Spelinformation
- Typ: Rollspel
- System: Western IV
- Utvecklare: Åskfågeln
- Utgivare: Åskfågeln
- Genre: Historikt rollspel / Western
- Skapare: Tove & Anders Gillbring
- Konst: Lukas Thelin
- Släpptes: Mars 2016
Som rollspelare har jag besökt många olika världar på mina resor. När enbart fantasin sätter gränser kan vi uppleva fantasy, cyberpunk, steampunk eller en mytologisk version av vår egen värld, ibland till och med vår egen historia. Men få typer av spelvärldar har skildrats på så många olika sätt i vår populärkultur och samtidigt kunnat skryta med att ha bastanta rötter i verkligheten som det sena 1800-talets USA.
Westernfilmer brukar kallas en egen genre men det har väldigt lite betydelse. Western är en miljö och en setting, inte en genre. Vi har sett komedier, skräckfilmer, science fiction, tunga dramer och smutsig action och även om de kanske inte är sanna historier, ligger de på en grund av ett äventyrslandskap som inte bara funnits på riktigt, utan var dessutom så pass nära vår tid att den fångats på fotografier.
Rollspelet Western har funnits ett bra tag och är nu inne på sin fjärde utgåva och det är enormt mångsidigt spel. Visst, många rollspel är mångsidiga men det är ambitiöst att utveckla ett system som med få variabler kan justeras för att passa lättsamma och humoristiska one-shots lika väl som smutsiga hämndhistorier eller långdragna kampanjer byggda på familjedrama. Det är faktiskt svårt att komma på var jag ska börja.
Western IV, skrivet av Tove och Anders Gillbring, bygger som sagt på USAs riktiga historia efter inbördeskriget. Mycket arbete har lagts på den historiska faktan, och det märks då detta spel innehåller mycket av den. Den amerikanska Western byggdes upp av en stor mångfald olika kulturer, alla med unika möjligheter till kombinationer av livsöden och framgångar. När jag läser igenom de olika kapitlena i de två grundböckerna känns det som om jag inte bara får en gedigen historiautbildning utan fantastiska verktyg för att kunna leva mig in i världen som om jag var där på riktigt.
Det finns lite olika sätt att skapa karaktär på, beroende på hur djupgående du vill vara. Om du vill ta i ända från knäna kan du börja från början och slå fram etnicitet på dina mor- och farföräldrar, alla fyra. Sedan slår du fram ett antal livsöden på tabeller från etnicitetens kapitel i boken, där du också finner mycket historisk bakgrund och räknar ut saker som tillgångar och social status. Du slår fram hur många barn båda paren fick och sedan ett antal livsöden för dem, alternativt hur många barn även de fick, vilka också ska få livsöden . Ett av dessa barn blir alltså du. Detta är punkten många andra system börjar karaktärsskaparprocessen. I Western IV har du redan här ett rikt familjeträd med föräldrar, syskon, kusiner, mostrar, fastrar, mor- och farföräldrar utspridda över USA och börjar därmed med en rik släkthistoria. Detta hjälper dig inte bara att leva dig in i karaktären, det hjälper även spelledaren att knyta din karaktär till kampanjen på olika sätt, varje släktmedlem kan användas för att berika historien och bli en potentiell plot-hook.
Sedan är det dags för färdigheter och annat, det är ett smart system där varje färdighet är kopplad till din nivå i två attribut vilket känns ganska naturligt. Att dansa kräver till exempel både smidighet och intelligens och om du tryter på den ena krävs mer excellens från den andra för att väga upp. Jag tycker om hur Western IV tacklar fördelar och nackdelar då varje fördel är som en förmåga såsom silverttunga eller skarp blick, men för att få använda dem måste du spendera nackdelspoäng. Du får dessa när du eller gänget drabbas av en av dina nackdelar, som till exempel kort stubin eller alkoholism, på ett påtagligt sätt. Detta gör att vi uppmuntras på att spela ut våra nackdelar vilket leder till att våra karaktärer blir både mer färgstarka och levande. Du väljer även arketyper och yrken och i slutändan har du en väldigt gedigen karaktär med fantastisk potential för spännande historier tillsammans med de andra i gänget. När din karaktär är färdig och du ska slå för färdighet gör du det med en 20-sidig tärning och adderar ditt färdighetsvärde. Blir resultatet över 20 har du lyckats, blir det 30 och över har du lyckats väldigt bra. Har du tillräckligt många nackdelspoäng kan du använda ovannämnda fördelar för att ge dig extra bonus i slaget.
Känn dig dock inte avskräckt från spelet om du överrumplas av den här beskrivningen. Det finns gott om genvägar och lathundar som du kan använda om du inte vill gå riktigt så här djupt, om din grupp vill komma igång fort kan ni till och med köpa ett av de många kampanjerna som finns till salu. Många med förskapade karaktärer som är vackert designade med personlig historia och relationer, både med de andra spelarkaraktärerna och äventyret i stort. Här finns verkligen något för alla. Dessa brukar dock tryckas i begränsad upplaga så se till att skaffa dem när du kan! Jag recenserade ett av dem, Den Röda Änkan, här.
Stridsystemet är lite av spelets signatur då jag inte sett något riktigt sånt här någon annanstans. Du har naturligtvis dina vapenfärdigheter och specialiseringar som också dyker upp i andra spel men här fungerar initiativordningen annorlunda. En snabb person hamnar inte bara överst på listan utan kan utföra flera handlingar innan en långsam person ens kan börja. Vissa spel med action points kan fungera på ett liknande sätt men då oftast i rättvis turordning, i Western IV får inte bara den flinka stridsveteranen flera handlingar utan får även överskottet innan de övriga spelarna. Detta känns kul och naturligt och folk som valt att göra en karaktär med snabbhet som signalement får verkligen leva ut den aspekten av sin roll.
