Far Cry 5 - ett actionfyllt Montana 1

 

Spelinformation

  • Finns till plattform: PC (testat), PS4, XBOX1
  • Utvecklare: Ubisoft
  • Utgivare: Ubisoft
  • Genre: Action, FPS
  • Antal spelare: 1 & multiplayer
  • Släpps: 2018-03-27

I Far Cry 5, som är Ubisofts senaste version i Far Cry serien, kastas du huvudstupa in i handlingen. Ingen mjukstart här inte! Under första scenen får du reda på att din spelkaraktär är den nya rookien som fått komma med sheriffen på uppdraget i att gripa kultledaren Joseph Seed.

Helikopterturen till Hope County är spektakulär. Här får du ett fågelperspektiv på vad som gömmer sig nere i byn. Regnet smattrar, helikopterns rotorblad dånar och du märker att sheriffen är nervös. Intrycket förstärks då sällskapet landar och tar sig fram till kyrkan där Joseph Seed befinner sig. Runt om er samlas kultmedlemmarna medan glåporden och diverse gester haglar. Till sist kommer ni ändå fram till kyrkdörren och stiger in i den svagt upplysta kyrkan. Under hotfulla blickar blir det ditt jobb som gröngöling att lägga handklovarna på Joseph Seed. Kommer du att göra det?

Far Cry 5 - ett actionfyllt Montana 2
Källa

När det första tumultet lagt sig och scenerna visat dig vad du gett dig in på kommer du vakna upp på en ö där du i lugn och ro får en introduktion i spelets huvudingredienser. Här kommer de första referenserna till seriens tidigare spel och jag lovar, det är verkligen det enda radiotornet du behöver klättra upp för.

En av de saker Ubisoft lyckats med är att ta de bästa delarna från tidigare spel och lämnat bort det som fått dålig kritik. Till exempel kan du jaga som tidigare och nu även fiska. Dock räcker det med att sälja djurhudar för att köpa det du behöver. Inget mer springa omkring för att jaga fast rätt tvättbjörn för att själv kunna sy ihop din egen påse. Djuren i spelet är inte heller lika sega som tidigare men de är däremot aggressivare. På tal om aggressiva djur, helt allvarligt, se upp för skunken.

Far Cry 5 - ett actionfyllt Montana 3
Källa

En av de nya dragen för Far Cry 5 är att du kan välja kön på din spelkaraktär. Men helt seriöst så tillför det inte ditt spelande något mer än att du får se din kvinnliga/manliga spelkaraktär ligga blodig på marken då du dör. Karaktären du spelar känns väldigt könlös genom hela spelet, du har inte ens ett namn utan tilltalas rookie. Dock är det en trevlig psykologisk aspekt på det hela. Att känna att det finns möjlighet att påverka utseendet mer än att få en vit man färdigserverad är ett steg i rätt riktning.

Far Cry 5 har ett online multiplayer-läge där du kan bjuda in din vän att delta och hjälpa dig i uppdragen. Värt att komma ihåg är att det endast är den som bjudit in som får poäng för uppdragen. Har du blivit inbjuden att hjälpa en annan spelare så kommer din insats inte påverka din egen spelvärld. Alla poäng och prestationer ni gjort tillsammans faller under den som bjudit in till spelet.

Far Cry 5 - ett actionfyllt Montana 4

Det jag gillade mest med Far Cry 5 var själva spelvärlden och hur den är uppbyggd. Jag kunde följa spelutvecklarnas rekommenderade progression eller välja min egen väg. Kartan är uppdelad mellan tre områden där var och en av hans tre syskon har huvudansvaret inom sitt eget område. Varje syskon har sin egen särprägel, vilket gör varje område unikt. Jag hört talas om en björn vid namn Cheeseburger, som huserade i det norra området. Honom ville jag ha! I efterhand var det ett misstag då det visade sig vara det mest militanta området.

Efter att jag försökt inta lägret där Cheeseburger hålls fången ungefär 10 gånger gav jag upp och bestämde mig för att utforska de andra områdena istället. Så ingen personlig erfarenhet av den björnen men jag har hört att han ska vara en utomordentlig kompanjon att slå följe med. Du ska kunna leka krypskytt medan Cheeseburger stormar in i ett läger och äter upp alla. Hur häftigt och enkelt låter inte det?

Far Cry 5 - ett actionfyllt Montana 5

En annan djurkamrat du kan välja som följeslagare är hunden Boomer. Efter att kultmedlemmarna fört bort hans familj är Boomer ensam, men fortfarande lojal mot de han kan lita på. Som före detta regional mästare kan du ha nytta av hans inlärda färdigheter, som att undersöka området och apportera vapen. Han är inte heller rädd att gå till anfall om situationen skulle kräva det.

Du kan ha två följeslagare aktiva och Boomer är verkligen att rekommendera som en av dem.

Spelets användargränssnitt går att modifiera enligt egna önskemål, i viss mån. Synfältet fylls snabbt av ikoner och blinkande varningseffekter om man väljer att spela med all hjälp spelet erbjuder. Det mesta går dock att stänga av, även om det då kan bli svårt att hitta en del av spelets alla hemligheter. Kontrollerna känns bra för övrigt och responsen från den stora mängden skjutvapen man får välja bland känns rätt tillfredsställande.

Dock vill jag rikta lite kritik mot butikspanelen i spelet. Valmöjligheterna är bra, även när du stöter på en ensam butiksförsäljare mitt i skogen. En del av huvudmenyn går åt till köp av silvertackor, som är spelets svar på dagens mikrotransaktioner. Det går dock att totalt ignorera dessa utan någon effekt på spelet.

Far Cry 5 är inte direkt ett nybörjarvänligt spel så är du inte en van FPS-spelare är det kanske inte att rekommendera. Dock minskar det inte spelupplevelsen om du inte spelat de andra titlarna i Far Cry serien.

2 KOMMENTARER

    • Vi hade bestämt oss för att inte betygsätta 😉 men personligen skulle jag ge det 8/10. Ett spelvärt spel men inte så innovativt från tidigare titlar. Har du spelat FC5 redan? 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here