Spelinformation
- Finns till plattform: PC, Playstation 4, Xbox One
- Utvecklare: Warhorse Studios
- Utgivare: Warhorse Studios, Deep Silver
- Genre: Action / Rollspel / Äventyr
- Antal spelare: 1
- Släpps: 2018-02-13
Vi befinner oss i landet Böhmen under medeltiden, år 1403 för att vara exakt. En tidpunkt i vår historia som är full med potential för ett spel att utspela sig i. Det råder krig, tragedier och allt däremellan. Hjältar föds och hjältar dör. Den älskade kungen Karl IV har dött och lämnar ett helt kungarike åt sin ena son Wenceslas som har helt andra planer och ägnar sig istället åt allt annat än sina plikter. Kungariket faller snart ihop och välfärd och rikedom byts ut mot krig och korruption. Wenceslas halvbror Sigismund ser då sin chans och kidnappar Wenceslas och tvingar honom att abdikera. Ett mörker sprider sig snabbt över Böhmen och utan någon vid tronen kan den hänsynslösa halvbrodern härja fritt och sätta skräck i ett helt land.
På en liten gård någonstans i landet bor vår intetsägande huvudkaraktär Henry, som tycks sakna både personlighet och karisma, med sina föräldrar. Henry lever ett fridfullt liv på gården och ägnar sig åt sina fritidsintressen som är kvinnor, sprit och svärdfäktning. Allt är frid och fröjd tills den dagen då Sigismund och hans lojala trupper når Henrys by och förstör allt i sin väg. Henrys liv slås i spillror och då han inte har något att återvända till bestämmer han sig för att ansluta sig till Lord Radzig Kobyla för att kämpa mot Sigismund och återställa Böhmen till sin forna glans.
Så här börjar Kingdom Come: Deliverance. Det ultimata scenariot spelas upp precis framför mina ögon. Det är tragedi och hopplöshet, men Henrys ansikte visar sig vara precis lika tom som mina känslor för det här spelet.
Till en början får man utföra enkla uppdrag som låter en upptäcka omgivningen och det är redan här som jag stöter på problem. Kontrollerna är onödigt klumpiga. Jag springer nämligen genom att trycka på cirkel, hoppa med fyrkant och slå med knytnäven genom att hålla in R2. Det största problemet ligger däremot inte i kontrollerna utan i kameran och hur karaktären rör sig. Kingdom Come: Deliverance utspelar sig i första persons vy och vet man om att man kan vara känslig för den typen av perspektiv så rekommenderar jag att undvika det här spelet för det dröjer inte länge förrän illamåendet kommer krypandes. Illamåendet kan man däremot härda ut. Inte resten av spelet. Kameran är aldrig helt stilla heller. Ställer jag mig längs en rak grusväg och börjar gå framåt, utan att ens röra styrspaken vare sig åt höger eller vänster, så vill kameran ändå luta sig åt vänster och ändra riktning. Även när man står helt stilla åker bilden in och ut som om man vore onykter. Det finns fler ställen där kameran inte fungerar, ibland är den satt så högt att jag tittar ner på de karaktärer jag pratar med. Kameran är definitivt spelets största svaghet.
Trots taskiga kamerarörelser och klumpiga kontroller försöker Kingdom Come: Deliverance vara ett underhållande rollspel med en öppen värld med sidouppdrag som är icke linjära som inte bara har en utan flera lösningar som öppnar upp flera möjligheter för oss som spelar. Det finns också en progression som ger spelet mer djup. Genom att utföra vissa interaktioner i spelet kan jag uppgradera färdigheter som är allt ifrån alkemi, karisma till olika strids färdigheter med olika vapen. Det må finnas ett djup och en progression i spelet, men Kingdom Come: Deliverance blir aldrig speciellt roligt.
När det kommer till striderna blir de lika klumpiga som allt annat, men här har man i alla fall lagt ner tid på stridssystemet. Här finns det ett flertal viktiga saker att tänka på. Både rörlighet, tempo och timing ligger i grunden för att lyckas, det är även viktigt att hålla ett extra öga på sin stamina för när den väl är slut, ja då kan det bli jobbigt. Vilken utrustning man har på sig har också en stor betydelse i spelet och avgör hur mycket stryk man tål. Under striderna behöver man dock inte endast vara beredd på fiendens slag utan även för frame drops som dyker upp i tid och otid. Det behöver inte ens vara en stor strid då de uppstår.
