När jag började skriva här på sajten hade jag redan spelat Ur Varselklotet och fallit för det helt och hållet. Spelet har jag aldrig recenserat men jag fick ju nöjet att recensera TV-serien Tales From the Loop nyligen, du kan läsa om det här men jag kan snabbt sammanfatta min upplevelse:
OMG-OMG-OMG-OMG-I-LUV-IT-I-LUV-IT-I-LUV-IT! #vadåpartisktystmeddig
I samband med TV-serien skulle Fria Ligan släppa en startbox för spelet, för folk som gillar serien och vill uppleva den världen i rollspelsform, även om de aldrig spelat rollspel förut. Det är en väldigt nobel idé, det finns lite för få spel där ute som på riktigt är nybörjarvänliga utan att ge känslan av en trehjuling, eller en bilderbok som heter “Mitt första rollspel”.
Tyvärr förstördes timingen av rådande pandemi och startboxen levererades ganska långt efter TV-seriens debut men nu är den i alla fall här och jag har lagt vantarna på den.
Ur Varselklotet är ett väldigt nischat spel där spelarna ska gestalta en grupp barn som löser science-fiction-mysterium i sin hemstad under ett alternativt 80-tal där vi har flygande fordon och robotar. Till skillnad från många andra spel är vardagen en viktig del i Ur Varselklotet, spelarna spelar ju barn som måste gå till skolan, göra läxor, sitta barnvakt och annat de hellre skulle slippa. Allt detta skapar en stark kontrast när ni också måste lösa mysterium som de vuxna är för upptagna och dumma för att ens märka av. Ni bor i en stad med ett stort forskningscentrum vars experiment under åren har lett till att skogarna är fulla av spår av bortglömda experiment som kan få de märkligaste ting att ske omkring er.
Allting är utvecklat efter Simon Stålenhags tavlor som också står som grund för TV-serien jag nämnde. Spelet i sig använder sig av en förenklad version av Fria Ligans År-Noll-motor, döpt efter Mutant År Noll, men om du finner den motorn lite för plottrig ska du inte oroa dig, systemet har strömlinjeformats och gjorts mycket mer lättsmält i det här spelet. Du behöver bara en hög av 6-sidiga tärningar så i princip klarar du dig om du har två Yatzy-boxar hemma. Köper du Tales From the Loop Starter Set behöver du förresten inte ens det, vi kan ju ta en titt på inventarielistan.
I boxen ingår:
- Ett illustrerat regelhäfte
- Ett komplett mysterium vid namn The Recycled Boy
- Fem förskapade karaktärer
- En tvåsidig karta över karaktärernas hemstad
- Tio graverade tärningar
Regelhäftet är förvånande kort, men det slog mig att det är ju poängen. Som gammal rollspelsveteran hade jag väntat mig en stor och tjock bok men jag måste påminna mig själv om att jag är inte målgruppen. I den här startboxen får du allt du behöver för att spela äventyret som ingår utan att bli expert på hur rollspel funkar och i och med det får du heller ingen överflödig information för just det syftet. Du får inte ens lära dig skapa egna karaktärer, något som skulle kallas hädelse för många spelare men återigen, för målgruppen är det perfekt. Mer tung information än så här skulle nog bara avskräcka folk från att fördjupa sig i rollspelsträsket.
Jag tycker för övrigt förskapade karaktärer är underskattade, jag har haft många underbara spelsessioner där jag plockat upp en karaktär någon annan skrivit och gjort den till min egen, och inte bara på konvent där detta är normen. När någon har lagt ner möda på att skriva karaktärer kan de komma in med vinklar som den enskilde spelaren helt enkelt inte kan. De kan ha ett fågelperspektiv över gruppdynamiken och även de äventyr som komma skall, och därmed sås frön från början som kan komma att blomma ut och bli helt fantastiska längre fram.
Det här spelet lämpar sig särskilt bra för detta då de karaktärer dina spelare får välja mellan redan har tankar om de andra karaktärerna, stolthet, problem, drivkraft och favoritlåt. Det är helt otroligt hur mycket en favoritlåt gör för att bygga en bild av vem du är som karaktär. Stoltheten går faktiskt även att använda i spel, en karaktär har till exempel “Jag är smartare än du!” som stolthet, vilket gör att hen kan en gång per spelmöte säga den meningen rakt ut när hen försöker sig på ett problem där intelligens är en faktor för att lyckas och vips så går försöket automatiskt bättre. Om det är ett enklare problem lyckas det till och med automatiskt oavsett vad tärningarna visar. Detta gör att karaktärens personlighet, kärnan till rollspelets upplevelse, känns relevant även i spelmekaniken. Äventyret The Recycled Boy är ett trevligt häfte med fina illustrationer och hand-outs i samma anda som det fullskaliga spelet och mysteriet rimmar mycket bra med andan i TV-serien.
Jag måste lägga band på mig själv här, jag recenserar inte spelet utan just den här boxen, poängen är ju som sagt att hjälpa den oinvigde att börja spela rollspel.
Kartan du får med är tvåsidig, eftersom du får välja att sätta äventyret i Sverige eller Nevada, USA – både karaktärer och äventyr är skrivna för att fungera på båda platser.
Trots att de flesta har sexsidiga tärningar hemma får du tio tärningar med spelets logga på. Det är inte bara kosmetiskt då antalet sexor du slår är det viktiga och sexan är ersatt med loggan så det går snabbt att se hur lyckat ditt tärningsslag är.
Det här är ett ypperligt sätt att börja sitt rollspelsliv, någon som sett TV-serien och skaffar boxen kommer få en bra bild i hur kul rollspel kan vara utan att behöva ramla ner på den djupa sidan poolen med tabeller med karaktärskaparprocesser.
Kontentan här är väl att om du redan är inbiten rollspelare är den här boxen inget för dig, köp istället den fullskaliga regelboken och kanske några av expansionsböckerna och börja spela. Men är du någon som är ny på rollspel eller aldrig ens provat förut och är nyfiken så är det här ett helt fantastiskt sätt att börja på. När du och din grupp spelat klart och känner att, ja, det här var ju jättekul, då kan ni skaffa hela spelet och antingen göra nya karaktärer för en stor episk kampanj eller varför inte fortsätta med karaktärerna ni fick i boxen om ni knöt band med dem? Sen kan ni se er omkring över rollspelshorisonten efter nästa omöjliga erfarenhet ni vill uppleva. Det finns bokstavligt talat ingenting ni inte kan göra tillsammans. Seriöst: Rollspel är inte bara hela världen, det är alla världar!
Välkommen, vi har väntat på dig.