The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 1

  • Finns till plattform: Xbox One, Windows, Mac, Playstation 4
  • Utvecklare: ZeniMax Online Studios
  • Utgivare: Bethesda Softworks
  • Genre: RPG
  • Antal spelare: MMO
  • Språk: Engelska, tyska och franska
  • Släpps: 4 juni 2019

The Elder Scrolls Online fortsätter att växa. Den kommande expansionen Elsweyr blir det tredje stora tillägget till spelet, och det verkar mycket lovande!

Mer än 30 timmars ny main story utlovas i kapitlet som utspelar sig i Khajiiternas mytomspunna hemland. Vi får en stor ny karta att utforska, en ny spelbar karaktärsklass (Necromancers), och drakar gör entré! Bered dig på gåshud, tårar, spänning, action, söta katter och dödliga drakfights. Är det någonting Elder Scrolls gör bra är det att berätta bra historier.

– I think it’s what we do best overall, säger Matt Firor, Game Director på ZeniMax Online Studios, om studions stora fokus på berättande.

HANDS ON MED COMMUNITYT I LONDON

Under ett event på i London i början av mars fick jag och Myogaming chansen att vara en av de första att spela den  kommande expansionen. Jag var där som från Tamriel Women Unite, och kom tillsammans med andra nordiska gamers, streamers och journalister till ett iskallt regnigt London och möttes av en uppbyggt Elsweyr-oas mitt i ett graffittitäckt Village Underground. Komplett med sweetrolls från den kommande Elder Scrolls-kokboken.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 2

Rich Lambert, creative director på Zenimax Online Studios, hälsade alla välkomna, naturligtvis i shorts trots det brittiska snålvädret, och gav oss en introduktion till studions arbete med och tankar kring expansionen, innan vi fick  kasta oss in i själva speltestet.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 3

LÄR KÄNNA ELSWEYR & KHAJIITS

Det här är första gången vi ser Elsweyr sedan The Elder Scrolls: Arena (1994), precis som Summerset var första gången vi såg högalvernas hemland sen dess. Men nu går vi ännu längre tillbaka i tiden arkeologiskt, de kattliknande Khajiiterna predaterar till och med de äldsta av alver och har bott i området länge.

När vi kommer till Elsweyr har imperials erövrat den norra delen av landet med en armé av Necromancers. Det faller nu på oss att driva dem tillbaka, och samtidigt räkna ut hur det kommer sig att drakarna har återvänt.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 4

Elsweyrs landskap består av frodiga gräsmarker, öde savanner och exotisk djungel.  Forntida ruiner från Indien och Thailand och natur från Nordafrika har inspirerat den visuella miljön. Den skiljer sig uppfriskande från Summersets översvallande grönska. Klippformationerna påminner mig om öknarna i Dragon Age Inquisition, och jag blir imponerad av hur de lyckas hålla sig till khajiit-estetiken från grundspelet och samtidigt skapa en så snygg värld. På kartan ser jag nya player houses i Khajiit-stil, housing communityt lär få möjligheter att gå all khajiit in i sommar.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 5

När teasern för Elder Scrolls VI kom var vi många som hoppades att ökenlandet skulle vara Elsweyr, just för att det finns så lite lore om kattfolket och de förtjänar definitivt mer. Det är något som ZeniMax tagit fasta på och kommer leverera i det här kapitlet.

– Det finns 28 delraser khajiit, det vet alla. Men hur är en “Khajiiti mages guild”? Hur kämpar de mot varandra? Vilka vapen använder de? Det finns inte mycket om det. Så var det mycket mer av ett tom blad för oss. Geografiskt från Arena vet vi att det finns städer som Rimmen, och det finns några större städer i kartorna, men många tomma utrymmen. Så vi kunde göra mycket roliga saker. ” säger Matt Firor, till PC GamesN.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 6

Som Alfiqs – en intelligent och talande khajiit som har samma form som en huskatt, och du kommer att kunna träffa dem i Elsweyr! Jajjemen, det finns 28 olika typer av khajiit vars form beror på i vilken fas av månen de föds i, och vissa av dem är naturligtvis som skapta för söta kattmemes!  

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 7

KÄNN DIG OND MED NECROMANCERS

Necromancern är den första nya klassen sedan Wardens i Morrowind, och även första gången det går att vara Necromancer som spelare i Elder Scrolls! Magiskolan funnits i serien tidigare, men varit reserverad för fiender. Klassen är den mest efterfrågade sedan betan, och nu har äntligen vi chansen att känna ondskan ut i fingerspetsarna.

