Jump Force - Sparsmakad smoothie 1Finns till plattformar: Playstation 4, Xbox One och Microsoft Windows
Utvecklare: Spike Chunsoft
Utgivare: Bandai Namco Entertainment
Genre: Fighting
Antal spelare: 1-2
Släpps: 2019-02-15

Hjältar från mangahistoriens alla epoker, överdrivna specialattacker och en ‘rädda världen’-anda så det räcker och blir över. Bandai Namco har här ett helt gäng med bra ingredienser för att kunna mixa ihop en fantastisk manga fighting-smoothie. Men blev det det då?

Det japanska mangamagasinet Shounen Jump har i åratal varit hem åt några av världens mest populära mangaserier. Naruto, One Piece och Dragon Ball, för att nämna ett par. I Jump Force samlas dessa legender, och många fler, för att rädda vår värld från Dragon Ball-skurken Frieza och hans underhuggare, kallade venoms. Superstyrkan Jump Force sätts ihop för att rädda världen från förintelse.
Ni som spelar mycket fightingspel är redan bekanta med den krystade och ganska tunna storyn som fightingspel ofta har, men i det här fallet fungerar det okej. Jag har sett värre.

Jump Force - Sparsmakad smoothie 2
Källa: Bandai Namco Entertainment

Som spelare kastas du in i fighten direkt. Innan allting sparkar igång måste din egen skräddarsydda karaktär skapas. Valmöjligheterna i karaktärsskaparen är ganska basic. Utbudet av frisyrer och ansiktsmålningar m.m. är ganska bra, men klädvalen är väldigt få. Dock går det att samla på sig fler plagg och andra tillbehör genom uppdrag senare i spelet.  

Introt och presentationen av storyn är överdrivet långsam. Långrandiga cutscenes och när du väl får styra din karaktär måste du springa fram och tillbaka över hela lobbyn för att presentera dig själv för spelets karaktärer. Ganska lång startsträcka helt enkelt.
Styrkan är absolut fighterna. Snabbt fram och tillbaka, höga hopp och coola specialeffekter. Alla spelbara karaktärer har en egen ‘awakening attack’ som verkligen bankar skiten ur din motståndare. Häftiga effekter, one-liners och det känns lite som en sida ur mangan kommer till liv. Andra ikoniska attacker från de olika serierna finns också med. Till exempel Narutos Rasengan och Gokus Kamehameha.

Jump Force - Sparsmakad smoothie 3
Källa: Bandai Namco Entertainment

En annan styrka, och samtidigt en svaghet, är alla det olika karaktärerna som det går att spela som. Tungviktare som Naruto, Luffy och Goku är naturligtvis med tillsammans med flera stora namn såsom Ichigo Kurosaki från Bleach och Jotaro Kujo från JoJo’s Bizarre Adventure. Men även ett par oväntade uppstickare som Ryo Saeba från City Hunter, en actionmanga från 80-talet som har fått en rejäl revival under 2019, som utöver en Jump Force-cameo också har fått en ny animefilm.

Svagheten i det här då? Väldigt mycket män. Nästan uteslutande bara män. 42 stycken spelbara karaktärer finns att välja på (plus möjligheten att skapa din egen) och av dessa 42 är endast fyra stycken kvinnor. Illa.
En ursäkt till detta kan absolut inte vara att källmaterialet har en brist på kvinnliga karaktärer, för så är verkligen inte fallet. Naruto och Bleach, som är de som jag själv är mest bekant med av alla serier representerade, har en helt uppsjö av coola kvinnor att välja mellan. Från Bleach hade jag gärna sett Yoruichi, Rangiku Matsumoto och Lisa Yadomaru för att bara nämna några få. Från Naruto, Sakura Haruno, Konan och Tenten hade varit mer än välkommet.
Givetvis så finns möjligheten att någon av alla dessa kommer att läggas till i spelet någon i framtiden i form av DLC. Men kom igen. Jag blir faktiskt besviken, och smått irriterad, när ett spel som det här stoltserar med en mångfald av karaktärer men bara en yttepytte liten del av dem är kvinnor. Så svårt är det inte.

Jump Force - Sparsmakad smoothie 4
Källa: Bandai Namco Entertainment

Sammanfattningsvis har Jump Force alla ingredienser för ett lyckat crossover-äventyr men slutprodukten lämnar en med en känsla av ‘meh’. Det finns så mycket mer att hämta och det hade kunnat bli bra. En trend på senare tid har blivit sparsmakade anime-fightingspel som inte erbjuder särskilt mycket. Tyvärr hamnar även Jump Force i det här facket.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here