Att ta sig an Kingdom Come: Deliverance är inget litet projekt. Spelar man det ska man räkna med att saker och ting tar sin lilla tid, allt ifrån spelets berättelse till att uppgradera sina färdigheter. Det ryktas röra sig om ungefär 50 timmars speltid, så den som orkar ta sig igenom alla de timmarna är den riktiga hjälten här. Är man tålig mot motion sickness och kan stå ut med en icke optimal kamera och vill ändå spela ett progressivt rollspel i en medeltida miljö kanske Kingdom Come: Deliverance kan vara spelet för dig som läser. Det finns däremot betydligt bättre spel där ute som ger dig mer valuta för pengarna. Kingdom Come: Deliverance kan man gott invänta på någon rea.
Betyg: 5 av 10
Ni har nog spelat ett helt annat spel än vad jag har gjort 🙂 Visst det är buggigt men har mycket stor potential att tävla med Witcher 3 (som hade betydligt större budget) bara det fixas.
Har sänkt minst 40h och det känns som man knappt börjat spelet precis som Witcher 3 🙂 Man helt enkelt tappar bort sig i spelet och gör något helt annat än vad man tänkt och så skall denna typ av spel vara.
Gillar striderna efter att man lärt sig det och lärt sig olika tekniker, att göra drycker och andra häxblandingar är kreativt och gör det på helt annat sätt än andra spel, dyrka lås är annorlunda och som var irriterande först när man inte var van vid det osv.
Detta är ett spel för dem som gillar t.ex Witcher, Oblivion/Skyrim…. utan demoner, drakar, magi (om man räknar bort häxdrycker)…. Gillar den medeltida stämningen och musiken i spelet. Det gäller bara att ”git gud” 🙂
Som tips när det kommer till denna typ av sk. västerländska rollspel att stjäla allt som man bara kan som lönar sig och sälja. Det som detta spel gör annorlunda är att stulna saker beslagtas om man bli fast (om man inte kan övertala vakterna) och det har en sk. väntetid innan saknade saker preskriberas. Lyckades stjäla alla vapen och rustning i ett vapenlager i byn 🙂 Ett härligt spel helt enkelt som mycket lätt konsumerar tid.
Det jag klagar mest på är buggar, man fastnar, uppdrag fungerar inte alltid osv. samt att det har låst sig några få gånger. Skulle vilja ha möjligheten att skapa en egen karaktär, men det kan även vara bra att inte ha den möjligheten ibland.
Ojämnt röstskådespel och konstiga kameraproblem lite nu och då.
Annars så tycker jag att det ä mindre buggigt än t.ex Oblivion eller Fallout 3 när de kom ut.
Spelar det på dator med tangentbord+mus och det är ganska krävande och hoppas att det optimeras efter patchar. Så vänta med köp för tillfället. Om Warhorse Studios är lika bra på att lyssna på spelarna och fixar problemen som Larian Studios och CD Projekt Red så kommer detta spel att vara bland de bästa rollspelen som gjorts.
Hej Sonya 🙂
Ja, det finns verkligen delade meningar om det här spelet! En tycker si och en annan tycker så. Jag själv spelade på PS4 och det blev bara så att de negativa sakerna blev för många, jag kanske tar upp det här spelet en vacker dag 😉
Fattar kritiken gällande PS4 och Xbox versionen efter att ha testat det hos en kompis på PS4 Pro. Inte alls någon jämn bilduppdatering (inte för att det är på PC heller) och långa laddningstider för att nämna några problem. Att dyrka upp lås med kontroller är svårt, något som jag har läst att skall ändras på. Detta spel är som sagt inte heller för alla, det kräver mer tålamod och att man lär sig hur det fungerar. Det är inte bara att ta upp kontrollern och tro att man lär sig det på en kort stund. Smaken är som baken, vissa gillar att ett spel skiljer sig från andra spel medan andra vill att det mer eller mindre är samma som andra spel men med annat tema och story.
Som jag skrev tidigare att detta spel är inte optimerat och kräver en hel del. Har själv i7-7700k överklockad till 4,8 GHz, GTX1070, 32GB RAM (16 räcker) och M.2 SSD, har de flesta inställningar på high och någon på medium i 1080p och med korta laddningstider. Fördelen med att spela på PC är just mer inställningar och stöd för moddar. Jämna 60 fps kan man glömma för tillfället. Som sagt så lönar det sig att vänta på uppdateringar.
Men inte var ju t.ex Oblivion, Skyrim, Fallout 3 och 4 felfria heller 🙂 Vilket spel är felfritt när det ges ut? Skulle säga inget, men vissa har större problem än andra. Har man spelat buggiga spel och sett mellan fingrarna så hittar man guld under ytan bara man har tålamod och vissa spel så är skit oberoende hur felfria eller bugga de än är.
Köper bara exlusiva spel till konsol även om man skulle vilja helst spela t.ex Uncharted och Halo-serien på PC. Nå man kan alltid spela med tangenbord+mus via XIM4 på PS4 och Xbox One och fungerar bättre till vissa spel om man är van vid tangentbord+mus för t.ex FPS.