Många Pokémon-fans första interaktion med Pokémon var säkert TV-serien som började sändas på svenska under nittiotalet. Under åren så har Ash och Pikachu rest genom spelens olika regioner, träffat på nya Pokémon, och nya resekamrater.
Efter de första säsongernas Misty och Brock så har kompanjonerna till Ash bytts ut nästan varje säsong, och har ofta haft spännande (och ibland romantiska) interaktioner med seriens huvudperson.

Nu då de nyaste spelen, Pokémon Sword och Pokémon Shield, snart släpps så förbereder sig Japan för releasen på TV-seriens senaste säsong. Den nya kompanjonen till Ash, och därav en av säsongens huvudpersoner, heter Gou.
Efter revealen av karaktären, samt Gous röstskådis uttalade om att karaktärens androgyna utseende designats av en anledning, öppnades debatten; betyder detta att Gou är icke-binär eller kanske gender-fluid?

Det finns både de som säger att uttalandet kan vara en felöversättning, och de som är glada att en så stor franchise som Pokémon aktivt skapar HBTQ-karaktärer. Än så länge finns det inget som varken bekräftar eller dementerar om Gou är icke-binär, men i och med nyheten om att en av teamledarna i Pokémon Go (mobilspelet) tilltalas med pronomen ”they/them”* i spelets texter, så känner sig många (den här skribenten inkluderad) positiva och hoppfulla för mer HBTQ-representation i media som riktar sig främst till barn och unga. Något som vuxit till sig efter serier som Legend of Korra, Steven Universe, She-ra, med flera.

*They och Them används som svenskans pronomet Hen, som ofta används av icke-binära, eller av de som identifierar sig med andra identiteter som faller under paraplytermen trans.

Klicka här för att läsa mer om könsidentiteter och sexualitet på RFSLs hemsida.  

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here