Spelinformation

  • Finns till plattform: PC, PS4, XBOX One
  • Utvecklare: EA Digital Illusions CE
  • Utgivare: Electronic Arts
  • Genre: Förstapersonsskjutare
  • Antal spelare: single- & multiplayer
  • Släpps: 2018-11-20

Battlefield V börjar, precis som föregångaren Battlefield I, med en prolog av korta och tragiska krigshistorier som både sätter stämningen för spelet  men också poängterar meningslösheten med krig.

Efter den korta inledningen finns det tre krigshistorier där spelaren kan koncentrera sig på mindre kända delar från andra världskriget. En fjärde del släpps snart och för framtiden finns det definitivt plats för fler, då dessa välgjorda men korta historier är riktigt bra.

Speciellt bra är Nordlys, som handlar om motståndsrörelsen i det ockuperade Norge. Tirailleur i sin tur handlar om franska kolonitrupper från Senegal som var stationerade i Frankrike. Den historien är väldigt spelvärd, speciellt då det är en del av andra världskrigets historia som är väldigt obskyr.

I multiplayer är det en hel del av samma gamla och har man spelat Battlefield I finns det inga större överraskningar. Några nya uppdateringar har man dock lyckats åstadkomma som den nya förmågan att bygga mindre befästningar. Att gräva skyttegravar, sätta upp sandsäckar och taggtråd medan kulorna viner runt öronen är riktigt häftigt. Striderna blir helt klart mer intressanta tack vare den här förnyelsen och att med en så enkel sak få göra livet surt för sina motståndare gör att jag sakta skrockar medan jag än en gång stöter spaden i marken. Det ger definitivt ett extra taktiskt och realistiskt element till spelet. I ett spel där långvarigt skydd inte alltid är en möjlighet, eftersom väggar förstörs och byggnader sprängs i luften, är det bra med ett alternativt försvar.

 

Kartorna är alla spelbara, och det finns ingen som är speciellt dålig. Twisted Steel står dock ut som en av de bästa, eftersom det finns en massiv kollapsad bro i mitten av spelplanen. Striderna fokuseras naturligt på och runt bron vilket ofta leder till väldigt bra matcher. Narvik och Fjell 652 utspelas båda i Norge, med tillhörande vackra omgivningar. I Narvik strider man i och runt en liten norsk hamnstad medan Fjell 652 har en bergigare terräng med små omkringliggande stugor.

Grand Operations, som är Battlefields största slag och en förbättring till Battlefield I’s Operations, är massiva strider som utspelar sig under flera dagar. Dagens strider utformar morgondagens start och så byggs händelseförloppet upp, precis som på en riktig front. Till skillnad från vanliga matcher, som tar upp till en halvtimme, är dessa strider längre och varje dag motsvarar över en timmes speltid.

Varje dag, i Grand Operations, har klara instruktioner och mål över vad som ska tas eller försvaras. Det kan till exempel handla om artilleripositioner som senare kan användas av spelare. Det sista momentet, Last Stand, är en sista chans för det förlorande laget att ta hem vinsten. Det kan dock kännas bittert om man har vunnit alla moment upp till Last Stand bara för att förlora den sista matchen.

En annan nyhet som lanserades tillsammans med Battlefield V är optimiseringen av din spelkaraktär. Du har större tillgång till att göra hen unik, alltifrån utseendet till din stridsstil. Spelaren kan välja att specialisera sig på bland annat krypskytt eller stridande akutvårdare och att få sätta sin egen design på sitt vapen är pricken på i.

I det stora hela är Battlefield V ett väldigt bra spel, även om det definitivt är mer av samma gamla Battlefield utan några större förbättringar eller nyheter. Är man ny till serien är det antagligen en bättre spelupplevelse än om man har spelat alla föregångare.

Grafiken är väldigt bra och historienörden kommer definitivt känna igen sig och hitta många små anekdoter. Dock finns det en risk för att bli väldigt irriterad också eftersom många inslag inte baserar sig på verkliga händelser eller realistiska pådrag. Känslan av spelet släpps några månader för tidigt infinner sig inte bara en gång. Det här är också en del av kritiken som riktar sig mot DICE av andra spelare och de har svarat att de är medvetna om det.

Trots att det finns en del att önska är Battlefield V fortfarande ett spel med häftiga effekter och många välgjorda scener. Ett stridsspel där du kan gotta ner dig i andra världskrigets händelser.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here