Spelinformation

  • Finns till plattform: PC
  • Utvecklare: Creative Assembly
  • Utgivare: Wargaming
  • Genre: Strategi, action
  • Antal spelare: 10 vs 10
  • Släpps: 2018-02-22

”Kom och ta dem!” var Leonidas svar till kung Xerxes när han ville att spartanerna skulle lägga ner sina vapen i utbyte mot att spara deras liv. På det gamla slagfältet i Thermopyle finns idag ett monument rest till minne händelsen.

Total War:Arena är det senaste teambaserade strategispelet i Total War serien. Den 22 februari kom spelet ut som en öppen beta och är således den första helt gratis versionen av Total Wars som Creative Assembly producerat. Du som spelare har kontroll över en befälhavare och tre enheter. Själva matchen spelas i 10-manna lag där du paras ihop med andra riktiga spelare enligt din nivå och kvaliteten på dina soldater. Du kan välja mellan att spela mot människo- eller datorstyrda motståndare.

Total War: Arena utspelar sig under antikens tidsepok (ca 480 f.Kr. – 61 e.Kr.). Historieintresserade kommer verkligen att gilla det här spelet. Det finns en massa historiska godbitar insatta här och var och spelutvecklarna har vekligen lyckats med att göra spelet baserat på fakta. Allt i från kända befälhavare till utrustning och stridstaktiker som deras arméer var kända för. Inför varje strid får du även fakta om platsen ni strider på. Miljöerna baserar sig på kända slagfält, bl.a. Thermopylae och Teutonburgs skogar.

Själva slagfälten är en av de saker jag gillar mest då det kommer till TW: Arena. De är väl gjorda och ser vid första anblick enkla ut men du kan zooma in för att uppleva mer detaljer och verkligen ta del av striden på nära håll. Du får vara med och spela en bit av historien då varje karta är baserad på ett verkligt slagfält. Här kan du spela grekisk armé i Thermopylae och skriva om utloppet för historien, om så bara för en spelomgång.

Som jag redan nämnde finns det möjlighet att spela grekisk armé. De andra arméerna du kan välja bland är från romarriket och Karthago, du kan även spela barbar. För att välja bland arméerna måste du först välja befälhavare. Här kan du välja allt från världskändisar som Julius Caesar och Hannibal till namn som inte fått lika stor plats i historieböckerna som Cynane och Boudica. De två senare är också spelets enda kvinnliga karaktärer och jag är verkligt glad över att de fått komma med.


Har du inte spelat Total War förut är Creative Assembly och rekommenderar att du börjar med befälhavaren Germanicus i den romerska armén. På så sätt får du en inblick i spelets mekanik. När du sedan känner att du börjar ha kontroll över spelets idé kan du experimentera med mer avancerade taktiker och trupper. Varje befälhavare har sin egen stil och att matcha ihop dem med rätt armé på det egna laget kan vara avgörande för att få ut allt ur dina egna trupper.

Efter att jag själv provat både pilbågar och kavalleri måste jag medge att jag trivdes bäst med mitt infanteri. För mig var det först då som spelet blev riktigt roligt. Min förutfattade åsikt om fotsoldaterna var att de var tråkiga och definitivt inte lika snabba som kavalleriet. Men efter att ha slipat på mina legionärers stridsstil tycker jag att de är allt annat än tråkiga. När min trupp går in i formation och agerar mur för fienden är det så tillfredsställande.

Desto duktigare de andra spelarna är desto viktigare är det att hitta något slags samarbete inom sitt eget lag. Det finns nämligen tre sätt att vinna TW: Arena. Förinta fienden, tillfångata fiendens bas eller överträffa fiendens styrkor i antal mot slutet av spelet. Då alla spelare lyckas spela på sina arméers styrkor känns striden som ett väloljat maskineri och striden kan till och med vara över på 5 minuter. Dock är det inte salltid enkelt att ha tid att kommunicera med de andra spelarna då striderna ofta kommer igång snabbt.

 

Konsten runt själva spelet är otroligt fin och hjälper till i att föra berättelsen framåt samtidigt som den lämnar rum för egna tolkningar. Musiken och bakgrundsrösterna är okej, varken störande eller exceptionella. Det går lika bra att spela med hörlurar som utan.

Är du intresserad av att spela Total War: Arena kan du klicka dig vidare till totalwararena.net. Där hittar (på engelska) bland annat spelguider och mer information om befälhavarna och deras enheter. Även länken till att installera spelet hittas där.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here