Maträtter och matlagning är väldigt vanligt inom japanska RPGs och är ofta mer regel än undantag numera. Här ska minsann ingen behöva rädda världen på tom mage.

Att leta rätt på ingredienser och bli tilldelade recept som belöningar har blivit så vanligt numera att vi inte direkt reflekterar över det. Matlagning har blivit mer än bara ett roligt gameplay-element. Maten du lagar kan användas till att permanent eller temporärt höja statsen på dina karaktärer, buffar och boosts i strider och ibland kan det även vara gåvor till NPCs för att lära känna dem bättre eller klara av ett uppdrag.

Jag har satt ihop en liten lista över 10 stycken maträtter från olika JRPGs som jag tycker ser speciellt goda ut! Jag använder begreppet ’JRPG’ ganska löst här men tänk inte för mycket på det, det blir kul!
Listan är inte i någon speciell ordning.

  1. Familiar treats från Ni no Kuni

10 godaste maträtterna i JRPGS 1

I Ni no Kuni, föregångaren till ett av årets största hitspel, kan du använda familiars i strid som hjälper dig med olika förmågor och attacker. Dessa små varelser träffar spelaren på överallt i spelet och du kan försöka värva dem till ditt party. För att höja dina familiars stats och till slut utveckla dem till en starkare version av sig själv kan du mata dem med treats! Sötsaker och godis av alla dess slag. Choklad, muffins, tårta, pudding och en massa annat. Att vara en familiar i Ni no Kuni är nog inte så dumt.

2. Pancakes från Odin Sphere

10 godaste maträtterna i JRPGS 2

Odin Sphere är ett spel med mat som verkligen får en att önska att man kunde plocka ut den från skärmen och äta den själv. En av mina favoriter är pannkakorna! I Odin Sphere kan du välja att antingen gå till en restaurang eller café, som drivs av små kanin-liknande figurer som kallas Pooka, och beställa vad du vill och så lagar dem det åt dig, i utbyte mot betalning såklart. Eller så kan du ringa i speciellt utsatta klockor så kommer en Pooka med ett portabelt kök springande och lagar vad du vill i utbyte mot att du förser honom med ingredienserna.

3. Birthday cake från Animal Crossing

10 godaste maträtterna i JRPGS 3

Få spelserier tycker om att fira födelsedagar så mycket som Animal Crossing. Alla karaktärer i hela serien har en egen födelsedag, där finns hundratals så du kan fira en ny nästan varje dag, och när någons födelsedag anländer så blir du såklart inbjuden på kalas! Födelsedagsbarnet har inrett sitt hus med ballonger, glitter och allt annat som hör till. Självklart så blir det tårta också! En klassisk gräddtårta med jordgubbar och lite ljus på toppen, bon appétit! Det är ju faktiskt helt möjligt att återskapa sitt alldeles egna Animal Crossing-födelsedagskalas i verkligheten, om en så skulle vilja.

4. Berry Pie från Atelier Rorona

10 godaste maträtterna i JRPGS 4

En av de populäraste spelen från den långa serien Atelier är Atelier Rorona, som har en liten rolig variant på matlagning. Alla recept som går att laga i spelet är pajer. Pajer i olika smaker och färger. Huvudkaraktären Rorolinas favoritmat måtte vara paj, annars blir det nog kämpigt för henne.
Men enligt mig så är en bit bärpaj aldrig någonsin fel.

5. Parfaits från Blue Reflection

10 godaste maträtterna i JRPGS 5

Blue Reflection är ett RPG inom den så kallade magical girl-genren, unga flickor som förvandlar sig genom glitter och gull och räddar världen tillsammans, urmodern till denna genren anses ofta vara Sailor Moon. En genre som är extremt populär inom anime och manga, och som nu på senare år också börjar ta sig upp inom spelvärlden. Blue Reflection består av två delar, rädda världen och vardagsliv. I vardagslivet genom skola och kompisar, kan huvudkaraktären Hinako bjuda med sina vänner efter skolan för att äta parfaits på ett café (var fanns det här caféerna när jag gick i skolan??). Trots att Yuri på bilden ser lite nere ut så tror jag inte hon tackar nej till en chokladparfait.