Och Necromancern känns ond, och mäktig. Det märks att de jobbat med ljudeffekter och animationerna för att ge klassen en unik känsla i förhållande till de andra klasserna i spelet. Jag känner mig OND när jag drar runt med mitt posse av uppväckta skelett och spöken, och jag känner mig inte alls som en pet-sorcerer.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 8

Jag leker runt med en build som framkallar så många odöda som möjligt för att överväldiga fienderna. Mina nya vänner är flammande skelett som springer in och exploderar på mina fiender och spöklika andar. Som Necromancer kan du skapa lik, och spendera lik i en unik “corpse economy” som kommer att ge spelet en helt ny dimension.

– Easy to play, hard to master, som Rich Lambert sa under vårt rundabordssamtal.

Det enkla med Necromancern är att den precis som alla andra klasser ger dig möjligheten att vara både dd, tank och healer med skill line för skada, en för defence och en för healing. De har också tagit bort micro managingen som kom med Wardens där många av förmågorna var buffs som behövde hållas uppe konstant.

Det komplexa är de kedjor av skapande och spenderande av lik som du kan bygga kring, och framför allt att de kommer att bygga på var du, gruppen och fienden är placerade i förhållande till liken. Varje besegrad fiende – förutsatt att de inte försvinner – blir en kraftkälla för utövare av de mörka konsterna.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 9

Reaper-trädet är en elementalistisk skill line som återuppväcker döda och skickar ut frost, eld och blixtar. Bone Tyrant-linjen använder de döda för att stärka dig, till exempel med en tillfällig rustning av ben. Och Living Death är för supportspelarna som gillar att läka allierade och ta bort debuffs. En ultimate trollar fram en flesh colossus som krossar marken omkring, en annan gör dig till en nästan osårbar bengoliat med healing attacks, och den tredje återuppväcker upp till tre allierade runt dig.

”Men det bästa med att vara en nekromancer är att jag också hänger mig åt ett liv av brott. ” Som Necromancer är du inte bara ond, dina handlingar är också illegala om någon bevittnar dem. Att tjuva och mörda är redan olagligt i Tamriel, nu blir det också olagligt att framkalla odöda mitt i Riften.

Detta var jag naturligtvis tvungen att testa själv, så ett antal khajiiter fick bevittna mina oheliga dåd och min bounty på 3000 guld och deras skräckslagna animationer där de kurade ihop sig och sedan flydde hals över huvud in i närmaste hus medan jag och mina skelettallierade jagade dem vittnade om en fenomenal ny justice system-mekanik i spelet. Tack igen för att jag får känna mig lite mindre goody two-shoes ZeniMax!

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 10

DRAKARNA KOMMER! #SEASONOFTHEDRAGON

Season of the Dragon är taglinen för alla årets släpp för Elder Scrolls Online, då början av historien om drakarnas återkomst börjar med två WrathStone-dungeons och en prologue som inleder Elsweyr-historien. I slutet av prologen kommer någon mupp att ha släppt drakarna fria* från the Halls of Colossus (en gigantisk dungeon som figurerade i Elder Scrolls: Arena) och vi står inför en kris!

ZeniMax har jobbat nära med loremasters på Bethesda Softworks för att få till en förklaring på återkomsten. Drakarna hör egentligen hemma i Tamriels fjärde ålder då Skyrim äger rum, tusen år efter Elder Scrolls Online som tar plats i den Tamriels andra tidsålder, men nu är de här och en del av Elsweyr är att upptäcka hur detta är möjligt!

– Vi har tagit tid på oss för att göra dem rättvisa. Det är en sådan ikonisk ras, säger Rich Lambert till TT.

Att drakarna är tillbaka skapar möjligheten till en helt ny typ av events: Dragon Hunts! Tänk Dark Anchors och Abyssal Geysers, men mer dynamiska. Drakar kommer att uppenbara sig på slumpmässiga tider och platser och du kommer då att kunna följa ikonen på din karta för att sedan se var den landar. Nu börjar ett episkt slag, men du kommer inte att klara det själv! Rekommendationen är åtta spelare för en drake(!). “This isn’t Skyrim. You aren’t Dovakiin. Dragons are hard. “ som utvecklarna själva säger. Du har inga fus ro rah, men du har dina vänner.

– Att du inte kan bekämpa dem ensam gör att drakarna i sig är ett multiplayersystem, som funkar bra mot vad vi tycker om att göra i ESO, vilket är ge incitament till spelare att spela tillsammans, men utan att tvinga dem.”

