
- Titel: ROOT – The Roleplaying Game ” A Game of Woodland Adventure” Core book
- Utgivare: Magpie Games (i samarbete med Ledergames)
- Spelsystem : Powered by the apocalypse (PbtA)
- Antal spelare: 3-6 (inkl. spelledare)
- Utgivningsår: 2021
- Format: Inbunden, 256 sidor
ROOT – The Roleplaying Game
Core Book
–
“A Game of Woodland Adventure”
“In the midst of this war, you and your friends – vagabonds and all – travel between the clearings, taking on jobs no one else can or will do. You choose whom you serve, if anyone… but everyone knows you may tip the balance of the War.”– ROOT The roleplaying game, Core Book
Brädspelet Root: A Game of Woodland Might and Right från Leder Games har nu fått ett rollspel i samma anda. Brädspelet kom ut 2017 och rollspelsboken 2021.
Som spelare tar ni rollen som olika smådjur (critters), kallade vagabonder, som reser mellan olika gläntor och maktfraktioner i Woodland. Alla djur är tillåtna så länge de är mindre än en medelstor hund. Precis som drakar i andra fantasyvärldar är de större djuren mytomspunna och ovanliga. Dessa spelas istället av spelledaren (SL).
Som spelledare tar man sig an uppdraget att leda och uppmuntra denna brokiga skara av vagabonder samt att bygga upp sin version av Woodland och alla intriger som lurar runt hörnet i väntan på att spelarna ska upptäcka dem. Grundboken uppmuntrar spelledaren att göra Woodland till en levande värld där spelarnas och därmed rollpersonernas val och interaktioner med världen ska påverka världen.
Men vad är Woodland?
The Woodland är själva världen som rollspelet utspelar sig i. The Woodland är också i krig där olika fraktioner kämpar för makt, ära, pengar eller dylikt. Likt spelarkaraktärerna så är alla invånarna i Woodland antropomorfiska djur.
Man får en förståelse för att Woodland är levande – att spela karaktärernas handlingar kan ha – och även bör ha – en effekt på det som händer inom intrigerna i Woodland.
Det uppmuntras att i längre kampanjer ge utrymme för att få spelkaraktärerna att se hur de påverkar världen genom att återse diverse platser de beträtt innan.
Som nämnts innan finns det olika fraktioner, dvs. politiska grupper, i Woodland:
– The Eyrie Dynasties – De gamla regenterna över Woodland som värderar kontroll, att tysta ned revolter och att hålla utbölingar borta. De vill tillbaka till den gamla goda tiden.
– The Marquisate – Inkräktare från ett annat imperium och ledda av den ökände Marquise de Cat. Marquise vill själv få kontroll över Woodland för att driva igenom sin ambition.
– The Woodland Alliance – Handlingskraftiga, högljudda rebeller från Woodland. En ny, växande makt i Woodland som inte vill lyda under andra aktörer.
– The Denizens – Är den vanliga befolkningen i Woodland. De är egentligen inte sin egen fraktion utan de är de vanliga Svenssons som lever sina liv och drabbas av mondäna problem.
“Heroism with an Edge”
Woodlands värld bör vara i en moralisk gråskala. Även om rollfigurerna kan utöva hjältedåd så uppmuntras det att allt ska ha lite av en Edge. Spelet uppmuntrar till att låta både världen och fraktionerna vara varken helt onda eller goda – det ska alltid finnas en motivation till att saker inte alltid är så enkla eller uppenbara.
“Close to medieval… but with a hint of the Fantastic” – Citat från Core Book
Även om spelet ger utrymme för spelare att vara en del av diverse falanger som presenteras i boken så är det främst fokus på att spela ett band av vagabonder. Fokuset ligger på vagabonder just för att de är oberoende och deras natur till att vandra omkring. Sedan finns det absolut utrymme att vagabonderna kan förankra sig till de existerande fraktionerna, dock inte tillräckligt för att vagabonden ska ansluta sig permanent.
