Det är med stor glädje som jag intervjuar Anders Blixt som tillsammans med Johan Okker skapat den nytillkomna rollspelsboken Expert Partisan. Med 1980-talet som bakgrund kämpar vi i denna spelvärld för Sveriges självständighet. Det visar sig nämligen så att vi nu är ockuperade av Sovjetunionen med dess allierade och det är upp till dig och dina kontakter att stå upp för lilla landet lagom.
Vill du dela med dig av din första spelupplevelse?
Det var på det första Gothcon påsken 1977. Mikael Börjesson, mannen som 1985 gav ut Dungeons & Dragons på svenska, demade detta spel. Jag blev mest förbryllad över detta nya påfund. Några kompisar och jag fixade rollpersoner och skickade in dem i en katakomb, en murad tunnel 3 meter bred och med 3 meters takhöjd (ambitiöst byggreglemente i den där fantasyvärlden). Där fann vi tjocka trädörrar som vi kunde bräcka eller dyrka upp. Bakom dem doldes allehanda otyg. Det lustigaste intermezzot var när Dan, som spelade en magiker, provocerade två sura SLP-dvärgar till slagsmål och besegrade dem med sin dolk, trots att de hade både brynjor och stridsyxor. Jo, ja, tärningen rullar som den vill.
Vad var det som fångade ditt intresse för rollspel?
Jag har livlig, färgstark fantasi – mitt tankemaskineri kör så att säga privata filmvisningar bakom ögonen. Rollspel utgör det redskap med vilket jag skapar nya ”äventyrsfilmer”: jag seglar längs Mars urgamla kanaler, tampas med Rymdimperiets stormsoldater, vandrar i Lothlorien, jagar nazityska spioner i Stockholm 1943, undersöker UFOn i Sibirien 1956, och är polis i 1990-talets Los Angeles – the sky is the limit. I mitt liv har jag inte hittat något annat som lika roligt och givande.
Vad var det som fick dig att ta steget från att spela rollspel till att skapa egna?
Jag var missnöjd med de amerikanska spelen som fanns då och tänkte: ”Det här kan jag göra bättre själv.” 1978 började jag spelleda SF-spelet Traveller och 1979 sålde jag min första artikel till en amerikansk Traveller-tidskrift. Dess redaktör köpte därefter fler artiklar av mig, den sista 1984 om jag minns rätt.
1983–84 konstruerade jag Thriller, mitt första kompletta spel. Det handlar om spioner, deckare och parallellvärldsutforskare och finns nuförtiden att köpa på lulu.com.
Om du fick ge ett råd till nya spelutvecklare som vill skapa sitt första rollspel, vad skulle det vara?
Råd nummer ett: Börja alltid med att besvara frågan: ”Vad förväntas äventyrarna göra?” Om speldesignern inte förklarar detta tydligt, får SL och spelarna svårt att förstå vad deras rollpersoner ska hitta på. Några exempel:
- ”Man spelar några kortvuxna, korpulenta figurer som vill kasta ett smycke i en vulkan.”
- ”I det här spelet utforskar äventyrarna kosmiska fasor som gör dem galna.”
- ”Spelarnas partisaner spionerar på ockupationsmakten medan fiendens säkerhetspolis letar efter dem.”
Råd nummer två: Uppfinn inte hjulet på nytt. Läs redan publicerade spel, lär dig deras regelsystem och hur de bygger upp sina kampanjmiljöer. Lyft över och modifiera användbara idéer och system. Den vägen spar du tid och möda.
Råd nummer tre: Låt andra granska din text. De ska peka ut bland annat regeltekniska oklarheter och språkmissar.
Vad inspirerade dig att skriva Expert Partisan?
Verkligheten: Tredje rikets härjningar på 1940-talet, det sovjetiska hotet mot Sverige på 1980-talet, Putins Ukraina-krig på 2020-talet. Mina föräldrar var tonåringar under andra världskriget och jag fick höra en hel del om beredskapen när jag var barn. Jag gjorde lumpen 1979–80, jobbade med en polsk ex-partisan sommaren 1981, och tjänstgjorde som civil specialist i Afghanistan 2008–09.
Under 2022 och 2023 skred jag och medförfattaren Johan Okker till verket. Vi blandade en stark brygd av våra minnen och fackkunskaper och destillerade därefter fram essensen i form av Expert Partisan.
