Innan jag börjar recensera handboken borde jag nog ge en liten snabbintroduktion till vad det här handlar om. Symbaroum är ett bordsrollspel av Fria Ligan men det använder inte den välbekanta År Noll-motorn utan utforskar ett annat tankesätt vad det gäller spelmekanik. I stället för sexsidiga tärningar används här det klassiska setet av 7 olika rollspelstärningar, som gamla Drakar och Demoner eller Dungeons and Dragons. För färdigheter ska du slå under ditt egenskapsvärde med en tjugosidig tärning. Istället för en lång lista med färdigheter räcker det med egenskaperna, såsom styrka, kvickhet och träffsäkerhet. Det är tydligt att systemet är gjort för att kunna spelas smidigt utan att behöva räkna ut massa olika värden och variabler. Du är dock inte låst till fasta uppsättningar, det finns gott om förmågor och nackdelar som ger dig roliga variationer på ditt spelande, för att inte tala om magi. Magi i Symbaroum är farligt, hela fantasyvärlden är ganska mörk och mystiska krafter kan alltid korrumpera människor så du bör alltid vara försiktig när du försöker tillämpa de åh så frestande artefakterna eller förbjudna kunskaperna.

Symbaroum: Spelledarens Handbok 1

Såja, nu till boken. Spelledarens Handbok är ett väldigt användbart verktyg för dig som ska leda dina vänner genom äventyr i Symbaroums mystiska värld. Det ska gå smidigt för spelarna men det betyder att du som spelledare behöver vara väl förberedd, kreativ och påläst vilket kan vara lite överrumplande ibland, särskilt för folk som är nya i rollspelsträsket. Det här är ingen lätt läsning, men ändå väldigt bra. Du behöver inte fördjupa dig i allt boken beskriver då den täcker väldigt många olika eventualiteter som du kan tänkas vilja använda dig av så låt inte alla avancerade tabeller och extraregler skrämma dig, du behöver bara använda de som du känner dig bekväm med.

Förutom att ge dig tips och råd på att skapa stämning får du hjälp med att förstå hur ett äventyr kan vara uppbyggt och hur äventyr kan flätas samman på olika sätt i kampanjer. Det finns kapitel i fältslag och förvaltning av domäner om dina spelare vill ge sig på sådana utmaningar. Även socialt och politiskt spel finns det stöd för samt vad de kallar tropp-spel, där spelarna får styra fler än en karaktär, inget som jag är en stor beundrare av men vill du så finns möjligheten. Om din kreativitet tryter finns det tabeller som tillsammans med dina tärningar kan generera fram innehåll som möten på äventyret, fällor eller andra missöden.

Symbaroum: Spelledarens Handbok 2

Boken beskriver också inte bara tankarna bakom Symbaroum som spelvärld, det är ju såklart väldigt hjälpsamt om du ska spelleda i den, men de beskriver även tankarna bakom hur och varför de designade världen på sättet de gjorde för att sedan till och med hjälpa dig modifiera både världen och systemet efter dina egna önskemål, eller till och med skapa din helt egna rollspelsvärld om du så skulle vilja. Det är en väldigt fin tanke, då det är en dröm många spelare och spelledare har, men få spelledarböcker faktiskt hjälper till med, de flesta böcker är ju bara fokuserade på att främja sitt eget spel.

Precis som tidigare Symbaroumböcker är utförandet mycket vackert. Färger och typsnitt tillfredsställer ögat och hjälper till att bygga stämning för spelet. Mönster och övrig grafisk design gör det väldigt mysigt att läsa och överallt finns de bedårande bilderna som hjälper till att visualisera den magiska atmosfären i Symbaroum. Bilderna ger en expressionistisk känsla och jag finner det lätt att föreställa mig att jag sugs in i bilden och blir del av världen, vilket är en stor fördel när det gäller rollspel, att aktivera spelarnas fantasi är liksom en grundförutsättning för att ens komma igång.

Symbaroum: Spelledarens Handbok 3

Jag rekommenderar verkligen den här boken om du tänker spelleda Symbaroum, men faktiskt även om du ska spelleda något annat, tankarna bakom spelledandets konst är sunda och hjälpsamma vilket spel du än tar dig an, och om du går i tankarna att bygga en egen spelvärld så tycker jag absolut att du ska läsa den här boken.

Som bonus kommer jag också skriva lite om Symbaroums Äventyrspaket 4 som jag också fick lägga vantarna på. Det blir ingen egen recension eftersom en det skulle bli alldeles för kort om jag ska undvika spoilers. Men precis som de andra äventyrspaketen är detta väldigt väl utformat med starka historier och välskrivna karaktärer som du som spelledare ska få nöjet att gestalta. Det finns naturligtvis kartor och material att skicka runt till spelarna, allt med samma konstnärliga stil som jag redan konstaterat hjälper till att väcka fantasin. Ska du inte spelleda ska du däremot inte ens öppna denna bok, då kommer du riskera att få saker avslöjade i förväg. Det enda jag skulle kunna klaga på vad det gäller Symbaroums Äventyrspaket är att det material som är till för spelarna borde kunnat komma med som lösblad utöver sidor i boken. Det är en speciell känsla att som spelare få ett handskrivet brev i handen efter att spelledaren säger “Du söker igenom lådan, och hittar det här…”

När dessa saker är fast i boken och den måste skickas runt med en viss sida uppslagen med uppmaningen “Läs inget annat runt omkring den!” skapar det ett störande moment. Alternativet är att fotografera sidan i boken och skriva ut men det skapar ett merarbete som inte borde behövas när du faktiskt har köpt material som ska användas i spel. Detta blir särskilt märkbart när det gäller de välskrivna sidokaratärerna jag nämnde tidigare, de har alla stämningsfulla porträtt men dessa porträtt är tryckta på karaktärsbeskrivningar som spelarna inte bör få tillgång till så att visa dem hur personen de pratar med ser ut blir ett stort rabalder på ett eller annat sätt, något som skulle kunna lösas enkelt med några lösblad. Om någon på Fria Ligan läser det här, snälla, i framtiden, lösblad tack.

Symbaroum: Spelledarens Handbok 4

Det här var en recension av två specifika böcker och inte Symbaroum som spel men jag vill ändå avsluta med att rekommendera spelet. Att strömlinjeforma systemet så mycket som de gjort har lett till en stark upplevelse där tärningsslagen och reglerna inte behöver komma i vägen för personligt rollspelande men ej heller vattnas ut i ren friform som vissa spelare skulle kunna uppleva som flummiga. Spelet lyckas då att kombinera två olika sidor av rollspelsupplevelsen som ofta kan ses som skilda och näst intill inkompatibla.

Så, min gode läsare… jag hoppas vi ses i Davokar. Men lyd mitt råd, res inte om natten och… ser du något som glimmar och verkar kalla på dig. Gå vidare.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here