Introduktion: Mitt namn är Petra Horning och jag är gästskribent på Myogamings brädspelsavdelning. Mitt (maniska) intresse för brädspel startade för snart fyra år sedan, men jag har varit en engagerad gamer sedan 90-talet när pappa köpte en Sega Mega Drive till mig och mina systrar. Sedan dess har det blivit allt från rollspel och PC-spel till TV-spel och brädspel.  Med en kärlek till spel har man sällan tråkigt.

Slåss om makten i Ashes: Rise of the Phoenixborn!

Tilltalas du av Magic the Gathering men vill inte lägga dyra pengar på boosterpacket varje månad? Då är Ashes: Rise of the Phoenixborn någonting för dig. Duellera syrran, bästisen eller partnern i ett av de vackraste kortspelen på marknaden.

 

  • Publisher: Plaid Hat Games.
  • Designer: Isaac Vega.
  • Antal spelare: 2 – 4, bäst på 2.
  • Speltid: 15 – 30 min, per spelare.
  • Rekommenderad ålder: 14+
  • För vem? Kortspelsnörden och den som gillar vackra illustrationer.

Ashes: The Rise of the Phoenixborn är ett kortspel med duelmekanik, dvs det är roligast på två när man försöker banka skiten ur varandra. Spelet utspelar sig i världen Argaia där såkallade Phoenixborn strider mot varandra, dels med sin lek med kompanjoner och magier, men även med sin egen speciella lek av Summons. En Summon är en varelse som en Phoenixborn kan trolla fram och ha till sin hjälp i striden. När den dör återvänder den till sin egen lek och kan trollas fram igen, så ofta som dess härskarinna vill.

Själva spelet spelas på ett väldigt enkelt sätt. Spelaren börjar med 5 kort på handen, som inte dras slumpmässigt ur draghögen, utan som får väljas. På så sätt kan en själv sätta ihop den bästa starthanden.

Vidare så har varje Phoenixborn 10 stycken specialtärningar med olika symboler istället för vanliga prickar på sina sidor. Tärningarna används för att betala för de kort som ens Phoenixborn vill spela ut eller förmågor som redan utspelade kort har.

På sin tur kan en spelare göra en huvudhandling och en bonushandling, eller säga pass. Turerna fortsätter fram och tillbaka tills båda spelarna passat innan det blir en ny runda. Det går fort mellan turerna och spelet känns hela tiden engagerande och det blir aldrig en tråkig minut. Den som lyckas slå ner den andres hälsa till noll först vinner.

I grundlådan finns det sex stycken färdigbyggda lekar, som går att spela med direkt. Den som vill bygga sina egna lekar kan göra det med instruktionerna som finns i regelboken, och den som bara vill hoppa rakt in i spelet kan göra det. Det finns även en drafting-variant, som innebär att varje spelare får en hög med kort att välja mellan, väljer ett och sedan skickar vidare resten till nästa spelare, som i sin tur väljer ett kort av de kvarvarande. Det fortsätter sedan runt tills korten är utdelade.

Det finns många fantatiska saker att lyfta fram med Ashes, till exempel att i startlådan är 4 av de 6 lekarna kvinnliga Phoenixborn. I regelboken benämns spelaren som ”she”, något jag som kvinnlig spelare verkligen uppskattar och inte har sett i någon annan regelbok hittills.

Illustrationerna omfamnar mångfald, varje karaktär har sin egen stil och korten med kvinnliga karaktärer är inte onödigt objektifierade eller avklädda. För att inte tala om hur magiskat vackra och genomarbetade varje illustration är. Illustratören Fernanda Suarez gör ett klockrent jobb med att porträttera intressanta karaktärer med olika bakgrund och etnicitet på ett fräscht och härligt sätt.

Det är lätt att hitta sin favorit bland de Phoenixborn, både när det kommer till utseende och till spelstil. Kort sagt så har Ashes: Rise of the Phoenixborn någonting för alla.

 

Text: Petra Horning

Bildkälla: www.plaidhatgames.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here