Den Gula Filmen - Call of Cthulhu Sverige 1

Information

  • Typ: Fristående äventyr
  • System: Call of Cthulhu Sverige
  • Utgivare: Eloso Förlag
  • Författare: Gunilla Jonsson, Michael Petersén och Gabrielle de Bourg
  • Genre: Kosmisk skräck
  • Antal spelare: 3-6 inklusive spelledare
  • Släpptes: 28e Augusti 2020

Nu när halloween nalkas kan det vara läge att samla dina rollspelsvänner och utsätta dem för fruktansvärda och verklighetsförvridande traumatiska upplevelser. Och bjuda på godis.

Den Gula Filmen är ett fristående äventyr till Call of Cthulhu Sverige som jag tidigare recenserat här. Om du och dina vänner aldrig spelat CoC förut men vill prova på nu under skräckmånaden är det här ett ypperligt äventyr att börja med. Boken innehåller de regler du behöver för det här äventyret, så länge spelledaren har grundläggande kunskap om spelet, och det finns fem redan förgenererade karaktärer att spela. Jag står fast vid att förskapade karaktärer är grovt underskattade och även om det är fullt möjligt för rollspelsveteraner att skriva egna karaktärer rekommenderar jag varmt att välja en av de fem karaktärerna som erbjuds. De har bakgrunder som passar den nischade omgivningen och temat på äventyret, samt olika relationer till andra karaktärer som gör att alla har med sin lilla pusselbit som hjälper till att lösa mysteriet.

Precis som de flesta äventyr äger detta rum på 20-talet och, som titeln föreslår, är det film som är temat. Spelarna träder in i karaktärer som jobbar på Stockholms filmstad och äventyret börjar på sista inspelningsdagen av det hemliga projektet med arbetstiteln ‘Den Gula Filmen’. Trots att de flesta spelkaraktärer jobbar på projektet vet de väldigt lite om vad filmen handlar om, då alla bara fått se kulisser och manussidor som varit direkt nödvändiga för sin arbetsuppgift. När det visar sig att flera filmarbetare spårlöst försvunnit när de filmat den sista scenen är det upp till spelarna att reda ut vad som hänt. Hitta de saknade personerna och blidka en stressad producent som absolut måste ha sin slutscen!

Troget till sitt tema är äventyret uppdelat i tre akter, jag rekommenderar att reserva åtminstone i snitt 2 timmar till varje akt, kanske mer om ni är en grupp som gillar att gå in på djupet av scenerna och leva ut rollspelandet. Det går att spela på en session men akt-uppdelningen skapar bra tillfällen att bryta för nästa spelmöte.

Jag gillar verkligen att få smaka på kulturhistoria när jag spelar rollspel, något som är vanligt i Call of Cthulhu och glänser verkligen här. Detta är inte ett så fysiskt våldsamt äventyr men det tematiskt intressant och med underbar charm, karaktärernas personligheter skapar en bra dynamik och det är lätt att leva sig in händelseförloppen, bara alla låter sig svepas med kan det här bli riktigt obehagligt. Det är en bra idé att kolla i förväg vad alla är okej med så ni utsätter varandra för fel sorts obehag. Ja, vi ska uppleva skräck och obehag här, men vi vill ju inte skada varandra.

”Mystiskt, emotionellt och obehagligt- på alla rätta vis” -citat från spelaren i min grupp som gestaltade karaktären Charlotte Stein.

Gabrielle de Bourg, en av författarna bakom äventyret, har även rekommenderat en spellista med musik som passar upplevelsen, något som mina spelare har uppskattat.

Som sagt, letar du efter en mysigt horribel upplevelse att dela med dina vänner denna halloween rekommenderar jag verkligen Den Gula Filmen, vare sig de spelat Call of Cthulhu eller inte.

Den Gula Filmen är en näst intill abstrakt resa genom Lovecrafts fasansfulla fantasi, sedd genom ett unikt svenskt prisma, med en story som dessutom har vissa rötter i en del av spelvärldens mythos som, läskigt nog, har rötter i faktisk litteraturhistoria. Den Gula Filmen är baserad på en gammal fransk pjäs, Kungen i Gult, som förbjöds för den ansågs göra folk galna. Om du gillar att gå in på djupet i bakgrundshistorien går det faktiskt att få tag på orginalmanuset… om du vågar såklart.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here