Fallout 76: vecka 3 och jag vill bara ha mer! 1
Tack Joachim för bilderna 🙂

Titel: Fallout 76

Release: 14 november 2018
Genre: Actionrollspel
Plattformar: Playstation 4, Xbox One, PC

 

Det är absolut ingen hemlighet att jag tidigt föll för Fallout-serien. Jag har sedan Fallout 2 varit ett en flitig spelare, och när Fallout 3 kom så såg jag verkligen fram emot att följa kommande spel. Jag har lagt så många timmar på att springa i karga ödemarker, så många timmar med att njuta av de underbara vyerna, uppdragen och för att inte tala om de NPC’s som mer eller mindre blivit kultförklarade.

Att skriva en recension såhär efter att så många redan recenserat spelet kanske kan verka märkligt. Men för mig var det viktigt att verkligen spela spelet och inte bara gå på det BETAN erbjöd. Så detta är en väldigt personlig recension och det är mycket tack vare mina medspelare som jag kan skriva denna då de varit guld att diskutera detta redan omtalade spel med.

Fallout 4 var för mig ett av de bästa spelen som jag spelat. Jag fick precis allt jag någonsin kunnat önska mig i ett spel. Jag fick göra uppdrag, bygga vapen och bland det roligaste, att få bygga sitt eget lilla samhälle. Och vilka underbara byggnader jag har kunnat bygga. Och bland det bästa jag visste var att följa olika kanaler på Youtube och se hur andra spelare byggt sina mansions eller raiderhuts. Och hur mycket grät jag inte när jag insåg att jag tagit ett mindre bra beslut genom att joina the institute istället för Brotherhood Of Steel. Jag har som sagt så många underbara minnen av Bethesdas tidigare spel. Men något jag alltid längtat efter är att ha fått spela och dela detta med mina vänner.

Jag har vänner över hela världen och för att inte tala om mina underbart nördiga vänner i andra delar av detta avlånga land. Och när Bethesda så vackert en dag avslöjade att det nya kommande Falloutspelet skulle bli ett online spel skrek jag bokstavligen av lycka.

Och när jag såg på Ted Howard sitta i soffan under E3 och berätta om kommande Fallout 76 gick det rysningar längs min ryggrad. Äntligen skulle Bethesda ta steget och våga ge oss Fallout-fans ett spel där vi tillsammans kunde utforska radioaktiva miljöer.

Och under halvåret som gått sedan vi fick release-datumet har det spekulerats och vridits och vänts på det mesta. Och många pratade om Fallout 76 som om det skulle vara ett Fallout 5. Detta oroade mig lite, eftersom jag visste att det skulle innebära förväntingar.

Fallout 76: vecka 3 och jag vill bara ha mer! 2
Husen och miljöerna imponerar.

Och nu har jag spelat Fallout 76 och detta är mitt betyg:

Jag gör en honör till Bethesda. Jag är inte bara imponerad, jag är faktiskt glatt överraskad. För jag hade tidigt föraningar om att spelet skulle bli nått nytt och absolut inget Fallout 5. Detta skulle bli ett online-spel som skulle ge utrymme för utveckling och så rätt jag hade. Visst finns det buggar, det har ingen kunnat missa. För det är ju tydligen det som väldigt många fokuserat på när de ger sina recensioner av spelet. Jag har stött på några buggar som tyvärr satt stop för mitt spelande och jag har blivit utloggad ur servrar vid vissa mindre bra tillfällen.

Jag har full förståelse för de som reagerar över saker som buggarna i Fallout 76. Jag klandrar ingen. Men, och jag höjer rösten lite när jag säger men, det är ett magiskt bra spel.

”Här visar Bethesda att de vågar”

Du kommer ut ur ditt Vault som en av de första människor som ser dagens ljus efter kriget. Det är sannerligen en vacker, och självlysande värld du kommer ut till. Vattnet är radioaktivt, byggnaderna, som förvisso fortfarande är rätt hela är övergivna av människor. Däremot så finns det varelser, som knappt påminner om något mänskligheten lämnade efter sig. Och de är väldigt sällan vänliga.

