My Happy Marriage - Kiss Kiss fall in love! Review av avsnitt 1-9 1

 • Serie: “My happy Marrige” – “Watashi no Shiawase na Kekkon“
 • Streaming site: Netflix
 • Regissör: Takehiro Kubota
 • Huvudroll:
  Miyo Saimori röstskådespelare: Reina Ueda (Japanese), Miranda Parkin, Juliet Peldon (Young English)
  Kiyoka Kudouröstskådespelare: Kaito Ishikawa (Japanese), Damien Haas (English)
 • Genre:  Anime, Romans, Fantasy
 • Längd:  1 säsong 9 avsnitt. Pågående.
 • Premiär: July 5, 2023

Innan ni börjar läsa så notera att det finns spoilers i den här recentionen.

Maiyo har aldrig känt en gnutta kärlek från sin familj. Det enda hon har fått av sin pappa, styvmamma och syster är hårda ord och försummelse då de tvingar henne att slita och kämpa som en tjänare i sitt eget hem. Som nittonåring är hon en skugga av sitt forna jag. Nedbruten och nedtryckt får hon sova i ett litet rum och klä sig i trasor medan hennes halvsyster får all kärlek och alla möjligheter som kommer med att vara född i en rik och framstående familj. Det enda hon vill är att känna sig älskad och behövd men det enda hennes far ser henne som är en bricka i hans spel till makten, något som kan bli hennes frihet.

Ja, huvudpersonens liv i animen “My happy marriage” är långt ifrån behaglig.

Hon är den förstfödda dottern i familjen Saimori och hennes far gifte om sig med sin älskarinna då hennes mamma dog. Under denna tid var hennes liv förståeligt svårt men det skulle till att bli ännu svårare. Hon var ignorerad och utstött. Då halvsystern, Kaya, föddes gick hon från förstfödd dotter till ovälkommen irritationsmoment i deras annars så perfekta liv.

My Happy Marriage - Kiss Kiss fall in love! Review av avsnitt 1-9 2

Berättelsen utspelar sig i ett alternativt 1800-talets Japan under Meijirestauration eran och hamnar under fantasy- och romansgenren. I denna värld tenderar varje familj att ha en specifik kraft och utför gärna arrangerade äktenskap så dessa krafter ska hållas vid liv och utvecklas. Det visar sig att Kaya ärvt magiska krafter medans Maiyo inte har några krafter överhuvudtaget, trots att hennes mamma kom från den kraftfulla Usubafamiljen som ses mer som en myt än verklighet av människor då de sagts besitta krafter kraftfullare än allmänhetens. På grund av detta ser hennes far henne som en belastning och familjen förkastar henne helt. Hon gör allt för dem och blir oftast straffad på grund av påhittade misstag och den enda vän hon har som ger henne något ljus i hennes liv är en rygglös man som, trots att han tycker att det som hände henne är hemskt, är för rädd för att göra något åt det.

Helt enkelt en genuin askungen och vem älskar inte en en askungenberättelse?

Hon försöker hålla modet uppe och lever för de stunder hennes vän kommer över, ger henne en godisbit eller liknande, och visar henne en smula vänlighet. När hennes pappa senare ändrar spelplanen och anordnar en förlovning mellan Maiyo och överhuvudet av Kudo familjen, en annan väldigt mäktig familj.  En person som sagts vara kall, strikt och omänsklig. Trots detta verkar det vara en befrielse och vad hon behöver för att växa som person och hennes personlighet att verkligen blomma ut.