När det är dags för pangpang, något som för de flesta är en central del i en bra western (även om det absolut inte är nödvändigt för en bra historia) används en genomskinlig “träffsnurra”. Spelaren får peka vart på en bild av en måltavla de siktar (det finns ett urval av passande personformade måltavlor) och slår med en tärning för att se hur nära sitt mål de träffar. Sedan slår de en gång till för att se åt vilket håll avvikelsen sker. Det betyder att en karaktär som siktar på motståndarens revolver och missar grovt kan istället träffa personen mitt emellan ögonen! Om det är tur eller otur beror helt på omständigheterna. Det är inte säkert att alla dina motståndare förtjänar att dö, eller om din karaktär är okej med att döda. Möjligheterna för intressant svängningar i scenen är stora här.
Som jag nämnde tidigare går det att spela så avancerat du vill, och de har gjort det lätt för oss att anpassa genom att ha tre lägen: Realism, Kampanj och Action. Dessa kan ses som svårighetsgrader där Realism passar bäst om du verkligen vill smaka på den farliga laglösa världen omkring er, där en millisekunds tvekan och lite otur kan kosta dig livet. Om du däremot vill känna dig som en mattinéehjälte som kan hoppa från fönstret rakt ner på din häst samtidigt som du skjuter hatten av skurken är det Action som gäller. Vill du ha balanserad upplevelse som inte känns alldeles för lättsam men inte heller så farlig att du inte kommer överleva länge nog för en lång serie äventyr bör du be din spelledare att välja Kampanj.
Det finns två grundböcker, en som beskriver reglerna och världen och en annan som helt ägnas åt att skapa rollpersoner. Som jag tidigare nämnt är båda böcker rika på information men det skulle vara absolut brottsligt att prata om Western IV utan att nämna Lukas Thelins bilder. Även om du aldrig tänker spela rollspel i hela ditt liv är dessa böcker ändå mer än värda sitt pris som rena konstböcker. Som jag sa tidigare beskrivs många olika delar av den dåtida amerikanska kulturen sedd från flera etniciteters håll och allt är vackert illustrerat med både stora och små bilder. Områden, yrkesgrupper, dramatiska och pragmatiska instruktionsbilder, alla är verkligen jättesnygga. Det är inte bara ögongodis, att kunna se en tydlig bild på det vapen och hölster din karaktär har är till stor hjälp och det finns ett stort bibliotek av illustrerade när- och avståndsvapen, allmäna verktyg, olika hästraser, för att inte tala om tidsenliga kläder och frisyrer. Att bara bläddra genom olika spelbara yrkesroller såsom lagman, rånare, kvacksalvare, salloonflicka, journalist, mabo eller präst osv. är väldigt roligt, både för att fundera på spelbara karaktärer, läsa om deras historia eller se på den härliga bilden.

Jag såg nyligen den gamla westernklassikern Silverado från 1985 och det slog mig att den påminde väldigt starkt om ett rollspelsäventyr i sin struktur, flera huvudkaraktärer, utan direkt koppling till varandra, vävs samman i handlingen mot ett och samma mål. De flesta westernäventyr jag spelat har varit de lösa kampanjerna där story och karaktärsrelationer redan skrivits, men jag får känslan att den djupa karaktärsprocessen verkligen hjälper spelledaren. Det gör att det finns gott om material att knyta samman även de mest unika och dysfunktionella konstellationer av roller för härlig och sprudlande gruppdynamik.
Jag vill lyfta en liten flagga om triggers här. Vilda västern var en problematisk tid på många sätt och böckerna försöker inte försköna eller tvätta historia vilket betyder att sexism, rasism och annan bigotri ofta dyker upp. Spelet är väl medvetet om det problematiska och är noga med att ni spelare väljer er upplevelse och vill ni inte uppleva just de delarna av spelvärlden behöver ni så klart inte det och ni kan absolut använda på steken och göra er story en upplyftande historia om seger över ett elakt samhälle.
Ingen blir väl chockad när slutsatsen blir att jag verkligen gillar spelet. Det är helt överväldigande att tänka på att en så liten grupp har skapat något så här djupt och häftigt och dessutom gett det en så snygg utformning. Jag älskar de lösa äventyren, som alla har välskrivna karaktärer med sina egna vackra karaktärsporträtt. Jag nämner ofta i mina recensioner att jag tycker förskapade karaktärer är underskattade och det är mestadels dessa jag tänker på som praktexempel. Min enda sorg är att det finns så många äventyr att spela att jag aldrig hinner prova en egen lång kampanj då jag också älskar hur det upplägget fungerar. Spelet är inte helt okomplicerat och har något av en inlärningskurva innan det går smidigt men när ni väl lärt er är mödan mer än värt det.
Så, vill du A: Hälla whiskey i ditt sår innan du ger dig ut för att döda den jäveln som stal din häst, B: Använda din list och charm för att svindla bankens ägare eller C: Söka efter din förlorade bror du skildes från när de vita männen skövlade din by för flera år sedan så kan du finna vad du söker i Western IV. Även om spelet kan se regeltungt ut på ytan så är alla regler kontextuella och logiska så det räcker om spelledaren har god koll på vad som händer medan spelarna kan koncentrera sig på sina roller, precis som ett bra rollspel ska vara!
+
Verklighetstroget och djupt (om du vill)
Unikt och intressant stridssystem
Bedårande vackert
–
Potentiellt avskräckande inlärningskurva