Hur gick tankarna bakom valet av Dackeland som spelplats?
Jag känner endast fem ställen tillräckligt väl för att skapa trovärdiga kampanjmiljöer:
- Göteborg med omnejd, där jag växte upp på 60- och 70-talen.
- Sydvästra Skåne, där en stor del av min släkt bodde under min barndom.
- Storstockholm, där jag bott sedan 1985
- Gotland, dit jag reser en-två gånger om året för att hälsa på släktingar.
- Dackeland (sydöstra Småland), dit familjen Blixt har rest varje sommar sedan 1998.
När jag checkade av listan med ”lämplighetsboxar” blev Dackeland nummer ett. Regionen täcks till största delen av storskog, en utmärkt miljö för partisanoperationer, och rymmer städer och orter där jag vandrat många gånger.
Vad är dina bästa tips till spelledare som ska leda en grupp genom ett ockuperat Sverige?
Expert Partisan handlar om några vanliga svenskar vars vardag nu skakas om av en extrem situation. Din kampanj bör därför vara jordnära utan Hollywood-spektakel. Läs gärna Hans Alfredsons alternativhistoriska roman Attentatet i Pålsjö skog, som handlar om en nazitysk ockupation av Sverige, för fånga känslan av vad motståndskampen handlar om. Vidare skildras enkelt folks krigsvardag i Peter Englunds utmärkta populärhistoriska bok Onda nätters drömmar.
Regelsystemet för Expert Partisan är baserat på Expert Nova, men är det något som skiljer dem åt? (Finns det någon regel som utmärker just Expert Partisan och var det någon avvägning kring vilka regler som skulle flyttas över från Expert Nova?)
I Expert Partisan har jag lagt till regler för militära företeelser, som pansarfordon, artillerield och pansarskott. Å andra sidan har jag plockat allt om farliga vilddjur, eftersom sådana knappast dyker upp i Dackeland. Jag hade inga avvägningsproblem, eftersom det handlade om självklarheter.
Finns det några favoritlåtar från 80-talet som du tycker passar perfekt som soundtrack till spelet?
En diger låtlista finns i spelet, sid 143. Här följer ett axplock.
- ABBA – Super Trouper
- Phil Collins – In the Air Tonight
- Dire Straits – Telegraph Road
- Sheena Easton – For Your Eyes Only
- Ebba Grön – Mental istid
- Gasolin – Hva’ Gør Vi Nu, Lille Du?
- Kraftwerk – Trans-Europa Express
- Bjorn J:son Lindh – Brusa högre lilla å
- Mike Oldfield – Platinum
- Juice Newton – Angel of the Morning
- Queen – Flash
- Bruce Springsteen – Hungry Hearts
- Ultravox – Vienna
- Vangelis – Chariots of Fire
- John Williams – Cavatina
Hur ser du på den ökande populariteten för digitala rollspel och onlinespelande? Finns det några planer på att släppa Expert Partisan till exempelvis Roll20, Foundry eller Alchemy?
Mina Eloso-kollegor har mugglarjobb för att försörja sig, medan jag är pensionär, så vi hinner endast producera våra fysiska böcker. Men om någon entusiast är intresserad av den där typen av digitala lösningar, diskuterar jag gärna saken närmare (skriv till blixt@eloso.se).
Vad händer härnäst inom Expert-serien?
Nästa Expert-”grej” blir en udda SF-setting som publiceras i Fenix i början av 2025. Utöver detta finns två spelböcker på ritbordet, men det är för tidigt att gå in på detaljerna.
Finns det andra projekt eller idéer du arbetar med som rollspelsentusiaster kan se fram emot?
Våren 2025 publiceras min Chock-kampanj Stunde Null. Där är det är juni 1945 och Folke Bernadotte skickar ett svenskt undercover-team till Tysklands ruiner på jakt efter ”borttappad” naziockult forskning. Boken rymmer bakgrundsmaterial om Tyskland, några äventyrsplatser med tillhörande SLP, det danska Tycho Brahe Selskabet, nya varelser och ockulta tingestar, ett äventyr och flera kortfattade äventyrsidéer. Alltså ungefär samma upplägg som i Basker Blå.
Vill passa på att tacka dig Anders för en väldigt trevlig intervju. Ni hittar Expert Partisan i Elosos webbshop. Mycket nöje där ute när ni smyger förbi vakten!