En av världens bästa kompositörer inom tvspelsmusik - Yuzo Koshiro 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Yuzo Koshiro är en av världens mest framgångsrika kompositörer inom tv-spel. Han hade i helgen en föreläsning där många frågor ställdes till honom om hans liv inom musik i tv-spelsvärlden.

 

En intressant fråga som togs upp på föreläsningen var: “Vilka fem låtar tycker du är bäst, av de du har gjort?”,  varpå Koshiro skrattar och säger att han inte riktigt vet. Efter en lång stunds tänkande så kommer han i alla fall fram till att tre av hans favoritlåtar som han själv har gjort kommer från Etrian Odyssey-spelen, och de resterande två kommer att vara hans nya låtar.

 

En av världens bästa kompositörer inom tvspelsmusik - Yuzo Koshiro 2
Yuzo Koshiro i den lila skjortan med kollegan Motohiro Kawashima som står bredvid högtalaren

Koshiro var den första som började göra låtar som var i genren techno, trance, hardcore etcetera, för videospel. Han lamslog alla videospelare med hans sjuka beats i 8 och 16-bitars videospelsmusik.

Om Yuzo Koshiro

Yuzo Koshiro , född 1967 i Hino i, Tokyo, Japan, är en japansk videospels-kompositör, musikprogrammerare och han är även ordförande över spelutvecklingsföretaget Ancient.

Koshiro lärde sig från tidig ålder att spela piano. Det var hans mor som lärde honom då hon själv var en pianist. Därefter så började han ta musiklektioner, varpå Joe Hisaishi var hans lärare. Allt därefter är självlärt från grunden. Han lärde sig programmera musik från grunden helt själv, vilket är en väldigt stor bedrift i sig självt!

Koshiro började på Falcom 1986 där han gjorde låtar till spelet Ys, vilket är ett RP-spel (Role-playing). Första Ys-spelet kom till NEC PC-8801 som var en stationär dator i Japan. Senare så kom USA med sin variant av den stationära datorn.

Han jobbade på Falcom till 1988 och lämnade sedan för att bli en frilansare. Han själv sa under föreläsningen att han lämnade Falcom just för att han skulle tjäna mer pengar.

Det var under hans frilansperiod som han kom i kontakt med SEGA och fick börja göra musik till deras spel, så som Streets of rage och Shinobi series.

Frilanskarriären varade inte länge då han 1990 startade Ancient Corp, ett spelföretag med sin mor, Tomo Koshiro, medan hans syster Ayano Koshiro jobbade som designer på Ancient Corp.

Just nu är Koshiro i Sverige och håller på att göra musik till ett spel som heter 198x och är ett Kickstarter-spel. Det är gjort av Hi-Bit studios.

Yuzo Koshiro koncert

Senare på kvällen när Koshiro haft sin föreläsning så började Diggin’ the carts med Chip Tanaka, Motohiro Kawashima och Yuzo Koshiro. Här nedan kommer lite filmer inspelade från kvällen.

Från 20:00 till 00:00 på fredagsnatten 2018-11-02 så började Diggin’ the Carts. Chip Tanaka tog till scen och levererade underbara volymer av musik, ibland dånande skri av förtjustning av publiken.

Runt 23:00 så kom Koshiro och Kawashima till scen och bjöd på ännu smaskigare musik ifrån Streets of Rage mashup som de själva stod och mixade på scenen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here