• Författare: H.P. Lovecraft
  • Konstnär: François Baranger
  • Utgivare: Fria Ligan
  • Genre: Kosmisk skräck
  • Text skriven: 1936
  • Släpptes: 2021-11-23

Tidigare recenserade jag föregångaren till den här boken och kommer här med en snabb uppdatering då sagan nu är fulländad. Läs gärna den tidigare recensionen som bakgrund till denna om du inte redan gjort det, jag kommer inte ge bakgrundsinformationen igen, eller i alla fall inte så mycket av den.

Vad jag kan börja med att nämna är att denna konstbok är del av en serie där Fria Ligan tillsammans med konstnären François Baranger återberättar klassiker av skräcklitteraturens fader, H.P. Lovecraft. Varje uppslag i denna enorma bok är en fantastisk målning som illustrerar texten som bara tar upp en liten del av helheten.

När vi lämnade vår expedition hade de precis upptäckt den uråldriga staden, skapad av en civilisation äldre än mänskligheten själv, och det är här skräckdelen av denna historia börjar. Det är med lite kognitiv dissonans jag medger att detta var fantastiskt att beskåda. Lovecrafts historier har överförts till filmvärlden, TV-spelsvärlden och andra visuella medier förut och har sällan lyckats särskilt väl då vår egna fantasi brukar vara bättre på att förmedla det hemska än vad en bild kan. Här blir det dock tydligt att det finns undantag till den regeln, att se den främmande arkitekturen och den sinnesförvridande formen på de uråldriga varelserna fungerade förvånansvärt bra. Jag upptäckte till och med saker jag hade glömt från tidigare läsningar av historien då vissa element jag inte riktigt kunde föreställa mig bara försvann från minnet. Tack vare denna bok har vansinnets former äntligen lyckats ta fäste i min hjärna och jag förlorade därmed 1D6 sanity. Förlåt, det var lite rollspelshumor. Detta är inte en rollspelsbok men ändå ett utmärkt komplement för rollspelare som gillar att bege sig in Lovecrafts fruktansvärda värld.

Har du redan köpt volym ett av denna historien är det bara att köpa denna också, annars rekommenderar jag att du köper båda. Det är ett klassiskt litterärt verk med fantastiskt konst att njuta av. Är du beundrare av H.P. Lovecraft och hans mythos är det här ett måste, och håll ögonen öppna för fler historier.

Rekommenderas som julklapp till

  • Fans av Lovecraft och annan klassisk litteratur
  • Rollspelare
  • Fans av konstböcker

Rekommenderas inte till

  • Folk som värnar om sin sinneshälsa

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here