6. Grilled Mackerel Meal från Root Letter

10 godaste maträtterna i JRPGS 6

Root Letter, en klassisk visual novel, en typ av spel där gameplay är väldigt begränsat till att läsa och klicka runt. Men en genre som fortsätter att växa och får allt fler spel översatta och släppta för oss i väst.
I Root Letter reser du som huvudkaraktär till en liten stad i Japan för att ta reda på vad som hände med din gamla brevvän som en dag helt plötsligt slutade att skicka brev. Spelet går mycket ut på att söka information, fråga ut lokalbefolkningen och leta rätt på din brevväns gamla klasskompisar för att gå till botten med vad som hände. Men allt det går ju inte att göra på tom mage, därför är den lokala restaurangen en välbesökt plats under spelets gång. Här kan du beställa en rad olika maträtter och samtidigt försöka fråga ut restaurangägaren om folket som kommer och går.
Fisk och skaldjur är personligen inte riktigt min grej, men animerad och tecknad mat har en förmåga att bara se så himla god ut? Ett grilled mackerel meal till mig tack!

7. Velvets quiche från Tales of Berseria

10 godaste maträtterna i JRPGS 7Tales of är den JRPG-serie som nog verkligen satte matlagning inom spelgenren på kartan. Varje spel har ofta en karaktär som är nästan bäst i världen på att laga mat och sedan en motpart som gör hela partyt medvetslös så fort hen försöker mata någon. I det senaste spelet i serien, Tales of Berseria, är huvudkaraktären Velvet definitivt den första sorten. Hon kan laga vilken maträtt som helst och alla älskar det. Hennes paradrätt är quiche, som hon ofta lagar till sin lillebror.
Jag har inte ätit mycket quiche i mina dagar, den känns lite som en fancy brunchrätt och jag går heller inte så mycket på brunch, men Velvet får mer än gärna bjuda mig på den här.

8. Garden Curry från Final Fantasy XV

10 godaste maträtterna i JRPGS 8

De flesta av oss blev nog lite hänförda av Final Fantasy XVs grafik när det släpptes i slutet av 2016, speciellt när det gällde maten! Kommer ni ihåg den där galet detaljerade rostade brödskivan? Den här curryn är inget undantag, kolla bara! Hur gott ser inte den ut!
Se bara hur fluffigt och mumsigt det där riset ser ut. På hela den här listan så är nog den här curryn den som jag önskar mest att jag kunde plocka ur från skärmen och bara äta direkt.

9. Yoshi Cookie från Mario

10 godaste maträtterna i JRPGS 9

Yoshi i kakform har varit med i flera olika Mario-titlar genom åren och är Yoshis favoritsnacks! I olika former och smaker finns det något för alla. Men den bästa är ju objektivt Yoshis ansikte.
Det finns ju faktiskt ett pusselspel som heter just Yoshi’s Cookie som kom ut för första gången 1992 till NES och Game Boy och funkar i princip som Tetris fast du staplar Yoshis favoritkakor istället.

10. Tempura Udon från Muramasa: The Demon Blade

10 godaste maträtterna i JRPGS 10

Ett av mina personliga favoritspel, Muramasa: The Demon Blade, är ett av de spel som jag tycker har lyckats allra bäst med att få all mat att se otroligt god ut.
Utvecklat av Vanillaware, kända för sin 2D och sprite-baserade stil, har för övrigt också utvecklat Odin Sphere som nämndes lite högre upp på den här listan. Ett av deras andra spel, Dragon’s Crown, har också väldigt läcker mat men det kändes lite overkill att ha tre spel av samma utvecklare på en lista. Det kanske blir en lista för en annan gång…

Nåväl, som jag nämnde tidigare, fisk och skaldjur är inte min personliga favorit men kolla bara på den här friterade räkan? Till och med jag har svårt att säga nej till den, och det där tjusiga nudlarna, det är som ett konstverk.
Handen på hjärtat, jag spenderade väldigt mycket av min speltid i Muramasa att besöka alla restauranger i spelet för att inspektera alla möjliga maträtter som gick att äta. Det är nästan värt att spela det spelet bara för hur god all mat ser ut. Men det är för övrigt ett väldigt bra spel så ni bör spela det ändå.

Det var hela listan! Vilken var er favorit? Eller vet ni någon annan maträtt från ett annat spel som inte kom med här? Berätta gärna i kommentarerna!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here