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 11

Drakarna kommer också att vara tongivande för kulmen på Elsweyrs historia – en ny trial för 12 spelare som heter Sunspire, där alla bossar är drakar och har unika hardmodes. Den påminner till formatet mer om Maw of Lorkhaj än kortare trials som Halls of Fabrication eller Cloudrest.

För dig som hoppades på flygande mounts så är det bara att hoppas vidare, men du kommer att kunna få ett drakframkallande memento om du spelar prologen!

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 12
Q1 Wrathstone DLC Dungeon Pack, Q3 DLC Dungeon Pack och Q4-berättelsens DLC kommer alla att vara bundna till Dragon of Season.

QUALITY OF LIFE OCH RUNDABORDSSNACK

Elder Scrolls fyller fem år i år. Det massiva multiplayer fantasyrollspelet lanserades 2014 och får ständigt nya stora uppdateringar. Sedan One Tamriel öppnade hela spelet för alla oavsett nivå har det en stadig ström av nya spelare. De senaste uppdateringarna är en zonguide som gör att det är enklare att följa med i den stora mängden questslines som finns nu, och möjligheten att textsöka i guild stores. Här är några fler saker som vi pratade om när vi kunde sitta ner med utvecklarna under eventet:

Guild Finder är en ny funktion som kommer att göra det lättare för guilds och spelare att hitta varandra i spelet, inte bara i zone-chatten eller på forum utanför. När Rich fick frågan om hur nya spelare skulle kunna hitta i den allt mer komplexa storyn i spelet så var svaret just att de vill satsa på den sociala aspekten med guilds som kan hjälpa nya spelare att hitta rätt.

Razum-dar är tillbaka för ett kort inhopp,  tillsammans med Abnur Tharn (Alfred Molina) och Sir Cadwell från Codswallop (John Cleese). Tydligen har khajiiten Khamira som vi sett i trailers blivit den nya fanfavoriten.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 13

Det svåraste att göra i Elsweyr har varit drakarna, som till och med tvingat utvecklarna att göra förändringar i tredjepersonskameran då den inte kunde hantera att man tittade upp mot de flygande bestarna.

Champion Points är tänkta att vara ett system för att förbättras bortom level 50, men de har nu satt poängen på paus för att undersöka om det är möjligt att ta fram ett annat “more fulfilling” sätt att utvecklas i spelet.

Med Elsweyr kommer också  ”alt character unlocks” . En stor del av din tid i Elder Scrolls Online spenderas med samla samla objekt, låsa upp skill points och slutföra prestationer – nu kommer du att ha möjlighet att kopiera dina ansträngningar till nya karaktärer du skapar för crowns. Målet är att det inte ska bli pay to win utan att man måste ha grindat själv först för att kunna ha möjligheten att göra det.

PERFEKT FÖR NYBÖRJARE

Från och med den 28 mars till och med den 3 april är det helt gratis att spela Elder Scrolls Online inklusive prologen till Elsweyr och Vvardenfell, så varför inte kasta sig in och testa själv! Summerset och basspelet finns sedan att köpa på rabatt till 9 och 2 april.

För den som skaffar Elsweyr kommer det också en sprillans ny tutorial, den fjärde introduktionen i ordningen och den sägs vara bäst hittills, vilket igen ger möjligheten för helt nya spelare att ta del av historien utan att har gjort något annat innan. Den nya introduktionen ger mer fokus på att som ny spelare få bli bekväm med stridssystemet innan man går ut i världen, något som varit efterfrågat. Du har till och med en mentor som tränar dig  i konsten att blocka, attackera och avbryta fiendens attacker.

Det som gör Elder Scrolls Online så populärt och bra för nya spelare är just att de anstränger sig för att välkomna spelare på alla nivåer. Det finns inga level locks och inga region locks, du kan alltid spela med dina vänner i princip överallt oavsett vilka levlar ni har. Samtidigt så är det ingen som tvingar dig att spela med andra, du kan utforska världen lika bra på egen hand.

/Linnea Risinger

* Spoiler, muppen är spelaren själv 😉

Cinematic Announce Trailer

Elsweyr Zone Trailer

Sneaky Khajit för inspiration 😉

The Elder Scrolls Online: Elsweyr preview: episka fights och söta kattmemes! 14“Dragons return to Tamriel in The Elder Scrolls Online: Elsweyr, part of the Season of the Dragon year-long adventure! Explore sun-blessed savannahs and canyons, defend the Khajiit homeland, and command the merciless undead with the Necromancer class in this all-new Chapter of the award-winning Elder Scrolls Online saga!”

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here