Spelinformation

  • Utvecklare: Flying Wild Hog
  • Utgivare: Flying Wild Hog, Jagex
  • Genre: Co-op, Rpg, Fighting, Äventyr, Strategi
  • Antal spelare: 1 spelare och multiplayer
  • Släpps: 14-07-21
  • Finns till plattform: Playstation 4, Microsoft Windows, Xbox One
  • Testat på: Microsoft Window

Explosioner. Våld. Gevär och svärd. Vad mer behövs i ett spel där man spelar en missanpassad karaktär i rymden? Älskar du att teleporteras runt i rymden till olika planeter, utlösa kaos och bli belönad för det är detta ett perfekt spel för dig. Låt ditt vapen tala för dig och bli en snuskigt rik superkändis.

Då jag satte mig ner och installerade detta spel kunde jag inte undvika att direkt göra en koppling mellan Space Punks och Borderlands. De har båda samma utgångspunkt med en grupp karaktärer som inte passar in i samhället och som gör vad de kan för att ta sig fram här i livet. Det serietdiningsliknanade utseendet och tecknade stilen ger också kopplingar mellan spelen. Det var en rolig grej som gav mig lite extra inspiration att sätta mig ner och börja spela och fick mig att känna som att jag varit i den här världen tidigare.

När man kommer in i spelet så är det väldigt charmigt. Jag älskade hur ens karaktär började på en rymdstation som såg ut att vara under uppbyggnad och där jag som spelare får se saker som affärer och andra interaktiva element som kommer öppnas för oss allt eftersom. Då Space Punk fortfarande är i sin Beta känns det som att jag är en del av uppbyggnaden vilket i sig är coolt.  Det är väldigt enkelt att lära sig och spelet tar en verkligen i handen och leder en genom hur allting fungerar.

Space Punks är ett kooperativt fightingspel som gör det möjligt att både spela själv och tillsammans med andra, återigen som i Boderlands. I båda spelen är det också samma mekanism som gör att det är alltid bättre att vara fler. Är man fler så slipper man troligen hamna i samma situation som jag ofta hamnar i, att dö och bli tvingad att göra om samma uppdrag om och om igen. På grund av kontrollerna är det väldigt enkelt att bli frustrerad. Att använda en handkontroll är verkligen att föredra då om du använder dig av ett tangentbord som jag gjorde först kommer göra att du vill kasta ut det genom fönstret då det är väldigt svårt att precisera vart man går och anfaller. Under spelets gång är det väldigt mycket springandes från en kontroll till en annan för att göra uppgifter och lämna in dem. Det gäller att samla experience och fame points som gör att man bygger ut rymdstationen och kan göra mer saker och anta fler uppgifter. Det kan kännas väldigt repetitivt och detsamma gäller de olika uppgifterna man skickas ut på. Själva uppgiften kan handla om olika saker men i slutändan är de desamma: Åk till ett ställe, slå fienden, åk hem och få din belöning. Har man spelat Star Wars the Old Republic så kommer man känna igen sig i världsuppbyggnaden och sättet som Flying Wild Hogs har designat spelet.

När jag spelat så har det inte funnits så mycket berättelse i spelet, det som kan ses som en narrativ linje i spelet är de uppdrag man får. Dessa kan vara allt från att hjälpa till att byta ut döende batterier i en gruvborr till att rensa farliga robotar från en specifik plats. Du spelar en av fyra redan utvalda karaktärer som beskrivs som missanpassade varelser som åker omkring i världen för att göra uppdrag för lön. Du kan välja att ändra karaktär när du vill och de olika karaktärerna har olika specialiteter. Karaktärerna har sina egna personligheter och quirks något man hör i de roliga replikerna som delas ut då man springer omkring och gör sitt jobb.

Det jag kunde önska var en mer diversifierad grupp av karaktärer att välja mellan. Att välja mellan en mänskligt kodad man och kvinna och sedan två utomjordingar varav en ser ut som en vildsvin, gör inte direkt att jag hoppar av intresse. Jag får en känsla av att det finns en vilja av att göra en egen version av Guardians of the galaxy med liknande typ av gruppering och ‘devil may care’ attityder som går dit pengarna finns. Det skulle ha varit bättre om spelarna kunde skapa sina egna karaktärer och deras utseende istället för att välja mellan dessa, enligt mig, stereotypiska val. Med detta vill jag inte säga att de är dåliga karaktärer med kass design men jag hade önskat mig något mer. Då spelet som sagt  fortfarande är i Beta kanske det finns fler karaktärer som lurkar i bakgrunden? Skaparna vill att detta spel ska vara en breathing, and ever-changing game world” så jag hoppas det. Speciellt önskar jag att det fanns fler kvinnliga karaktärer och att man kunde bryta på denna tradition av endast en kvinnligt kodad karaktär i en grupp av manligt kodade karaktärer. Det är dock ett plus att det är väldigt enkelt att hoppa mellan de fyra standard karaktärerna.

Så var det dags för en summering. Spelet är charmigt och roligt att spela till en början men kan bli repetitivt väldigt snabbt. Detta kan då ändras då det verkar som att Flying Wild Hog har planer för att låta spelet leva genom spelarna och ändra samt lägga till saker allteftersom. Det som bygger upp spelet är just grafiken och sättet du kan, tillsammans med dina vänner, löpa amok på fienden. Det är ett fint sätt att komma tillsammans och tilldela varandra olika karaktärer. Jag kan se detta som ett spel som kan bli stort genom gemenskapen och att man tillsammans kan bygga vidare på de fyra karaktärerna som nu existerar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here