Spelinformation:
- Finns till platform: Nintendo Switch
- Utvecklare: Square Enix (Jupiter, h.a.n.d.)
- Utgivare: Nintendo
- Genre: JRPG
- Antal spelare: 1-2
- Språk: Engelska
- Släpps: 2018-10-12
”Complete the mission . . . or face erasure.”
Källa: Nintendo
Spelet börjar med en monolog i totalt mörker, med hårda ord om att alla ska sköta sitt och hålla sig borta. Strax därefter vaknar vår ensamvarg Neku upp mitt på gatan i Shibuya, Tokyo – och då byts hans vresiga tankar istället ut mot frågor. Hur kom han dit? Varför låg han medvetslös mitt på gatan? Och kanske viktigaste av allt – varför kan ingen se eller höra honom? I sin förvirring stöter Neku snart på den eldiga (och i sin åsikt klängiga) flickan Shiki som kräver att de ska gå med i en pakt. En pakt för att de som spelare ska för att kunna försvara sig själva från fienderna “noise” och slutföra alla uppdrag de blivit tilldelade. Annars kan de inte vinna spelet – The Reapers Game – där båda deras liv står på spel.
The World Ends With You kom ut i sin första form som ett populärt Nintendo DS spel år 2007 och blev kritikerrosat som ett innovativt och unikt spel inom JRPG-genren.
Tetsuya Nomura, som främst är känd för den makalöst populära spelserien Kingdom Hearts (som efter flera års väntan kommer ut med sin tredje del; läs mer här) tog sig an detta spelprojekt strax efter att Kingdom Hearts 2 ett år tidigare.
Källa: Nintendo
Man märker tydligt hur Nomura är i sitt artistiska esse; alla karaktärer kommer till liv med hjälp av hans väl uttänkta, karaktäristiskt-designade kläder och tillsammans med hans säregna tjocka och vassa linjer. De passar perfekt in i den mörka och urbanska versionen av Tokyo. Tillsammans med sin tidigare kollega från utvecklingen av Kingdom Hearts och andra tidigare titlar tar Takeharu Ishimoto sin rätta plats som kompositör för spelet. Även han tar ut svängarna med bravur för att skapa ett säreget och väldigt medryckande soundtrack som onekligen passar perfekt med världen och alla dess karaktärer. Hela spelets estetik är minst sagt unikt och hippt – precis som den japanska ungdomskulturen teamet inspirerats av.
The World Ends With You ger med andra ord en mycket intressant och äkta inblick i den japanska populärkulturen och alla de olika klädstilarna och musik-smakerna som hör till. På de riktiga gatorna av Shibuya kan man se allt ifrån de coola Rapparna, eleganta Gothic Lolitas och sockersöta Decoras. I spelet inkluderas även de (ö)kända och brunhyade Ganguros, som hade sin guldålder under spelets första release, men som nu är som ett minne blott. Spelet är därför för vissa en nostalgisk tidsmaskin, till en tid där ditt största problem som tonåring var om du hade de coolaste kläderna, tillräckligt med pins på din skolväska eller om du skulle hinna med dagens uppdrag som ditt liv desperat hänger på. Livet var så mycket enklare då. Eller?
Spelet har ett flertal unika komponenter, som alla får dig att känna dig som en riktig tonåring på nytt (man får till och med en egen mobil ”a la 2005”-style!). Du kan bland annat samla på dig ett flertal pins med alla olika förmågor (vissa kan användas i strid medan andra kan användas för att läsa tankar och påverka andra människor). Du kan även köpa olika klädesplagg, som alla tillhör sin egna unika stil och ungdomskultur (vars stats påverkas hur populärt just det märket är i den stadsdel av Tokyo du befinner dig i) och även äta olika slags (skräp)mat som ger dig fördelar i strid.
Källa: Nintendo
Striderna är en stor del av charmen hos The World Ends With You – om världen, karaktärerna och storyn liknas en frisk vind så är striderna och deras spelmekanik som en tornado; det händer alltid någonting på spelplanen och skärmen fylls av olika färgglada explosioner blandat med pin-attacker och noise-fiender. I originalet utlöste man attacker hos Neku och Shiki med hjälp av Nintendo DS-konsolens stylus/pekpinne som var som klippt och skuren för ändamålet.
När jag sedan fick veta att spelet skulle portas till Nintendo Switch och ta hjälp av både motion-kontrollerna och touch-panelen så förväntade jag mig en intressant uppgradering av kontrollerna och att det skulle bli ännu roligare att spela. Men istället oroar jag mig nu för en begynnande artrit i min ena handled efter all febrilt och frustrerat viftande. Jag tar ofta till mig komiska överdrifter i min text, men detta är en helt ny nivå av o-kompatibilitet av kontroller för ett spel. Det var som att spela på ett Nintendo Wii med förbundna ögon – ungefär så träffsäkra var mina attacker på de ständigt rörliga fienderna som sprang fram och tillbaka på skärmen trots otaliga försök. Varje gång jag försökte ta chansen att träffa dem medan de stod stilla för en sekund i hörnet av skärmen, tappade Switch sin kalibration och jag var tvungen att re-centrera pekaren igen. Att behöva upprepa detta om och om igen vid varje strid, där vissa kunde dra ut rejält på tiden, så blev frustrationen minst sagt total. Och då ska jag försöka att inte gå in på för många av de fel inom co-op. Just co-op, ett samarbete mellan spelare, var ett utav de saker jag sett mest fram emot till Switch-versionen då det var det enda som originalet saknade, inte minst med tanke på storyns starka sensmoral; att man ska kämpa tillsammans Jag vågade mig inte ens på att be en vän spela med mig då jag kände på mig att det hela skulle sluta med att vi skulle hata varandra i slutändan efter att vi gett varandra blåtiror av allt galet viftande med kontrollerna. (Detta utan att ha träffat en enda fiende i spelet då, såklart.)
Källa: Nintendo
Jag vill istället för att fokusera allt för mycket på kontrollerna lyfta upp vilket mästerverk The World Ends With You egentligen är, trots dess brister. Storyn är ett verk i särklass som jämnar ut den taggiga och hårda estetiken med med ett välskrivet, melankoliskt manus där otaliga känslosamma stunder, oförutsägbara vändningar och inte minst livslektioner tar plats. Med lite finpolering i form av Final Remix så uppgraderas både musiken och grafiken till vacker HD, vilket är det minsta vad detta fantastiska spel förtjänar. Även nya låtar och nya animationer har lagts till. Lite av pixelgrafiken från originalet har dock förblivit orört vilket ger en mysig uns av nostalgi för oss som spelat tidigare versionen!
The World Ends With You – Final Remix innehåller ett nytt scenario tillsammans med en ny reaper och pins – men jag tror många skulle hålla med om att vi mycket hellre hade velat få uppföljare istället. Speciellt med tanke på att originalet fortfarande håller sig väldigt bra, än idag (10 år senare)!
Dessutom ger inte de nya komponenterna mycket mer än ett par extra speltimmar av utfyllnad, vilket är något av en besvikelse.
Källa: Nintendo
För nya spelare skulle jag utan tvekan rekommendera detta spel för de som antingen är inbitna fans av JRPG, eller till de som kanske tröttnat lite grann på den typiska RPG-formeln och vill prova på något nytt och unikt.
För de som däremot redan spelat originalet, skulle jag istället råda till att avstå och ta chansen damma av ert gamla DS istället. Både ert Nintendo DS, men främst The World Ends With You, förtjänar er kärlek tillbaka!