My Happy Marriage - Kiss Kiss fall in love! Review av avsnitt 1-9 3

Den fantastiska animationen och den symbolism som används i serien griper tag i en och får tittaren att sitta klistrad framför tvn. Vi fångas upp i introt av två blomblad från ett körsbärsträd som faller till marken och i en vattenpöl bilda ett hjärta, symboliserar den känslomässiga koppling mellan karaktärerna, vi får även i introt se en väldigt hjärtskärande visualisering över den interna tumult som funnits inne i Maiyo sen hon var en litet barn. Färgerna används som hjälpmedel för att bland annat se statusskillnader mellan henne och hennes syster. Kaya är avbildad med vibranta färger, blont hår och ett bländande leende. Huvudpersonen är den direkta motsatsen med nedböjt huvud, nedtonad hy, svart hår och dova kläder. Hennes röst är viskande medans Kayas röst ekar i de rum hon befinner sig i. Det är inte förens Maiyo blir ivägskickat till  ett arrangerad förlovning och sin mystiske fästman Kiyoka Kudou, som hon har tillgång till nya kläder, större rum och att växa, som hennes färgschema ändras och rosa, blå och andra ljusare färger blandas in.

My Happy Marriage - Kiss Kiss fall in love! Review av avsnitt 1-9 4

Det är väldigt vacker och fint att se karaktärerna börjar vänja sig vid varandra. Det börjar lite rockigt med två olika personligheter som krashar. Det kanske inte är det bästa att en av de första sakerna man säger till sin nya trolovade är ”Om jag säger dö så förväntar jag mig att du dör”. Det kanske skapar en awkward stämning och kanske något man tar upp på tredje dejten istället för första? Sarkasm åsido så blir de trots detta allt mer fästa vid varandra ju längre tiden går.  Det finns en underbar myt från japan som säger att gudarna gjorde så att varje människa har en osynlig tråd bunden runt lillfingret som kopplar en och leder en till en person som man har ett starkt band till och som på något sätt har en stark och viktig påverkan i ditt liv. Detta band kan på olika sätt trassla sig, förlängas och kortas av men det kan aldrig gå sönder. Dessa två huvudkaraktärer är just bundna tillsammans med denna tråd. Maiyo lär sig att sträcka på sig, bli sin egen person, inte be om ursäkt för allt medan hennes fästman lär sig att bli mer mänsklig.

Det kanske redan är tydligt vad jag tycker om den här animen. Som den hemliga romantiker jag är så tycker jag väldigt mycket om när karaktärer som varit nedtryckta hela sitt liv träffar en person som ger dem den kärlek de alltid blivit förnekade. Att denna person samtidigt sätter familjen på sin plats kan jag inget annat än att ge den en chef’s kiss. Det är en ny serie men det går att se kopplingar till äldre böcker och manga inom romantik genren vilket gör att man får en känsla av nostalgi; Karaktärernas olika personligheter, klasskillnaderna. askungen scenariot etc. Jag tycker dess tempo var behagligt och höll intresset uppe, varje sekund verkade genomtänkt även om jag skulle sett vissa saker utvecklats mer dramatiskt. Detta kanske då jag själv älskar dramatik och bara vill ha mer och mer av det så länge det i slutändan existerar ett tillfredsställande slut på det hela.

My Happy Marriage - Kiss Kiss fall in love! Review av avsnitt 1-9 5

Det jag tycker är speciellt roligt med denna serie är att den till början var en egenpublicerad roman av  författaren Akumi Agitogi. Den publicerades först på hemsidan Shōsetsuka ni Narō (”Let’s Become a Novelist”) där medlemmar kan lägga upp sina egna skrivna berättelser. Då jag fördjupade mig i hemsidan verkar det vara ett ställe där publicister även kollar för att se om de kan hitta något nytt och spännande. Genom detta blev den senare upptagen som manga, anime och även live action film under 2023.

Så för att avsluta detta: Tycker jag att den var värd att se? Absolut! Det finns saker som jag som sagt gärna hade sett utvecklats mer men då berättelsen fortfarande är pågående och lämnade oss på en väldigt frustrerande cliffhanger så väntar jag ivrigt på vad som väntar oss. I det stora hela är det en väldigt fin och vackert animerad romantisk berättelse som ger en drama, riddare på vit springare och vackra färger med underbar scenografi och symbolism.

Vad mer kan man be om?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here