Folket i landet Nebula behöver hjälp med att ta sig igenom dimman som tagit över landet och det är din uppgift att samla resurser för att bygga upp landet igen. Det gäller att planera väl och inte slösa med varken resurser eller tid för att bli den som får en staty uppförd efter sig på Nebulas torg.

Antal spelare: 2 – 4
Speltid: 45 – 60 min
Språk: Engelska
Utgivningsår: 2016
Designer: Martin Wallace
Pris: 350 – 420 kr

Via Nebula är ett spel med väldigt högt produktionsvärde och som är riktigt trevligt att spela. Komponenterna är av trä i färgglada färger, illustrationerna är fina att titta på och på de fyra spelbrädena finns det två kvinnliga och två manliga karaktärer att välja på.

Vada genom dimma i Via Nebula 1
Från början är det mycket dimma på planen som spelarna måste ta sig igenom.

Spelbrädet är täckt av hexagonformade rutor, som är antingen fyllda med dimma, gräs, monster eller byggarbetsplatser. Målet med spelet är att hämta resurser från de olika platserna på brädet och vara först med att bygga fem stycken byggnader.

Innan spelet börjar slumpas runda brickor med resurser ut på alla grästäckta hexagoner på brädet. Varje spelare får också två stycken hemliga ritningar som hen kan bygga under spelets gång.

På sin tur har varje spelar två handlingar som hen kan utföra och det finns sex olika att välja mellan. Den första handlingen är att placera ut en av sina två arbetare på en plats på brädet med resurser. Då låser arbetaren upp de resurserna och blir kvar på samma plats så länge det finns resuser kvar där. När rutan är tom på resurser kommer hen hem igen, och kan användas på något annat ställe. Resursbrickan tillfaller spelaren och är värd vinstpoäng i slutet.

Nästa handling är att sätta ut en byggarbetsplats på brädet. Då placerar spelaren ut en halv hexagon i sin spelarfärg på en ledig byggplats på brädet. Det är dit som resurserna man vill bygga med måste transporteras.

Vada genom dimma i Via Nebula 2
På sitt spelarbräde kan en se alla handlingar som en kan göra på sin tur.

Handling nummer tre är att placera ut en grön hexagonbricka på brädet. Dessa läggs ut för att täcka dimma och bygga en öppen väg utan dimma mellan resurserna och spelarna byggarbetsplatser. Utan en öppen väg utan dimma går det inte att transportera resurser till byggarbetsplatserna.

Handling nummer fyra liknar handling nummer tre, men den kostar två handlingar att utföra och gör att spelaren kan placera sin gröna bricka på ett ställe med läskiga träd i dimman. Det är ett område som är svårare att ta sig igenom och kräver därför två handlingar istället för bara en.

Nästa handling är att transportera resurser från en plats på brädet till ens egen byggarbetsplats. Det kan vara resurser som man själv har låst upp eller som någon av motspelarna har låst upp, det spelar ingen roll så länge man kan frakta dem i en sammanhängande linje till sin byggarbetsplats.

Den sjätte och sista handlingen man kan göra på sin tur är att byta in alla resurser man har samlat på sin byggarbetsplats och använda dem till en ritning. Det kan antingen vara en av de hemliga ritningarna man har på handen eller någon av de fyra öppna ritningarna som finns på brädet. När det är gjort placerar man ett av sina fina hus på brädet.

Det kan dock vara så att man har samlat på sig fler resurser än man behövde använda till sin ritning. De överblivna resurserna hamnar då i ens förråd och är värda ett minuspoäng var i slutet av spelet.

När en spelare har byggt alla sina fem byggnader börjar sista rundan. Då får resten av spelarna en tur till på sig att avsluta ritningar eller samla poäng, sen tar spelet slut.

Varje spelare räknar poäng hen har på sina byggda ritningar, resursbrickor hen har samlat in, samt hur många lata arbetare som blivit avtäckta på spelarbrädet genom att placera ut gröna brickor. Efter eventuella minuspoäng finns det slutligen en vinnare!

Vada genom dimma i Via Nebula 3
Spelet har riktigt fina komponenter och hög produktionskvalitet.

Sammanfattning:
Det jag uppskattar med Via Nebula är de fina illustrationerna, ett tilltalande utseende gör det extra roligt att spela. Det är också ett spel som är väldigt lätt att lära sig, rundorna går fort och man behöver aldrig vänta länge på sin tur. Ikonografin är lätt att förstå och den engelska texten på korten är tydlig. Med regelförklaring kan man spela på cirka en timme, och det är perfekt att dra fram innan eller efter ett tungt spel eller medan man väntar på någon annan.

Spelbrädet är dessutom dubbelsidigt, med en lättare och en svårare sida. Tillsammans med de slumpmässigt utlagda resursbrickorna och byggnadsritningarna ger det spelet ett bra omspelningsvärde.

Betyg: 7/10

Text & Bild: Petra Horning

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here