Efter att inte ha haft någon egen pressis på E3 sedan 2015 var det nu dags för Square Enix att åter piska upp spänningen med lite trailers och förhandstittar.

Till skillnad från en del andra presentatörer körde de på premissen mindre prat och mer verkstad – i alla fall om ordet ”verkstad” här används med betydelsen ”intensiv överdos actionspäckade trailers utan varannan vatten däremellan”.

(Hela visningen i repris kan du hitta här.)

Många var vi nog som ivrigt satt och väntade på nyheter om Final Fantasy VII-remaken det tjatats om ett tag nu, och ungefär lika många var det nog som tuggade bordssalt när den intensiva visningen abrupt tog slut utan minsta tillstymmelse till Cloud Strife eller Sephiroth (utöver cameon i Kingdom Hearts då förstås).

Men även utan exploderande reaktorer och skenande chocobos hade visningen en hel del roligheter att bjuda på. Här är en sammanställning av trailerkavalkaden.


Shadow of the Tomb Raider

Genre: Action-adventure, exploration, survival
Plattform: PS4, XB1, PC
Releasedatum: 14 september
Utvecklare: Crystal Dynamics

Utan pardon kastades vi direkt in i ett störtande plan med Lara Croft bakom spakarna. Plötsligt slits planet i bitar och Lara blir ensam kvar i cockpit när hennes kompanjon sugs iväg med resten av planet. Lara tar ett djupt andetag och spänner fast säkerhetsbältet.

That’s how you properly badass.

Bevisligen överlevde hon krashen, för när vi ser henne nästa gång är det kamouflerad uppe i ett träd i en djungel. Nedanför patrullerar fiendesoldater, och utsikterna ser inte lovande ut.

Så fort Lara skjuter ned soldaterna, hissar upp dem i trädet och själv vigt hoppar ned på marken inser man dock att skenet kan bedra.

Resten av visningen är en studie i sofistikerat smygeri, snygga attackanimationer häftiga klättersekvenser och explosiva actionscener.

Vi får veta att spelet går ut på att använda allt man lärt sig i djungeln för att stoppa en mayansk apokalyps – och att det är berättelsen om hur ”Lara becomes the tomb raider she is destined to be”.

Olika kreativa mekaniker för att smyga, otaliga nya sätt att ta sig fram (inklusive rapelling, wallrunning och 360 graders undervattensutforskande) och riktigt snygga och spännande miljöer gör det omöjligt att inte se fram emot spelets releasedatum 14 september.


Under the Moonlight – Final Fantasy XIV möter Monster Hunter World

Plattform: PS4, Pc, Mac
Releasedatum: Sommar 2018

Därefter kastas vi huvudstupa in i en actionpackad fantasytrailer där episka strider i sann Final Fantasy-anda byts av med explosiva färgkalas till attacker och fantastiska varelser.

När sedan en katt-liknande varelse med flygarmössa uppenbarar sig var det nog många som drog på smilbanden.

Varelsen är nämligen en Palico från Monster Hunter World. Vi får sedan även se en Rathalos, ett monster från samma spel.

Under the Moonlight är alltså en patch till MMO:et Final Fantasi XIV, där spelets värld får besök av element från just Monster Hunter World. En liten mashup, med andra ord.


The Awesome Adventures of Captain Spirit

Genre: Graphic adventure
Plattform: XB1
Releasedatum: 26 juni (“gratis nedladdning”)
Utvecklare: Dontnod Entertainment

När ljusblixtarna väl lagt sig från final Fantasy Online-patchen blinkar vi genast över till nästa trailer. Pappersark med barnteckningar fladdrar förbi på skärmen, och vi kastas in i ett sovrum där en tecknad pojke i röd cape leker superhjälte.

Han slår på sin TV, och plötsligt står vi öga mot öga med de inte alls speciellt tecknade utvecklarna bakom det hyllade spelet Life is Strange.

De presenterar spelet The Awesome Adventures of Captain Spirit – titeln som denna trailer handlar om.

De förklarar att det inte rör sig om Life is Strange 2, utan om ett spel i samma universum som syftar till att introducera nya spelare till världen.

Karaktären denna gång heter Chris – pojken vi nyss såg leka i sitt rum.

Ungefär där stänger han av tv:n, bygger en cool superhjältedräkt och skjuter ut ett eldklot i rymden – eller står han i skrubben hemma i sitt hus?

Det får visa sig när spelet kommer ut 26 juni, men vi vet redan nu att Chris är en allmänt ball unge.


Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

Genre: RPG
Plattform: PS4, PC, Nintendo Switch (at a later date)
Releasedatum: September 4th, 2018
Utvecklare: Square Enix

Därefter presenteras nästa installation i Dragon Quest-sagan. Trailern, som serverar ett klassisk chosen-one-narrativ, riktigt skriker söt men småful fantasy-anime.

Trupper slåss mot skelettarméer till festligt glad musik, och den retoriska logiken utmanas med fraser som ”You must fight fire with cold steel”.

Man får även anledning att undra hur snarlikt ett svärd egentligen får vara Links Master Sword innan det börjar rycka i Nintendos ögonbryn.

Spelet ser dock charmigt ut, och trailern får pluspoäng för färgglada ljusbollar i slutet. Jag älskar färgglada ljusbollar.


Babylon’s Fall

Genre: ?
Plattform: PS4, PC
Releasedatum
: 2019
Utvecklare: Platinum Games

Sedan blev jag mindblown. Gott folk, frasen “you had me at hello” har härmed officiellt fått ett ansikte, och det ansiktet heter Babylon’s Fall.

Jag har efter att ha sett trailern i ärlighetens namn förvisso inte den blekaste aning om vilken typ av spel detta kommer att vara, but I don’t care.

