Med tiden samlar din laptop på sig damm, fett fläckar och annan smuts. Vill du att din laptop ska ha så hög prestanda som möjligt gäller det inte bara att ha mjukvaran uppdaterad och organiserad. För maximal användning gäller det även att hålla den damm- och smutsfri.

Visste du att det finns ett rätt sätt att hålla din dator ren? Vi på redaktionen har samlat ihop våra bästa rengöringstips för din laptop.

Du behöver följande saker:

  • topsar
  • microfiberduk
  • luftsprayflaska
  • sprayflaska med vatten
  • liten blåspump eller rengöringsslime
  • desinfektionsdukar

Innan du börjar måste du dra ut allt som är inkopplat till din dator som till exempel laddningskabeln och hörlurar. Sedan måste du stänga av datorn helt och hållet, bara viloläge duger inte.

Börja med att lägga ner locket på din laptop. Här behöver du microfiberduken och sprayflaskan med vatten. Det finns de som rekommenderar destillerat vatten men så långt behöver du nödvändigtvis inte gå. Vanligt rent vatten duger hur fint som helst.

Spraya lite vatten i din microfiberduk så att den blir lätt fuktig och gör sedan lätta cirkulära rörelser över locket. Orsaken varför du inte bara ska gnugga trasan fram och tillbaka eller upp och ner är för att minska risken för ränder. Var noggrann med att inte lägga allt för stort tryck mot ytterkanterna av laptopen då du rengör den. Använder du två fingrar på duken kommer trycket mot datorn att vara mindre än om du rengör den med hela handen. Gör sedan samma sak på undre sidan. Du kan avsluta med topsarna på de ställen där du inte kom åt med microfiberduken. Var extra noggrann så du inte kommer åt några inkörsportar med fukt!

Till näst kan du rengöra tangenterna och styrplattan. Rengör styrplattan på samma sätt som locket, det vill säga med en microfibertrasa i cirkulära rörelser. Nu kommer delen som kan ge mest huvudbry, tangenterna. Visste du att tangenterna är den smutsigaste delen av vår dator. Det här är orsaken till varför du behöver desinfektionsdukar.

Beroende på hur ditt tangentbord ser ut är det mer eller mindra lätt att komma åt utrymmet bredvid och under knapparna. Det är här du behöver den lilla blåspumpen. Du kan hitta den i en elektronikaffär men tro det eller ej, det går lika bra att att köpa en snorsug till bebisar i din matvarubutik. Blås runt knapparna, och under om du kommer åt, för att få bort dammet. Arbeta dig metodiskt från ena sidan till den andra. Avsluta rengöringen av tangenterna med en torr microfiberduk för att få upp de sista lösa dammpartiklarna och gnugga sedan upp smutsen i cirkulära rörelser med den fuktiga microfiberduken. Stryk till sist tangenterna med desinfektionsduken.

Extra tips till rengöring av tangentbordet är att använda rengöringsslime, till exempel en sån här (länken för dig till amazon). Den kommer enkelt och effektivt åt alla svåra ställen runt tangenterna och kan verkligen vara värt att investera i. Speciellt om den lilla blåspumpen känns krånlig eller oeffektiv.

Till näst kan du rengöra alla inkörsportar. Här gäller det att vara extra försiktig då delarna kan vara mycket sköra! Använd topsarna så gott det går till de ställen du kommer åt utan att riskera någon skada. Du kan också använda den lilla blåspumpen i inkörsportarna.

Till sist är det dags att rengöra skärmen. Även här måste du vara ytterst försiktig för du riskerar att få en död pixel om du lägger för mycket tryck mot skärmen. Placera din laptop så att skärmens baksida vilar mot ett bord så att tangentbordet är i luften, då kan du rengöra skärmen stabilt utan att den åker bakåt av trycket.

Använd microfiberduken för att få bort lösa dammpartiklar, använd minimalt med tryck. Ta sedan en tops för att rengöra kanterna på damm. Är din skärm så smutsig att den inte blir ren av det här kan du behöva riktigt lite fukt på din microfibertrasa. Lätta cirkulära rörelser här också. I elektronikaffären finns det speciella rengöringsputs för LCD skärmar att köpa, vilket kan behövas om din skärm är riktigt smutsig.

Till sist är det dags att rengöra fläktarna och insidan på din laptop. Beroende på modellen kan du öppna upp undersidan eller inte. Viktigt är att öppna upp enligt instruktionsmanualen. Det är till det här luftsprayflaskan behövs. Blås alltid luften i vinkel och utan direkt kontakt med ytan för att minimera risken för skada. Går det inte att öppna upp undersidan på din laptop så använd samma metod med luftsprayflaskan men lägg munstycket, utan vidröring, mot lufthålen.

Så där! Nu är du klar och din laptop torde se ut som ny igen. Bäst resultat får du om du inte låter det gå allt för lång tid mellan rengöringstillfällena. Då håller du också prestationsandan på din laptop maxad.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here