Ungerska revolutionärer mot Sovjet i Nights of Fire 1Publisher: Mighty Boards
Antal spelare: 1-3
Speltid: 60-90 min
Rekommenderad ålder: 14+
Kickstarter-kampanjen avslutas den 21 mars

 

Det är den tredje november 1956 och Sovjet är inte nöjda med den ungerska revolutionen som ägt runt en vecka tidigare. De bestämmer sig för att gå in i Budapest med sina stridsvagnar och  trupper för att krossa motståndet. De kommer med stor sannolikhet att lyckas, men som ungersk revolutionär gäller det att hålla emot så länge en kan.

Spelet består av tio rundor. För den ungerska sidan gäller det att få ner den Sovjetiska prestigen till noll. Detta gör en genom att hjälpa så många civila ut ur staden som möjligt, förstöra så många militära fordon som möjligt och allmänt försena den Sovjetiska invasionen. Men för varje runda som går i spelet så sänks den ungerska stridsmoralen och det blir svårare och svårare att göra saker. För Sovjetsidan gäller det att arrestera civila innan de kan fly, eliminera ungerska infiltratörer och placera ut stridsvagnar på strategiska ställen.

Ungerska revolutionärer mot Sovjet i Nights of Fire 2

Som du kanske anat så kan en spela antingen som ungersk revolutionär eller som den sovjetiska sidan. Beroende på hur många spelare ni är (1-3) så finns det lite olika möjligheter.

  • En spelare, du spelar som ungersk revolutionär mot spelet som är Sovjet
  • Två spelare spelar tillsammans som ungerska revolutionärer mot spelet (Sovjet)
  • Två spelare, ena är Ungern och andra spelar som Sovjet
  • Tre spelare, två är ungerska revolutionärer och spelar tillsammans mot den tredje spelaren som är Sovjet

Spelet består av ett spelbräde, kort, stridsvagnsbrickor och plastkuber. De sistnämnda representerar olika människor och de små ikonerna på dem vad de kan göra. Vill du till exempel utföra ett bakhåll så måste du ha kalasjnikov-symbolen både på korten du spelar och på plastkuberna på brädet, plus att du måste ha tillräckligt med operatörer för att utföra bakhållet.

Ungerska revolutionärer mot Sovjet i Nights of Fire 3 Ungerska revolutionärer mot Sovjet i Nights of Fire 4

En skulle kunna säga att det är ett kortdrivet resurshanteringspel (om vi räknar människor som resurser i detta fall). Vilka kort du spelar och hur du sprider ut alla människor i staden kommer vara avgörande för om du vinner eller inte. Tur verkar inte ha så stor plats i detta spel (mer än vilket kort en lyckas dra).

Night of Fire: Battle of Budapest är en fristående uppföljare till Days of Ire som kom 2017. Du behöver inte ha Days of Ire för att spela detta spel, men har du expansionen till Days of Ire, så går figurerna i det att använda i Night of Fire. Då kör du med små plastfigurer och pansarvagnar istället för plastkuber och pappersbrickor. Expansionen heter Red Army Pack och kan köpas till när du backar spelet.

Ungerska revolutionärer mot Sovjet i Nights of Fire 5

Det som drog mig till spelet var strategin, temat (jag tycker om historia) och även hur spelet ser ut. Det är stilrent och har lite old school-känsla över sig. Jag tycker om att de även hållit korten grafiskt rena. Spelet må vara komplext, men du behöver iallafall inte ta dig igenom femton meningar text på varje kort. Lär dig symbolerna, sen är du redo att krossa Sovjet. Eller Budapest. Nu är det upp till dig (eller er) att bestämma historiens gång.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here