Igår släpptes de två första avsnitten av Disney’s Ahsoka.

En serie många fans har sett fram emot. Speciellt efter fiaskot med Obi-Wan och Boba Fett, även Andor enligt mig. 

Men innan vi går in på vad mina första intryck av serien är tänker jag att en liten snabb recap av vem Ahsoka är vore på sin plats.

Ahsoka-recap

Ahsoka Tano

En före detta Jedi och Anakin Skywalkers lärling under Klonkriget. Båda med en talang för att hamna i trubbel och inte följa order. Jedi orderns rebeller med andra ord. Dock till skillnad från sin mästare är Ahsoka’s anknytning till the force av den ljusare varianten.

Under klonkriget lämnar Ahsoka Jedi ordern för att hitta sin egen väg. Men slutar aldrig kämpa för vad som är rätt. Hon Återkommer flertalet gånger i Star Wars: Rebels och även i The Mandalorian när Mando vill att hon ska träna Grogu.

 

Låt oss börja med det jag faktiskt tyckte om. All CGI är grym. Skapandet av de olika världarna, forntida ruiner eller de olika raserna, skeppen m.m. Här har man lagt in mycket tid och arbete för att få det att kännas just rätt. Vilket inte är så förvånande då det är Dave Filoni som sitter vid spakarna den här gången, skaparen av den animerade serien Star Wars: The clone wars. Som är bland det bästa i hela Star Wars Franchisen.
Är du dessutom ett fan av Star Wars animerade serie Rebels kommer du med största sannolikhet gilla Ahsoka serien då dom har samma typ av vibe och många av karaktärerna är med även här. Det som även talar gott för serien är att det finns en väldigt tydlig och stark handling att luta sig mot. Något som har varit rätt luddigt i Disney’s serier hittills. 

En glad överraskning dock för alla hardcore fans där ute är alla de easter eggs m.m. som Ahsoka bjuder på. Måste erkänna att majoriteten av dom flög mig helt förbi.
Jag infogar här under en video med alla easter eggs för de som gillar sånt.

 

Men till mitt största Ick med den här serien är tolkningen av huvudkaraktären Ahsoka. Om dina förväntningar var som mina att vi skulle mötas av en livlig och karismatisk karaktär så kommer dom tyvärr bli grusade. För den här Ahsoka är mer lik den Luke Skywalker vi möte i Disney’s trilogi force awakens, en redig surgubbe. Ahsoka upplevs som torr, tyst och helt utan humor. Vilket är den totala motsatsen från hur hon var i clone wars och rebels. Speciellt i clone wars då hon alltid hade svar på tal och mycket humor. Hon luftade öppet kritik till sin mästare med glimten i ögat. Hon uttryckte alltid sina tankar och funderingar med ett stort rättspatos. Kanske är det bara så att det aldrig blir bra när man ska göra en live action från en animerad serie. En röstskådespelare kommer alltid vara den bryggan som blåser liv i en animerad karaktär och skapar en mer vibrant personlighet. Något som verkar vara svårt för skådespelare i live action att göra. Det mesta faller platt och tomt.

Bortser vi från hennes personlighet i serien och kollar på hennes utseende är det nästan spot on. Med undantaget för hennes kläder, mer specifikt hennes byxor. Genom de animerade serierna har Ahsoka alltid haft tighta kläder med mer eller mindre armor ovanpå.  Men nu har man gått helt från hennes tidigare still till en säck potatis med skydd för smalbenen enbart? Jag vet inte om det är för att man vill avsexualisera henne eller om det ska få publiken att fokusera på hennes obefintliga personlighet, men det var en besvikelse för mig. Jag har alltid tyckt om hennes kläder då hon skilde sig från andra Jedi’s som bär mantlar och munk liknande kläder. 

En annan sak jag inte riktigt gillade var de scener där vi fick se Ahsoka slåss med sina två lasersvärd. Jag uppskattar att hennes två svärd är fortsatt vita och att hon fortfarande har sin dubbel handade fattning. Dock efter att ha pressat en väldans massa timmar i spelen Jedi Fallen order och Jedi Survivor är representeringen av svärdstilen rätt kass. Plus att Ahsokas fighting stil är bra mycket mer atletisk. Fylld med imponerande hopp och parkour-liknande moves. Väldigt lik master Yodas stil. I serien är den mer rak på och ser mer ut som att den handlar om rå kraft samtidigt som hon är fastklistrad i marken. 

Kanske är det jag som är orimligt kritiskt till serien bara för att det är Disney och för att jag blev så enormt besviken på Obi-Ones serie. Jag kommer titta på hela serien och jag kommer försöka att ha ett öppet sinne framåt. Men jag är skeptisk. 

Men jag säger som Babben i bäst i test, allt kan hända och allt kan vända.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here