How We Know We're Alive - ett pixelperfekt Sverige 1

Spelinformation

  • Finns till platform: PC / MacOS / Linux
  • Spelat på: PC
  • Utvecklare: Motvind Studios
  • Utgivare: Motvind Studios
  • Genre: Peka-klicka, mysterium, narrativt
  • Antal spelare: 1
  • Språk: Engelska
  • Släpps: 2021-05-01

”Welcome to Härunga – a small town that time seemingly forgot.” 

Motvind Studios är en oberoende konstkollektiv-duo bestående av Leo Köhler och August Håkansson. Med en varierad bakgrund inom VFX, 3D-animering, illustration och grafisk design vill de skapa kreativa upplevelser i samarbete med andra konstnärer. Tillsammans med författaren Imogen West-Heights och musikern Ivan Starenius har de nu skapat sitt första spel: “How We Know We’re Alive” ett spel som säger mer än tusen ord.

How We Know We're Alive - ett pixelperfekt Sverige 2

Berättelsen tar sin början en mörk höstkväll vid en busshållplats strax utanför Härunga – en liten industristad i Sveriges bibelbälte. Du spelar som Sara: en blivande författare som, efter att ha varit borta i 10 år, återvänder hem för att undersöka din bästa väns tragiska öde. Ett mysterium som sammanför gamla vänner och fiender i hopp om att finna svar – ett om vänskap och förlust.

How We Know We’re Alive är en cinematisk och atmosfärisk resa genom en liten småstad med en sådan träffsäker vardagsrealism att det rör en till tårar. Med grafik som är simpel, men samtidigt så stark; likt en klassiskt vemodig svensk film med pixelgrafik. Och det är sällan jag stött på ett spel som fångat den ‘heliga treenigheten’ (grafik, ljud och story) på ett så bra och polerat sätt som i detta.

Stämningsfull musik dominerad av en vemodig gitarrmelodi; pixelgrafik av vardagliga men vackra vyer som en lokal ICA-affär, en nedgången pizzeria och en mörk höstskog. Det är en spännande berättelse med jordnära karaktärer och dialoger. Alla tre delar kan stå för sig själva, men tillsammans skapar de en upplevelse som är rått emotionell och fängslande. Jag kan som bäst beskriva spelet som ett mästerverk; ett som omsorgsfullt målas med toner av nostalgi och melankoli.

How We Know We're Alive - ett pixelperfekt Sverige 3

Spelet är kort (ca 45 minuter) och har till ytan inte något större replay value – har man spelat klart spelet en gång så har man fått svaret till berättelsens mysterium. Men spelet i sin helhet är bara så mysigt med sina mörka småstads-kulisser ackompanjerat med ljud av regn och vind, att jag skulle vilja sätta på spelet och ha det i bakgrunden medan jag läser en bok. Om du dessutom är någon som uppskattar spel som Night in The Woods och Life is Strange, så är detta inte ett spel du vill missa!

Motvind Studios har lyckats skapa ett fantastiskt litet spel – ett som jag kommer hålla kvar i mitt hjärta mycket längre än många andra trippel A-titlar jag spelat genom åren. De ville ge en vacker men ärlig version av hur en liten småstad i Sverige ser ut,passionen och deras talang skiner igenom varenda liten ton, pixel och ord. Motvind Studios kommer ta världen med storm och jag väntar ivrigt på deras nästa skapelse (som jag självklart hoppas på kommer vara ett spel).

How We Know We're Alive - ett pixelperfekt Sverige 4

How We Know We’re Alive har även vunnit priser i en rad olika kategorier i Sweden Game Awards 2021: Best Narrative Design Award, Best Execution in Art Award och inte minst Diversity Award! 

Du kan ladda ner spelet från deras itch.io-sida:
https://motvind-studios.itch.io/how-we-know-were-alive

Det går att köpa spelet i deluxe version innehållande spelets soundtrack, digital konstbok och olika wallpapers med massa fin pixelgrafik. Allt för bara ynka 20 kronor!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here