Från det jag sett av Zytomierska när hon pratar om det här så upplever jag det som att varken hennes barn eller hon själv aktivt spelat spelet, vilket leder till att hon faktiskt inte vet till 100% vad hon pratar om. Detta har jag sagt förut och säger igen, det är tröttsamt när föräldrar inte har koll. Att utgå från sin egenbildade uppfattning och sedan skrika högre än alla andra, utan att faktiskt ta reda på mer. Att bara göra något så simpelt som att kolla på en youtube-video och aktivt se vad det är spelet går ut på, läsa online eller fråga någon som är mer insatt gör en världsskillnad. Vilket föräldrar inte verkar vilja, någon säger att det är dåligt och då är det bara så.
Sen har vi ju det här med att aktivera sina barn. Man kan göra flera saker samtidigt, visste ni det? Man kan spela tv-spel OCH spela fotboll! Sjukt eller hur? När jag var liten så spelade jag fotboll, red, läste böcker på löpande band, var ute i skogen, var ute på sjön och spelade Playstation 2. Har inte heller stött på någon som spelar som inte har något annat intresse, så man kan låta sitt barn spela tv-spel men också ta en promenad i skogen. Det ena utesluter inte det andra. Det handlar som vanligt om att ta sitt ansvar som förälder, att sätta gränser särskilt när barnen är små. I min familj hade vi exempelvis en timer på hur länge vi fick använda datorn och sen fick vi göra något annat dubbelt så länge, en timme framför datorn och sedan två timmar läsa, vara utomhus, pyssla, vad som helst så länge vi inte satt framför en skärm. Det är förälderns ansvar, alltid.
Att snacka om att man ska skydda sina barn från våld är ett argument jag stött på med en del föräldrar. Det går inte. Det finns någon form utav våld i alla former av media, från Harry Potter till Marvel. Förvisso förekommer skjutvapen sällan, men har ni sett en Marvelfilm? Småbarn älskar Iron Man, men det är inte precis vattenpistoler som skurkarna är beväpnade med och Iron Man klappar de inte snällt på huvudet för att vinna. Det finns våld överallt, därav måste man kunna förklara för sina barn vad man får och inte får göra. Knivar är inte leksaker är ju exempelvis det första man får lära sig, och det är väl fler människor som har knivar än en AK47 hemma. Lär barnen att det inte är leksaker, har fått lära massor av barn på mitt jobb att luftgevär är farliga saker och att man inte får göra ”No scope” när man använder det. Är man rädd för att våld ska påverka sina barn negativt måste man kunna kommunicera med de, vilket verkar svårt för många föräldrar.
Så i slutändan, håller jag med Katrin Zytomierska? Absolut inte. Kan jag förstå vad hon vill? Till en gräns. För mig ser jag bara någon som inte tycker om ett spel och vill skrika högt om det för alla, sedan att de lyssnar gör mig irriterad. Det finns betydligt värre spel att tjafsa kring, men som jag ändå inte tycker vi behöver tjafsa om. Som jag redan sagt, det är förälderns ansvar att ta reda på vad deras barn spelar. Om man bara utgår från vad Zytomierska säger och inte bildar en egen uppfattning genom lite snabb efterforskning, då kan ni få skrika hur högt ni vill men jag vet iallafall då att ni inte vet för tre öre vad ni skriker om.
Tycker att vi ofta missar ett par viktiga punkter.
Nu har jag inte läst inlägget av Zytomierska, så detta handlar inte om hennes drev eller inställning. Utan om själva debatten:
För mig handlar det först om åldersgräns och när barn bör normalisera våld genom att spela realistiska TV-spel med starka våldsinslag. Diskussionen gäller inte barn över 12 år.
Att normalisera spel som med mestadels verkliga vapen (alltså inte trollkrafter, eldbollar, pokemonattacker osv.) dödar motspelare är ett våldsbeteende som JAG inte tror är särskilt bra att introducera i för tidigt ålder. PG 12 innebär alltså att det anses olämpligt för alla under 12 år. Vilka effekter får Fortnite då på 8-11-åringar? Även om föräldrar sitter med och förklarar att ”det bara är på låtsas” – vilka långtgående effekter läggs det grunden för, vilka jargonger snappas upp odlas, och hur formas dessa unga pojkar (jag vet att det finns massvis med tjejer som spelar men de är väldigt sällan problemet) av våldet och attityderna i spelet.
Det handlar alltså även om att befästa en ganska sunkig grabbkultur; en sexistisk, homofobisk, rasistisk och våldsförhärligande kultur hos våra unga killar. Detta är för mig väldigt problematiskt som förälder. Detta sagt med ett tydligt genusvetenskapligt perspektiv. Jag tror att den skadliga maskulinitetsnormen med allt vad den medför och resulterar i, bara etableras ännu mer om spel som Fortnite spelas i alltför ung ålder (även över 12 år så klart).
Jag har spelat Fortnite och vet hur det funkar, jag har själv blivit utsatt för kränkningar och väldigt oskön attityd från medspelare. Jag har sett switchströmmar och youtubeklipp med förnedrande attityder och vidrig kränkningar – Jag har (in-game) läst chattar och sett beteende som får mig att må illa helt enkelt. Detta gäller så klart många andra spel – i princip alla MMO-spel har dessa ingredienser. Vissa är snällare än andra. Vissa har mer realistiskt våld.
Jag dömer inte någon sida i debatten, eftersom det naturligtvis alltid i slutändan är föräldrarnas eget ansvar och uppgift att ta ställning till hur, när och om våldsspel skall spelas hemma.
Men jag tror ändå att det är naivt om folk inte kan se samband med unga pojkars övergrepp på tjejer, mobbing, våld och allmän social retsamhet, och dessa gamingcommunities där den kulturen odlas och förstärks.
Avslutningsvis tror jag också på aktivt föräldraskap och dialog för att motverka, och jag vet att det finns väldigt många fina, mysiga och kamratliga gemenskaper i gaming-världen. Men attityder och anonymitet är en farlig ingrediens. Och Våld anses tyvärr fortfarande ofta som tufft hos unga killar.
Slutpoängen är att rådande maskulinitetsnormer förstärks. Det går ju inte att förneka.
Hur vill vi fostra våra unga killar?
Mitt barn (pojke) är 8 år. Jag vill hellre att han som gamer växer upp i en skön accepterande och öppen kultur, där våld inte förhärligas och han inte riskerar att bli kränkt. Det är svårt, för i vår populärkultur råder det forfarande en väldigt oskön tuff maskulinitetsnorm. Fortnite är en del av den, vare sig folk tycker att det är bra eller dåligt.
Sorry långt inlägg, jag kommer inte diskutera vidare i denna tråden. Är ni nyfikna på vad jag får mina åsikter från får ni fortsätta läsa på om feminism och genusvetenskap 😉
KRAM
Måste va den bästa förklaringen jag läst angående detta ämne! Detta måste spridas så att flera okunniga kan göra sina egna tolkningar och sluta lyssna på hatiska människor som bara ryter för att få uppmärksamhet!!!!!