Redan från början startar main quest, som sig bör i ett Fallout spel. Och jag själv har valt att spara det till sist. Något jag alltid gjort i Bethesdas spel. Har du aldrig spelat Fallout tidigare och ger dig på Fallout 76 så kan det nog vara lite svårt att komma in i spelmekaniken och är det något jag kan tycka saknas i detta spel så är det en tutorial. För bara level och perksystemet kan behöva sig en lite bättre förklaring om man inte är en frälst Falloutspelare.

Uppdragen är varierande, och inte alls så monomana som jag upplevde att vissa uppdrag i Fallout 4 kunde vara. Jag får vissa svårigheter med uppdrag då jag i dags datum bara är level 20. Vissa uppdrag kräver att du har en högre level och det gör att du allt får suga på karamellen ett litet tag till.

Du samlar på dig det du kommer över för att kanske en dag kunna bygga din egen lilla stuga med 75 turrets på taket eller varför inte ett stort lejon av sten?

Här kommer vi till det många stört sig över när det kommer till Fallout 76.Vi vill bygga mer, speciellt vi som spelade Fallout 4 och fick möjligheten att verkligen vara kreativa men i 76 är det något mer begränsat och även om jag trodde att jag skulle bli besviken över detta så gjorde det även att jag fokuserade mer på själva spelet än byggandet. Mitt camp är min safe haven och jag reser dit så ofta jag kan för att laga mina vapen, min outfit eller för att inte tala om de underbara recept man kan hitta lite var stans. Så kreativ är något en Fallout 76-spelare absolut har möjligheten att vara.

Fallout 76: vecka 3 och jag vill bara ha mer! 3
På bilden: Jag, Johan, Joachim och Tobbe. Här är vi inbjudna till Thunderbeastmanms mottagning.

Jag saknade från början de roliga NPCs som Fallout tidigare bjudit oss på. De få vi möter i spelets gång är alla robotar utan chans till dialog eller uttryck. Men eftersom Fallout 76 är ett onlinespel, och ger mig möjligheten att stå uppe i en fyr och blicka ut över West Virginia tillsammans med mina vänner så lyckas ändå Fallout 76 vara ett levande spel. Jag har aldrig skrattat så mycket när jag spelat förr som när jag spelar Fallout 76. Jag har redan massor med minnen för livet. Och vilka vänner jag har. De har räddat livhanken på mig otaliga gånger då jag verkar vara en magnet för alla de olika monster man kan möta i spelet.

Och det är inte bara mina vänner som bidragit till mina upplevelser. Andra spelare har även de visat sig vara riktigt roliga att möta. Jag har fått hjälpa och blivit hjälpt vid vissa tillfällen. Jag har stått och spelat banjo tillsammans andra spelare och vi har tillsammans tagit ner monster långt över vår level och firat med hjärtan och skuttande danser efteråt. Vem drar inte på mungiporna för en sådan fantastisk upplevelse?

Finns kritik mot detta spel jag kan skriva under på, men mest är jag positiv. Allt negativt som skrivs om detta spel, kan kanske ses som befogat av vissa men jag anser att vi fick det spel Bethesda lovat oss. Fallout 76 är början på en ny era av spel. Vi fick ett AAA-spel som lämnar rum för utveckling och då tycker många att spelet i sig var för dyrt. Ja där kan jag absolut hålla med. Ska vi spelare vara en del av utvecklingen av spelet så är ca 600 kr för ett spel för mycket. Däremot har vi ett nytt Fallout, precis det som Bethesda lovat oss. Och en stor eloge till dem för att de vågat på sig något så stort som ett onlinespel. Precis vad som saknats. Och återigen, jag ser fram emot att få se vad framtiden kan ge oss.

Nu är det dags för mig att starta mitt Ps4 och bege mig ut med mina vänner i West Virginia. Vackra, trasiga West Virginia.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here