Information
- Typ: Rollspel
- Svensk titel: Ur Varselklotet
- Engelsk titel: Tales from the Loop
- System: År Noll
- Utgivare: Fria Ligan
- Författare: Nils Hintze, Matt Forbeck, Nils Karlén, Björn Hellqvist.
- Genre: Drama/Sci-fi
- Antal spelare: 3-6 inklusive spelledare
- Format: Inbunden
- Antal sidor: 192
- Utgivningsdatum: 25 april 2017
[powerpress]
Uppryms du av nostalgi när du tänker på blandband och längtar du tillbaka till när allt verkade så mycket enklare? Då kan jag tipsa om Fria Ligans rollspel Ur Varselklotet, en välförtjänt vinnare av fem guld-ENnies, som utspelar sig i författaren och illustratören Simon Stålenhags fantastiska värld.
Världen som Ur Varselklotet är baserat på har porträtterats inom olika media – först som en konstbok, sen ett rollspel, en TV-serie och nu även ett brädspel. Kärt barn har många namn eller i detta fall har kär värld många gestaltningar. Ur Varselklotet är ett exempel på att det kan hända något magiskt när den gråa vardagen möter spännande futuristisk sci-fi med 80-talet som bakgrund, när ens problem och motgångar behöver lösas samtidigt som man tvingas att göra läxorna och klippa gräsmattan. I rollspelet är du mellan 10–15 år och det är upp till dig och dina vänner att lösa de mysterier som plågar din stad eftersom de vuxna vägrar lyssna.
Du kan helt fritt välja om du önskar spela Ur Varselklotet i en typisk förort i Sverige eller i en sömnig småstad i USA, rollspelet kommer med en beskrivning av hur det är att växa upp i och leva i de två samhällena. Den inbördes nostalgin i rollspelet är lockande i sin charm men här är 80-talet inte exakt så som du minns det. Du hittar så klart VHS-spelare, syntmusik och ett friskt användande av hårspray men här finns även främmande teknologi så som svävande maskiner och topphemliga experiment som förflyttar människor i tid och rum. Slingan, den partikelaccelerator som finns under staden, verkar vara roten till tokigheterna.
Fria Ligan har valt att använda en förenklad version av År Noll-motorn, ett nybörjarvänligt system där spelarna får slå sexsiffriga tärningar (så kallade T6) där varje sexa räknas som en framgång. Du kan spela Ur Varselklotet med vanliga tärningar utan att behöva köpa till något extra även om de speciellt framtagna tärningarna för det här spelet är väldigt fina. Desto bättre du är på dina grundegenskaper (fysik, teknik, känsla, skärpa) och tillhörande färdigheter (tolv stycken, tre per grundegenskap), desto fler tärningar får du slå och därmed öka din chans till att lyckas med det du vill åstadkomma.
Du har åtta olika karaktärstyper att välja mellan som alla kommer med sin unika känsla. Exempelvis kan du träda in i rollen som en bråkstake som inte räds att slå först, en hårdrockare som har storslagna planer på att starta ett eget band eller varför inte en sportdåre som lever för det där perfekta målskottet. Rent regelmässigt så kan inte rollpersonerna dö men det betyder inte att de är bortom all fara – de kan bland annat bli skadade, rädda och utmattade.
Ur Varselklotet innehåller Vetenskapens vidunder, en kampanj bestående av fyra kompletta äventyr som alla går att spela var för sig men som är menade att spela i följd. Premissen är ett misslyckat experiment som kommer ta rollpersonerna till platser de aldrig kunnat föreställa sig. Ur Varselklotet är lagd åt det narrativa hållet med relationsskapande och gestaltande av rollpersonerna som fokus. Rollspelet lämpar sig mycket väl för kortare spel som enbart sträcker sig över en eller två spelmöten. Det är lätt att skapa en kampanj bestående av de mysterier som faller en i smaken och om någon av spelarna missar ett spelmöte kan spelledaren med lätthet förklara varför rollpersonen är borta. Utegångsförbud igen eller har familjen valt att resa till sommarstugan några dagar?
Om du vill ha mer av denna värld så finns det både en uppföljare vid namn Flodskörden och en tillhörande modul till vardera grundbok. Modulen för Ur Varselklotet, Våra vänner maskinerna och andra mysterier, ger dig flera mysterier och äventyr att lösa. Specifikt tre nya mysterier, en samling med åtta små äventyr som författarna valt att kalla blandband då dessa äventyr är namngivna efter musik från 80-talet samt ett kapitel som ger dig verktygen att skapa din egna spelmiljö.
- I det första av de tre mysterierna, våra vänner maskinerna, får rollpersonerna erfara en lansering av actionleksaker som spårar ur.
- Om film intresserar mer än leksaker så kanske det andra mysteriet, I skräckfilmens skugga, passar spelgruppen bättre då rollpersonerna måste reda ut sanningen om den lokala videobutiken.
- Sist men inte minst så får rollpersonerna i det tredje mysteriet, Sätramumien, lista ut vad som egentligen försiggår kring ryktena om att en varelse setts till vid badet ett flertal gånger.
Modulen är ett fint komplement till Ur Varselklotet men jag önskar att kapitlet om att skapa din egen spelmiljö var mer utförlig. Råden som ges är hjälpsamma men det hade gett mycket om Fria Ligan inkluderat tabeller att slå på. Då rollspelet är baserat på Simon Stålenhags konstbok med samma namn, är både grundboken och den tillhörande modulen fullpackade med vackra illustrationer som tillsammans med den grafiska formgivningen kan hänföra läsaren i, Fria Ligans egna ord, ”80-talet som det kunde varit.”
Sammanfattningsvis så faller det inte alla i smaken att spela en surmulen tonåring eller matchens hjälte på den upplysta fotbollsplanen i 80-talets Sverige men jag kan inte låta bli att rekommendera Ur Varselklotet. Rollspelet har något alldeles extra och det vore tråkigt om den tilläts gå omärkt förbi. Ur Varselklotet är inbjudande – inte bara med den enkelhet de välkomnar nya spelare men även också den grafiska formgivningen som gör det svårt att lägga ned böckerna utan att ha bläddrat igenom dem från början till slut. Du hittar Ur Varselklotet och tillhörande modul på Fria Ligans webbshop eller på andra platser där rollspel säljs. Om du nu bestämmer dig för att bryta dig in i topphemliga laboratorium så kan jag inte göra annat än att rekommendera dig att ta på dig benvärmarna – du vill ju ändå inte frysa när du smyger förbi vakten.
Jag ÄLSKAR det här spelet SÅ mycket! Har jag sagt det? Att spela ut barndomlig vänskap är så otroligt vackert.. och att välja sin karaktärs favortlåtar, GUUUULD! <3