- Produkt: Yeti X
- Tillverkare: Logitech
- Utgivare: Blue
- Produkttyp: Mikrofon
- Anslutningar: USB till dator, Phono till hörlurar
Världen har kommit långt. Jag kommer ihåg en tid när vi alla bara var konsumenter av media och kultur, steget till att bli en skapare var otroligt stort och även de som brann för det hade det väldigt svårt att få sin röst hörd, särskilt om en var någon slags minoritet. Det sociala problemet finns fortfarande kvar men nu bor vi i framtiden och nästan alla kan skapa kultur. Möjligheterna att få sin röst hörd är nu större än de någonsin varit. Då skulle det vara synd att snubbla på mållinjen med en dålig mikrofon eller hur?
Vare sig du skapar Youtubevideor, podcastar eller streamar använder du förmodligen din röst. Nu när alla dessa uttrycksformer blivit lättillgängliga har fokus hamnat på utrustning såsom kameror, ljussättning, och såklart, mikrofoner. Det är frestande att satsa hårt på det visuella men det är ett misstag, dåligt ljud är svårare att förlåta än dålig bild. Om någon ska sitta och lyssna på dig i flera timmar kan det bli näst intill outhärdligt om ljudet inte håller måttet.
Blue (Logitechs filial som riktar sig till content-skapare) har en linje stream- och podcastmikrofoner och jag har fått testa mikrofonen Blue Yeti X.
Redan när jag plockar upp den ur lådan märker jag att det här är kvalité. Mikrofonen är tung och bastant och den runda utformning med glänsande metall tilltalar det ytliga i mig – det här ser riktigt elegant ut. Det finns två uttag på undersidan, ett för att koppla in en USB-sladd till din dator och ett för att koppla in hörlurar. Jag kan lätt vrida och ställa in vinkeln för att mikrofonen ska riktas perfekt mot min mun. Ett medföljande instruktionsblad blir en behändig fusklapp för hur jag får bästa möjliga ljudkvalite för det jag sysslar med samt hur jag väljer bästa ljudläge.
Det finns fyra lägen att välja mellan.
- Första läget fokuserar på ljudet från den som sitter nära framför mikrofonen och en vid vinkel åt andra hållet. Detta fungerar nog bäst om du ska vara värd för ett samtal med flera personer runt ett bord.
- Andra läget är ett omni-läge som tar in ljud från hela rummet. Detta kan fungera om ditt rum är bra ljudisolerat och du behöver röra dig omkring i rummet utan att behöva flytta mikrofonen.
- Tredje läget är det rekommenderade läget för podcasters och streamers, och fokuserar bara på dig som sitter precis framför mikrofonen.
- Och till slut fjärde läget som är ett intervjuläge. Detta tar upp ljudet från den person som sitter rakt framför och den person som sitter rakt bakom mikrofonen, och bygger på att du har ett samtal med en person som sitter mitt emot dig.
Det är lätt att byta ljudläge med en enkel knapptryckning och vilket läge som är valt visas via en lysande indikator. Det som slår mig som lite underligt är det faktum att både denna knapp och indikatorn sitter på mikrofonens baksida vilket tvingar mig att vrida på mikrofonen för att se vilket läge som är aktivt. Det är lätt att hitta knappen utan att titta men indikatorn är visuell. Detta är faktiskt mitt enda klagomål på den här annars underbara mikrofonen och jag förstår verkligen inte varför indikatorn inte kunde vara på framsidan. Att byta läge vid behov hade varit så smidigt och rent tekniskt fungerar det bra att bara finna knappen med fingret och trycka men jag kan ju inte se vilket läge som är aktivt utan att krångla. Hur blev det såhär?
Framsidan har däremot volymknappen och en fin cirkel med små LED-lampor som gör livet lättare. I grundläget vrider du bara på den för att höja eller sänka ljudupptagningen. Den nuvarande nivån indikeras med hjälp av lamporna. Mätaren är dynamisk och reagerar på ditt ljud så det är lätt att monitorera din ljudnivå. En snabb tryckning på knappen sätter mikrofonen på tyst läge. Håll inne knappen en stund för att komma till volymkontrollen för hörlurarna, om du har sådana inkopplade. Håll inne knappen en tredje gång för att ställa in balans på medhörning, det vill säga hur mycket du hör dig själv i hörlurarna. Detta kan vara irriterande men om du inte har en producent som sköter inställningarna åt dig kan det vara nödvändigt att hålla koll med denna funktion. Det är extremt lite fördröjning så det är inte så farligt som det låter. Vilket läge volymknappen står i syns lätt på LED-lampornas färger.
Viktigast av allt är ljudkvalitén och här levererar Blue Yeti X verkligen! Jag spelade in en video för att demonstrera ljudet så ni kan höra själv. Ljudet är klart och tydligt och trots att jag inte har lagt ner någon tid på att ljudisolera min lägenhet så låter min röst ändå isolerad och stark. Mikrofoner av sådan här kvalité kommer aldrig vara billiga men för vad du får är de dryga två tusen kronorna mer än värt det. Vill du sprida din kultur och få din röst hörd så är en bra mikrofon din viktigaste investering. Jag kan inte rekommendera det här varmare.
+
Smidigt interface
Snygg, riktigt snygg!
Fantastiskt ljud
–
Indikatorn för ljudläge på baksidan? WTF?