Nu har Mario Kart Tour rullat in på Appstore och Google play, gratis att ladda ner och direkt hoppa in en till Nintendo klassiker. Tidigare har Nintendo släppt Super Mario Run, Dr. Mario World, Animal Crossing, Pokémon Go och Sonic Dash till mobil, några nya tagningar på deras DS klassiker.

Att spöa någon Mario Kart är lika ljuvt som att vinna över någon i Monopol, det finns något särskilt njutningsfullt i att luta sig bakåt efter en gått i mål på första plats. Se ens vänner bittert kräva en omgång till, tjafset om kontrollen verkligen funkar eller när de bestämt hävdar att de kommer vinna nu för att de bytt karaktär och fordon. Det är ju inte riktigt den känslan som en får i mobilen.

För att kunna få ta del av spelet måste en ha ett Nintendo Online konto, vilket går att ordna ganska snabbt om en inte har det sen innan, sen är det rätt in i den obligatoriska ” Så här spelar du ” guiden. Här sattes tonen för spelet väldigt snabbt, för i min fantasi tänkte jag att telefonen skulle vara horisontell och att genom att luta telefonen så skulle en kunna svänga men så är det inte. Telefonen hålls vertikal, varpå spelaren håller fingret på skärmen och flyttar den för att kunna svänga på banorna. Fordonet kommer köra full gas hela tiden, det är fingret som avgör vilket håll, för att använda föremål så behöver man trycka på skärmen.

Mario Kart Tour - En mobil besvikelse 1

Den som hade förväntat sig en gammal hederlig kart match på telefon förväntar sig fel, i början av spelet får en peta på ett grönt rör (som Mario brukar leka runt med) och får en karaktär med en viss förmåga. I mitt fall fick jag Toadette, dock osäker på om alla spelare får samma eller om det är slumpmässigt, som ger tre föremål istället för ett under ett race. För att kunna få fler karaktärer behöver en köpa dem i shopen eller få dem genom röret, vilket inte kostar mynt utan rubiner. Så som sig bör så är rubiner lite finare, lite bättre och är därmed svårare att få tag i (eller hostar upp pengar för) Så poängen är att tjäna ihop för att kunna låsa upp andra karaktärer och fordon.

Vad jag kan se under mitt utforskande så finns inget multiplayer alternativ, iallafall inget där du kan välja att spela med andra spelare i din närhet eller kompisar, utan du får välja en cup och köra igenom den med folk från lite olika håll. Cuperna är också upplåsbara, starta med en och jobba igenom den för att låsa upp nästa med hjälp av stjärnor. Dessa samlas in genom att under ett race samla in mynt, köra över hinder och få en så bra placering som möjligt och få höga poäng och poängen är det som avgör hur många stjärnor spelaren får.

Mario Kart Tour - En mobil besvikelse 2
Nintendos egna beskrivning Bildkälla: Nintendo

Överlag är spelet baserat kring konceptet att en ska betala, men bara om en vill uppleva spelet till fullo. Det som är gratis är underhållande men föredrar en omgång på ett vanligt Wii eller Switch, med fler valmöjligheter, då själva mekaniken är dessvärre väldigt frustrerande. Det som förstörde mest är just att spelet körs vertikalt, som är en väldigt stor besvikelse. Slutdomen är att det är helt dugligt, går att spela, men vill en spela Mario Kart på riktigt så är det till konsolen man ska rikta sig.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here