Image result for the witche

  • Serie: The Witcher
  • Distributör: Netflix
  • Huvudroll: Henry Cavill
  • Genre: Action, Adventure, Drama
  • Längd: 60 min per avsnitt
  • Antal avsnitt: 8 st
  • Premiär: 20 December 2019

 

The Witcher, en av 2019 mest hypade serier. Många taggade men skeptiska fans som väntat och hållt tummarna sen Netflix gick ut med att de ska göra en serie av den oerhört älskade The Witcher- franchisen. 

Image result for the witche

Geralt of Rivia, en genetiskt modifierad monsterjägare. Kidnappad som barn, för att sedan isoleras från omvärlden och tränas till att bli en skoningslös, iskall jägare med krafter långt bortom vanliga dödliga. Geralt är en Witcher och det är om honom vi får följa i Netflix nya serie.

Serien är inte baserad på spelen som många tror. Utan den är huvudsakligen baserad på två av Andrzej Sapkowskis böcker The Last Wish och Sword of Destiny. Dessa två böcker är en samling av noveller. Netflix följer dem väldigt korrekt och lojalt hela vägen genom, kanske för att dem vet att The Witcher-franchisen har en stor fanbas av gamers. De flesta har spelat spelen och/eller läst böckerna, vilket också märks på hur seriens mottagande har sett ut. Fansen älskar den, journalisterna hatar den.

Anya Chalotra in The Witcher (2019)

Om du inte sen tidigare är bekant med The Witcher-franchisen kommer du ha svårt att pussla ihop storyn. Även de som är fans av The Witcher hade det svårt att hänga med, exempelvis jag. 

I spelen har du avsevärt mycket mer tid att lära känna alla karaktärer och förstå hur allt hänger ihop. Tempot är mer en pusselbit i taget. 

Vilket inte är fallet i serien. Den har ett ganska ojämnt tempo i sitt berättande men också en väldigt rörig tidslinje som är svår att följa. Det är totalt tre olika tidslinjer och tre olika karaktärer som det hoppas emellan. Geralt, Yennefer och Ciri.

Två av dessa tre karaktärer är helt klockrent porträtterade i Netflix The Witcher. Yennefer är en av de karaktärer som blev väldigt lyckade och hennes berättelse tar upp minst lika mycket skärmtid som Geralts. Enligt mig är detta en bra sak eftersom du sprider ut tiden med karaktärerna bredare så blir det aldrig tradigt eller långtråkigt. Det skapar också ett sug efter mer. Speciellt när det kommer till Geralt vars bakgrund det yppas oerhört lite om och i kombination med Henry Cavills klockrena skådespelarinsats som ger Geralt lite mer karaktär och nyans än den Geralt vi är vana vid från spelen, där han mest grymtar med ett stoneface applicerat över sig.

The Witcher (2019)

Men om vi ska vända våran uppmärksam mot en annan viktig del av serier och film; musik. Musiken är väldigt lik den från spelen, men är inte i närheten av den skarpa precision som musiken i spelen levererar när det kommer till stämning och atmosfär. Det är lite som att lyssna på en hygglig cover på din absoluta favoritlåt. Musiken för mig är alltid det där fundamentet som väcker allt till liv och liksom ger allting ett djup som drar in mig i berättelsen. Så när musiken inte ger mig det, blir alltid en serie eller film väldigt mycket plattare och tyvärr blir så fallet för The Witcher.

Generellt sätt är serien väldigt bra, den är väl producerad. Följer böckerna plikttroget. Två av de tre viktigaste skådespelarna är klockrena och gör ett fantastiskt jobb. Ciri, är den karaktär som görs sämst av de tre. Dock är inte Ciri den karaktären som jag är mest missnöjd över. Den karaktär jag faktiskt blir riktigt sur över hur de valt att porträttera är Triss Merigold. De har valt helt fel skådespelare här i min mening. Triss är en extremt skicklig magiker med eldrött hår och mycket karisma. Men i serien är hon vek och ynklig i en trist brun förpackning. Medans Yennefer visas upp med fantastiska och sanningsenliga klänningar med sina ikoniska lila ögon precis som hon ska vara.

Nej Netflix, inför nästa säsong, gör om och gör rätt!
I slutändan är dock resultatet för The Witcher lyckat. Jag är ett riktigt fantasy-fan och älskar The Witcher-spelen och jag är mycket nöjd med serien. Bortsett från några punkter som jag surar över.

Henry Cavill in The Witcher (2019)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here