Vi får inte se något gameplay, men denna mood-board (för det är vad trailern mest påminner om) ser så awesome ut att jag i vilket fall kommer att dregla över spelet ända fram till releasedatumet.

Trailern leder tittaren genom olika tidsåldrar med hjälp av snygg, mörk artwork. Kungar kommer till makten och faller, sjukdomar härjar världen, apokalypsen slår ut allt och världen rasar. Men så vaknar någon i mörkret, och en strid tar vid.

Vad handlar detta om? Hur kommer gameplayet se ut? Vem är snubben i rustningen?

I don’t know, men har ändå bara tre ord att säga: ”Oh hello, you.”


Nier: Automata – Become As Gods Edition

Sedan fick vi se den officiell ”outingen” av ett släpp som (kanske eller kanske inte av misstag) avslöjats av Square Enix redan tidigare: Nier: Automata kommer till Xbox One.

Spelet kommer dessutom i en ny utgåva som heter Become As Gods Edition, och trailern ser onekligen cool ut. Releasedatum är satt till 26 juni.


Octopath Traveller

Genre: RPG
Plattform: Nintendo Switch
Releasedatum: 13 Juli

Detta följdes av en kardinalsnabb teaser till Square Enix senaste RPG-titel: Octopath Traveller. Det verkar bli ett riktigt fint, klassiskt rollspel med gullvacker grafik, turbaserade fighter och fyndiga dialoger.

Det här är definitivt ett spel jag kommer att haffa så fort det kommer ut 13 juli.


Just Cause 4

Genre: Action
Plattform: XB1, PC, PS4
Releasedatum:
December 4 2018
Utvecklare: Avalanche Studios.

Här har någon verkligen gått all in för att skapa en säljande visningstrailer.

Vi fullkomligen bombarderas med tornados, eldstrider, lågtflygande helikoptrar, explosioner, kraschande plan, extremsport och naturkatastrofer.

Rico Rodriguez är tillbaka, och utvecklarna annonserar ut den nya installationen som ”The largest and most breath taking world we have ever created”. Världen beskrivs som rik på meriterande element såsom livsformer, förtryck, rädsla och våld.

Fysiksimuleringen i spelet ska vara på en helt ny nivå, och naturens förödande krafter (såsom tornados, åskoväder samt snö- och sandstormar) ska utgöra en stor del av gameplayet i detta ”kreativa sandlådespel”.

Allt detta tillsammans men allehanda fordon, till exempel traktorer, rivningsmaskiner, jetskis och massor av bilmodeller, förstås.

Något som framhålls extra är att Ricos grapple denna gång kommer att vara customizable och intuitiv för nybörjare – samt att fienderna kommer att vara intelligenta och att arketyperna kommer att ha unika förmågor.

Det blir många intressanta saker att spränga, med andra ord.


The Quiet Man

Genre: ?
Plattform: PS4, PC
Releasedatum: Mer info i augusti
Utvecklare: ?

Här har vi något av ett mysterium. Ett regn av glasbitar formar sig till en man i huvtröja. Scenen byts till stadsmiljö, där samma person stöter på ett gäng thugs. Videosekvensen är riktigt snyggt animerad.

Snubben fäller ned huvan. Gänget skriker till honom, men han verkar inte kunna höra dem. De kastar sig över honom, och han spöar mästerligt på dem. Fighten avslutas med att han slänger en papperspåse med okänt innehåll på en av thugsen, och går därifrån.

Vad är detta? Vi får knappt veta någonting, förutom att mer information kommer i augusti.

Jag vet räligt talat inte vad jag ska tänka om detta, men jag är onekligen både förvirrad och nyfiken.


Kingdom Hearts 3

Genre: Action RPG
Plattform: PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 29 januari 2019
Utvecklare: Square Enix Business Division 3

Sedan kom det som många förmodligen suttit och väntat på: fortsättningen på spelserien med världens mest förvirrande timeline.

Vi befinner oss plötsligt i en vacker snövärld, och framför oss har vi Kingdom Hearts-hjälten Sora – och Elsa från Disneys Frost.

Efter att hon levererat en riktigt cringe-ostig replik får de sällskap av snögubben Olof, systern Anna och resten av kompisarna. Gänget blir attackerade av en ondskefull snö-ren, men räddas av Elsas is-magi.

Detta blir startskottet för en orgie i tecknade återseenden och glittrande action. Även Sora får iskrafter, visar det sig – men han gör även andra saker än att slåss.

Till exempel lagar han mat tillsammans med råttan från Ratatouille, lattjar med Wreckit Ralph, flyger genom rymden, morsar på Rapunzel och springer på Hercules och gängen från Toy Story och Monsters Inc.

Nu har jag i och för sig inte knoddat denna spelserie tillräckligt för att fatta speciellt mycket in the first place, men jag måste säga att trailern definitivt inte gjorde mig mindre förvirrad kring vad som händer i Kingdom Hearts-världen.


Och sedan var Square Enix visning slut. Jag var nog inte ensam om att känna mig lite snopen när presskonferensen egentligen visade sig vara en lång räcka med trailers, men så kan det gå antar jag.

En bild säger ju som bekant mer än tusen ord, och har man inget bra att säga är det av hävd vist att inte säga något alls.

Nu har vi i alla fall ett gäng spel att längta efter (även om det inte blev något nytt om FFVII idag heller).

Over ’n’ out.

Bilden föreställer Lara Croft sittandes i ett träd, med sin pilbåge på ryggen. På himlen bakom henne brinner den glödande ytterkanten på en solförmörkelse.
Bild: Square Enix/E3/Montage: Chris Smedbakken

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here