Vagabonder är mer kända att vandra omkring ensamma och det är därför Root: The RPG är speciellt då det handlar om ett grupp eller ett band av vagabonder.
Boken förkastar inte helt att en karaktär inte bör lämna sitt band – särskilt ifall det är en naturlig avgång för karaktären – men de yrkar på att bokens fokus är just vagabonder, kringresandet och oberoendet.
“Where do you call home?
Why are you a vagabond?
Whom have you left behind?
Which faction have you served the most and with which have you earned a special enmity?” – Citat från Core Book där det står om bakgrundsfrågor man som spelare bör skapa sin karaktär runt
Spelmässigt:
Root använder sig av spelsystemet Powered By The Apocalypse (PbtA). PbtA använder sig av så kallade moves som representerar graden av antingen lyckat eller misslyckat tärningsrull. Istället för att simpelt lyckas eller misslyckas med ett rull så uppmuntrar PbtA att graden av hur spelaren lyckas och misslyckas ska på något vis driva spelet framåt.
Man rullar 2st d6 tärningar och adderar stats därefter och beroende på vad den adderade summan blir kommer olika följder:
- En 7 eller högre kallas en “hit” och det menas att du åtminstone lyckas med det du var ute efter att uppnå.
- En 10 eller högre kallas en “strong hit” och det menas att du får nästan allt du vill uppnå, eller får ytterligare några förmåner.
- En 7-9 kallas en “weak hit” och det menas att du får det du ville uppnå men oftast med någon typ av komplikation eller till något pris
- En 6 eller mindre kallas en “miss” och det menas att SL får säga vad som sker härnäst, med fokus att missen komplicerar situationen dramatiskt.
I root har spelarkaraktärer endast fem grundegenskaper (stats):
Charm: används när spelare försöker läsa av andras intentioner eller övertala en karaktär.
Cunning: används när en spelare istället försöker läsa av en spänd situation eller lura en
karaktär.
Finesse: används i strid där spelaren ska attackera på distans, med pilbåge t.ex.
Luck: används när spelaren vill testa sin tur för att ta sig ur en knivig situation eller vill göra något de inte är specialiserade för.
Might: används när spelaren vill ha sönder något eller i strid.
Hur mycket poäng man har i diverse stats utgår från vilken Playbook (klass/arketyp) som man valt. Grundboken erbjuder nio Playbooks som alla ger en egen möjlighet för spännande vagabond
Här är tre exempel på Playbooks:
- Adventurer – En karismatisk och diplomatisk vagabond, som är intresserad av att utforma band och kanske även förändra Woodland.
- Harrier – En frilansande Vagabond, specialiserar sig på smuggling och snabba förflyttningar inom och utan röjningar.
- Scoundrel – En destruktiv, risktagande vagabond, med en stark benägenhet till mordbrand och extrema handlingar.
Förutom de olika stats som man kan ha som spelare genom den Playbook man väljer för sin karaktär, så finns det olika roguish feats. Roguish feats är något som spelarkaraktären har lärt sig under sina resor, olika skills för att underlätta vardagen. I sin Playbook så får man diverse feats att starta med men det finns tillfälle och utrymme att lära sig fler feats under spelets gång.
Exempel av roguish feat: sneak, pickpocket, acrobatics …

Boken i sig:
Boken är liten och behändig, till skillnad från vissa tyngre och större rollspelsböcker, på 256 sidor, och mäter 26 cm hög och 16 cm bred.
Den underbara och charmiga stilen som är en del av brädspelet Root är även närvarande i denna grundbok och det bidrar till att det var en ren fröjd att bläddra i.
Boken är väldigt informativ och ger goda förslag till hur en scen kan gå till eller se ut beroende på omständigheterna. Som en ny spelledare så kommer Root: RPG Core Book vara en säker och bekväm bok att börja med.
(Vid skrivandet av denna recension har jag dessvärre inte spelat brädspelet ROOT: A game of Woodland might and right, men efter att ha läst igenom grundboken till rollspelet ROOT så är jag nu nyfiken på Brädspelet som inspirerade detta.)