På midsommar, mitt bland all dans kring midsommarstång och nubbevisor, släpptes det efterlängtade mobilspelet Harry Potter: Wizards Unite till android och iOS. Fansen har längtat efter det här spelet, då hela konceptet har varit att det ska vara som Pokémon Go men med MAGI! Det finns redan ett mobilspel under Harry Potter namnet, Hogwarts Mystery, som har en intressant handling och låter spelaren ta del av det roliga med att vara en elev på Hogwarts. Om det ena spelet är bättre än det andra, eller om dem är lika bra på sina egna sätt, återstår att se. Det här kan bli fantastiskt eller kaotiskt, så bestämde mig för att ladda ner och ta en titt på om spelet håller måttet.

Till att börja med så kunde man skriva upp sig för ett Newsletter för spelet för flera månader sen, vilket jag faktiskt gjorde, för att få regelbundna uppdateringar om när spelet skulle finnas tillgängligt för att ladda ner. Trots det så fick man väldigt lite information, förutom att man ska vara en del S.O.S (Statute of Secrecy) och se till att magivärlden och mugglarvärlden hålls separata från varandra.

Bildkälla: https://www.forbes.com/sites/paultassi/2019/06/22/harry-potter-wizards-unite-at-5-of-pokmon-gos-installs-15-of-revenue-at-launch/

Niantic, som utvecklat Pokémon Go, är också ansvariga för hur spelet ser ut och det märks på en gång att det är dem. Speldesignen är väldigt lik, förutom den väldigt typiska Harry Potter stilen samt andra features, så även om grunden är dylik så är det ändå väldigt eget. Det finns en hel del variation på vad man kan göra i spelet men med samma mekanik, man kan hjälpa magiska varelser, bekämpa andra varelser, hitta föremål eller lösa magiska problem. När man lyckats med att använda trollformeln så samlar man på sig märken, EXP och annat roligt men vid allt som är gott så förstår jag inte till hundra procent hur trollformelsystemet fungerar. För att ge ett exempel på hur det ser ut så tar vi det här:

När en är inne på kartan, med sin karaktär (som jag än så länge inte kan designa själv) så dyker det upp symboler, man trycker på dem och startar en sekvens. Beroende på vilken symbol så ser sekvensen annorlunda ut, men vi tar det första jag fick upp. Ett troll som fått tag på Occamy ägg, så först måste en hitta detta genom att gå omkring med kameran och vinkla den rätt för att få koll på vad en ska ta hand om. Därefter ska en använda en trollformel för att lösa problemet, som i Hogwarts Mystery får en ett mönster att följa och beroende på hur bra det görs så (antar jag) lyckas formeln bättre. Däremot så är det en tidsgräns, så fort det är påbörjat måste det göras snabbt annars blir det ett automatiskt misslyckande. Dessutom kan en inte lösa alla problem med magi, utan är din level för svag så är din magi för svag och då gör det kvittsamma hur snabb du är för formeln kommer inte funka. Men det går inte att avgöra leveln utifrån symbolerna, så en får hoppa in, pröva och sen ge upp om det inte går.

Bildkälla: https://attackofthefanboy.com/guides/harry-potter-wizards-unite-how-to-walk-and-move-around/

Förutom detta så finns det en massa hus att plocka upp energi ifrån, för varje formel(lyckad eller inte) drar på energin. Det finns Inns och Greenhouses där genom ett snabbt svep får man lite extra energi eller något lite extra annat, ingredienser till trolldrycker till exempel. Sen har vi Fortress, där en slåss mot fiender tillsammans med andra spelare, vilket jag inte prövat på ännu men från informationen jag fått så är det fortsätta följa mönstret och slåss inte själv.

Överlag skulle jag väl kunna påstå att Wizards Unite är ett bra spel för Harry Potter nördar, kanske till och med för dem som inte är super insatta heller. Men det är tydligt att en drar mer lycka från det med mycket fakta, information och flera filmmaraton bakom sig. Rolig kuriosa är väl att Daniel Radcliffe (som spelat Harry Potter genom åtta filmer) återvänder för att göra rösten åt Harry Potter, som en får med sig som guide genom vissa segment. Däremot finns det ett försök till handling när en först laddar ner appen, trollkarlar som försvunnit, magiska föremål som springer löst och det är upp till dig att lösa problemen. Handlingen hamnar dock i andra hand, det verkar mer som ett försök till att få fram varför allt är kaos i magivärlden, och det slängs ut en massa termer, ord och begrepp som jag själv inte förstod eller fick förklaringar till.

Slutgiltiga domen är att spelet är underhållande och verkligen skapt för fansen som bär sina elevhemsfärger med stolthet, men för de icke dedikerade eller oinsatta är det mer en trend att hoppa på och sedan gå vidare från. Öppet och ärligt är Harry Potter och hans värld svårt att göra till spel, Hogwarts Mystery lyckas genom att lägga fokus på mysteriet och göra det mesta valfritt men till och med där finns det problem. Wizards Unite är bra för det som det sålts in som, Pokémon Go fast med magi. Om spelet utvecklas med uppdateringar och nya idéer det får framtiden avgöra, men än så länge är det helt okej som det är.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here